Ολονύκτιο πάρτυ στην “ελεύθερη” από αστυνομικούς πλατεία Ταξίμ –

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μετά από περισσότερες από 24 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές προχώρησαν χθες το απόγευμα στην “ανακατάληψη” της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για “νίκη” επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς αλλά και περισσότερους από 1.000 τραυματίες. Για 939 συλλήψεις σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η “λογική” και η “ηρεμία”,  εκτιμώντας ότι οι διαδηλώσεις έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. «Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει “με μέτρο”.

Η ΝΥΚΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Καρφίτσα δεν έπεφτε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ, την οποία πλημμύρισαν χιλιάδες διαδηλωτές, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

 

 

Πολλοί απο αυτούς έμειναν όλη τη νύχτα “γιορτάζοντας” την “ανακατάληψη” της πλατείας και τη “νίκη” τους επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.

 

Την ίδια ώρα, πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες, στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί, ανακοίνωσε αργά χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ.

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως διευκρίνισε.

Το απόγευμα του Σαββάτου, δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

 

 

 

 

 

Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: TWITTER – ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗΣ
BINTEO: ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗΣ

Πηγή: NewsIt.gr

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Στο μεταξύ, από την πλευρά τους οι χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ αλλά και σε άλλες τουρκικές πόλεις ζητούν την παραίτηση της Κυβέρνησης Ερντογάν ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις φαίνεται να υποχωρούν κατόπιν σχεδίου και πλέον η πλατεία Ταξίμ είναι στη διάθεση των διαδηλωτών.

Νωρίτερα, χωρίς καμία διάθεση υπαναχώρησης απέναντι στους διαδηλωτές εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες πόλεις (12 τον αριθμό)  έχουν λάβει τη μορφή γενικευμένης εξέγερσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά. Κατηγόρησε, επίσης, τους διαδηλωτές που αντιδρούν στα έργα ότι χρησιμοποίησαν τα σχέδια της κυβέρνησης για να προκαλέσουν ταραχές.

Ο Ερντογάν προχώρησε και σε μια προκλητική δήλωση, απευθυνόμενος στο Chp, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Εαν εσείς συγκεντρώσετε 100.000 κόσμο, το κόμμα μου μπορεί να συγκεντρώσει 1.000.000 κόσμο” δήλωσε, με αφορμή την πορεία που ετοιμάζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πορεία, θα αρχίσει απο το Ορτάκιο και θα καταλήξει στην πλατεία Ταξίμ το απόγευμα, με τη συμμετοχή όχι μόνο του απλού κόσμου αλλά και πολλών βουλευτών.

Πάντως το μεσημέρι του Σαββάτου πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν ξανά στην Κωνσταντινούπολη σε άλλη μια μεγάλη διαδήλωση που βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει πορεία του Λαϊκού Κόμματος από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ, όπου βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι διαδηλωτές.  Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο.

15 φωτογραφίες

Ως προς τα πρωτοφανή επεισόδια,  ο Ερντογάν χαρακτήρισε λάθος την εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά διαμήνυσε πως «η αστυνομία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ». «Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Εντάξει. Ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να διεξάγει έρευνα. Ήταν υπερβολικό» είπε, καλώντας όμως τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις συγκεντρώσεις.

«Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες» της πόλης, τόνισε.

Μίλησε, επίσης, για «παιχνίδια σε βάρος της χώρας» που παίζουν διάφοροι κύκλοι, ενώ επανέλαβε ότι τα έργα στη πλατεία Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.

«Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές, είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών, δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά, ακριβώς όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία» τόνισε.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους διαφώνησε ανοιχτά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί και η οποία «παγώνει» τα έργα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, κακώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε με δακρυγόνα τους διαδηλωτές.

«Θα ήταν πιο συνετό να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους διαφωνούν (σ.σ. με τα έργα) από το να τους ρίχνουμε δακρυγόνα» υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άσκησε σκληρή κριτική στον τούρκο πρωθυπουργό, καλώντας τον να διατάξει την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας και να δηλώσει δημόσια ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας για το απόγευμα του Σαββάτου, από την Μπεσίκτας μέχρι την πλατεία Ταξίμ.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε