“Θαυματουργές” κάλτσες!

Μια νέα συσκευή συμπίεσης , που μοιάζει με μία κάλτσα που τυλίγει το πόδι μπορεί να σώσει τις ζωές των ασθενών μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στη Σκωτία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δοκίμασαν την συσκευή αυτή σε 2.876 ασθενείς και παρατήρησαν ότι τα αποτελέσματα ήταν “εξαιρετικά ενθαρρυντικά” δίνοντας την δυνατότητα να σωθούν χιλιάδες ζωές. Οι συσκευές συμπιέζουν τα πόδια με αποτέλεσμα την καλύτερη ροή του αίματος και την αποφυγή δημιουργίας θανατηφόρων θρόμβων στο αίμα.

Στις δοκιμές που έγιναν, οι συμμετέχοντες στην έρευνα φόρεσαν τις συσκευές στα πόδια οι οποίες γέμιζαν με αέρα κάθε ένα λεπτό, συμπιέζοντας τα πόδια και στέλνοντας το αίμα πίσω στην καρδιά. Οι συσκευές ήταν απαραίτητο να φοριούνται για περίπου ένα μήνα μέχρι ο ασθενής να ανακτήσει τις δυνάμεις και να κινηθεί ξανά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 8.5% των ασθενών που χρησιμοποίησαν τη συσκευή συμπίεσης ανέπτυξαν θρόμβους αίματος, σε σύγκριση με το 12,1% των ασθενών που δεν την χρησιμοποίησαν.

“Επιτέλους, έχουμε μια απλή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και μάλιστα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτιμούμε ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει δυνητικά περίπου 60.000 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο”, δήλωσε ο καθηγητής Martin Dennis.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η χρήση μιας συσκευής συμπίεσης στα πόδια των ασθενών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα θα μπορούσε να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία, σώζοντας χιλιάδες ζωές.