Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Ιουνίου 2013

Η θέση ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, η προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αύξηση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η άρνηση της Τρόικας να δεχθεί χαλαρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων πρώην κορυφαίων αξιωματούχων της Λαϊκής Τράπεζας, και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επενδυτές στην Κύπρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ενέργειες για αντικατάσταση του Ντάουνερ”, γράφει ότι η Κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και θα ήταν προς το συμφέρον της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος να αποχωρήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας. Γράφει, επίσης, ότι η εφημερίδα εξασφάλισε και παρουσιάζει μεγάλο μέρος των τουρκικών σχεδιασμών για την ενέργεια, με την Άγκυρα να διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις περιοχές από την τουρκική ΑΟΖ.. Επίσης, αναφέρεται στο τί έχει να αντιμετωπίσει ο Χρήστος Σορώτος, ενδιάμεσος διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Κύπρου, στους τέσσερεις μήνες που θα είναι στο πηδάλιο, με αποστολή να βγάλει την Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Τρόικα και κρίση αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα”, γράφει ότι σφιχτή θηλιά στο λαιμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν οι χορηγήσεις ύψους πέραν των 70 δισ. ευρώ που παραχωρήθηκαν σε κάτοικους Κύπρου, Ευρωπαίους και κάτοικους άλλων χωρών, και ότι ένα ποσοστό των δανείων αυτών δεν αποκλείεται να υπαχθούν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει αντικαταστάτη του Ντάουνερ που να προέρχεται από την Ευρώπη και δη από χώρα του Νότου. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί απομάκρυνση του Ντάουνερ και ότι δεν υπήρξε κοινή βάση στις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μας έκοψε τον βήχα η Τρόικα”, γράφει ότι ούτε λέξη για χαλαρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ενέχουν έστω και τον παραμικρό κίνδυνο για εκροή καταθέσεων δεν θέλει να ακούσει η Τρόικα, η οποία πρόσφατα απάντησε σε επιστολή του Υπουργού Οικονομικών και μάλιστα σε σκληρή γλώσσα, ξεκαθαρίζοντας ότι άρση των περιορισμών ούτε που συζητείται. Γράφει, επίσης, ότι νέες προοπτικές και προσδοκίες δημιουργούνται στον τομέα των ακινήτων μετά την πρώτη εξαγορά ακινήτου από κινεζικό επενδυτικό όμιλο. Επίσης, αναφέρεται στην ιστορία της Δέσποινας και του Αβραάμ Σολωμού, που παντρεύτηκαν στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς το 1958, ενώ εκείνος ήταν πολιτικός κρατούμενος.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Πρώτο βήμα κάθαρσης”, γράφει ότι σημαντικό πρώτο βήμα σε ένα μακρύ, όπως προβλέπεται, δικαστικό αγώνα αποτελούν τα προστακτικά διατάγματα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, της πρώην διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας και της Marfin Investment Group για παγκόσμια παγοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και ανάκτησή τους από τους μετόχους και καταθέτες που ανήκουν. Γράφει, επίσης, ότι μπορεί το Κίνημα Οικολόγων να κομπάζει ότι ο εκάστοτε ηγέτης του είναι ο μόνος επικεφαλής του κόμματος που δεν διαθέτει οδηγό, αλλά αυτό ουδέποτε σταμάτησε το Κίνημα από το να τσεπώνει το αντίστοιχο επίδομα. Επίσης, προβάλλει τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολή, κάνοντας λόγο για πεδίο μάχης στην Πόλη και εικόνα γενικευμένης εξέγερσης στην Τουρκία.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Βγενόπουλο”, γράφει ότι την αρχή ενός τιτάνιου νομικού αγώνα που θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες σηματοδοτεί η ενέργεια της ειδικής διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου να εξασφαλίσει απαγορευτικά διατάγματα εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων πρώην κορυφαίων αξιωματούχων της υπό εκκαθάριση τράπεζας. Γράφει, επίσης, ότι με συνένωση υπηρεσιών και κλείσιμο υποκαταστημάτων μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση σχέδιο που αλλάζει τον τρόπο χορήγησης επιδομάτων σε αλλοδαπούς, που προνοεί οροφή 173 ευρώ σε ρευστό και επιδόματα με κουπόνια.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Έτοιμοι για όλα”, δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου, ο οποίος ανέφερε ότι ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Γράφει, επίσης, ότι, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για το Ταμείο Αλληλεγγύης που λειτουργούσε κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, ένα άλλο θέμα έρχεται να ρίξει βαριά σκιά σχετικά με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που, όπως όλα πλέον δείχνουν, φαίνεται να αποτελούσε απόλυτα αποδεκτή και επιθυμητή πρακτική από την τέως Κυβέρνηση. Επίσης, προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Euronews, ο οποίος τόνισε ότι «θέλουμε την επανένωση αλλά δεν μπορεί να εκβιάζεις ή να πιέζεις.»

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Καμία πραγματική βοήθεια για ξένους επενδυτές”, γράφει ότι σε μιαν περίοδο που η Κύπρος απεγνωσμένα προσπαθεί να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο, οι επενδυτές των 5 εκ. ευρώ σε βιώσιμο τουριστικό έργο αντιμετωπίζουν συνεχώς δυσκολίες λόγω της κρίσης στις τράπεζες, κυβερνητικές εφόδους, πρόστιμα, αγωγές, κακή δημοσιότητα και εκφοβισμό. Γράφει, επίσης, ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει για άμεσο τερματισμό των σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Επίσης, γράφει ότι η Κύπρος έχει ανακαλέσει την υπηκοότητα που δόθηκε στον Σύριο δισεκατομμυριούχο Ραμί Μακλούφ, υπόπτου για παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)