Νεκρός διαδηλωτής στην Κωνσταντινούπολη – Καλά οι Έλληνες της Πόλης- Νέα επεισόδια

Ο πρώτος διαδηλωτής που ανακοινώνεται επίσημα από τις τουρκικές αρχές ότι χάνει την ζωή του στις διαδηλώσεις, και ο τρίτος νεκρός κατά την Διεθνή Αμνηστεία, είναι ένας άνδρας που παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση. Νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. «Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής ‘κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%’», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Πληροφορίες θέλουν τέσσερις ακόμη διαδηλωτές να είναι σοβαρά τραυματισμένοι ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ελαφριά.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Χιλιάδες διαδηλωτές -κυρίως φοιτητές- έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και στην πλατεία Ταξίμ.

Πάντως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δείχνει αδύναμος να αντιληφθεί το πραγματικό νόημα της εγέγερσης των Τούρκων εναντίον του και εκτοξεύει απειλές του τύπου “κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%» , που σημαίνει, προφανώς, ότι αναφέρεται σε οπαδούς του οι οποίοι (αν αφεθούν από τον κ. Ερντογάν!) θα “χτυπηθούν” με τους διαδηλωτές!..

Παράλληα ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι πίσω από τα γεγονότα κρύβονται ξένοι παράγοντες. “Οι μυστικές υπηρεσίες μας βρίσκονται σε καλό δρόμο (για τον εντοπισμό των ξένων παραγόντων που κύβονται πίσω από τους διαδηλωτές). Δε γίνεται να αποκαλύψουμε τα ονόματά τους. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν συναντήσεις με τους επικεφαλείς τους» δήλωσε επίσης ο Ερντογάν! «Όσοι μας συμβουλεύουν να είμαστε μετριοπαθείς, ας γίνουν πρώτα αυτοί» είπε, αναφερόμενος στις διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την χρήση βίας στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Η χώρα βιώνει ήδη μια «Τουρκική άνοιξη» και δε θα παραχωρήσει τη θέση της σε όσους θέλουν να την επαναφέρουν στο χειμώνα”, τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην οικονομική ανάπτυξη που έχει ωφελήσει κάποιους.

Φωτογραφία πρώτης σελίδος, διαδηλωτές έξω από το γραφείο του κ. Ερντογάν ζητούν την παραίτησή του…

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τη δική τους μετάδοση για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Τουρκία με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν δίνουν οι Ελληνες ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι μέσω σελίδας στο facebook δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις πολιτών με συνεχή ενημέρωση, ενώ παράλληλα κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες.

Οι Ελληνες ομογενείς, χρησιμοποιώντας τα social media και συγκεκριμένα το facebook, δίνουν συνεχή ενημέρωση σε όλα τα γεγονότα της διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από την πλατεία Ταξίμ, ενώ παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης στην Τουρκία και για αντιδημοκρατικές πρακτικές, όπως το μπλοκάρισμα των τηλεπικοινωνιών.

Καταγγέλλουν στο facebook ότι τους μπλοκάρουν τις τηλεπικοινωνίες

Στην ομάδα που έχουν οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης στο facebook με τίτλο «Ομογένεια Κωνσταντινούπολη İstanbul Rum Cemaati» γίνονται σοβαρές καταγγελίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ αναφορικά με το θέμα του μπλοκαρίσματος στις τηλεπικοινωνίες και την καταγγελία της Turkcell αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους! Πιστή στη σωστή τακτική της, η Κυβέρνηση μας έριξε τις τηλεπικοινωνίες για τουλάχιστον 4 ώρες τα χαράματα, χωρίς να μπορεί να σταματήσει τον κόσμο ο οποίος χτες ξενύχτησε σχεδόν σε όλες τις πόλεις.! Έτσι οι Vodafone, AVEA, Turkcell μπλόκαραν αν και αδυνατούσαν να σταματήσουν την επικοινωνία του κόσμου… Σήμερα νέο ραντεβού για μετά τις 17.00 σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις ενώ η χθεσινή ήταν η πιο δύσκολη νύχτα για την Πυροσβεστική όπως και για τις αρχές. Η ενημέρωση κατέστη δύσκολη και ως εκ τούτου ζητούμε συγνώμη – λόγω των συνθηκών. Σήμερα συνεχίζουμε δυνατά με προσπάθεια για σωστή αναπαραγωγή των δρωμένων που λόγω του πρωτοφανούς της κατάστασης, καλούμαστε όλοι να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση όπως και σοβαρότητα».

Δίνουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Τουρκία:

Οι ομογενείς έχουν δεσμευτεί παράλληλα να μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όσο αυτό είναι δυνατόν τις εξελίξεις στην Τουρκία μέσω του facebook, καθώς και μέσω του site το οποίο αντιπροσωπεύουν το omogeneia-turkey.com, το οποίο περιγράφουν ως «τη μεγαλύτερη διαδικτυακή Πύλη της Ανατολής».

Δεν υπάρχει πογκρόμ εναντίον μας

Μάλιστα, οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν «εθνική υποχρέωση» να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερη μετάδοση των πραγματικών -όπως τονίζουν- γεγονότων στην Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρανοήσεις και η προπαγάνδα, ενώ παράλληλα κατηγορούν και ελληνικά ΜΜΕ για ψευδή διασπορά ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι Ελληνες της Πόλης υπέστησαν πογκρόμ. Στο group τους στο facebook επισημαίνουν:

Επειδή έχουμε κατακλυστεί απο μηνύματα συμπαράστασης αλλά και απορίας για το εάν υπάρχει οργανωμένο πογκρόμ, θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να δηλώσουμε πως σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και διασταυρωμένες πηγές τόσο από τα ΜΜΕ, -όσα αναμεταδίδουν δεδομένα- όσο και από χρήστες που οικειοθελώς βοηθούν στην -πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας μας κατάσταση- δεν υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ ή ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για την ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ στο σύνολό της. Η περιρρέουσα κατάσταση έχει δημιουργήσει δυναμική η οποία θα φανεί εντός των επόμενων ημερών και δεν υπάρχει λόγος να σπέρνεται πανικός όπως και να δημιουργείται κλίμα το οποίο θα εκμεταλλευτούν ακραίοι κύκλοι ενδεχόμενα και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα σε ευαίσθητα θέματα που άπτονται εθνικά ζητήματα όπως η ύπαρξη του Ελληνισμού στην Τουρκία είναι υπόθεση όλων μας. Και εντός και εκτός Τουρκίας.

Η συντακτική ομάδα και το κοινό του gmt/Istnabul

Και σε νέα ανάρτηση γράφουν:

Αποτελεί δημοσιογραφικό και εθνικό καθήκον να ανεβάζουμε ό,τι συμβαίνει και ό,τι έχει πραγματικά ειπωθεί/λεχθεί. Το να αναπαράγονται ψεύδη, δημιουργεί προβλήματα περαιτέρω στις διακρατικές σχέσεις, χωρίς κανένα από τα Mass Media της Αθήνας να μπορεί να μας δώσει πειστικές απαντήσεις σε ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι απόρροια προβοκάτσιας ή συμπεριφοράς που εμπεριέχει δόλο. Συνεπώς η υπευθυνότητα και η σωστή αναπαραγωγή ειδήσεων και δεδομένων πρέπει να γίνεται πάντα με λογική και με τις αναλογίες των ευθυνών που έχουμε όλοι μας. Το να φτάνουμε σε σημείο να κάνουμε διαψεύσεις σημαίνει πως οι ενέργειες αυτές δημιουργούν πρόβλημα ή έχουν δημιουργήσει υπόνοιες για περαιτέρω προβλήματα. Ετσι απλά . Περιμένουμε λοιπόν ΥΠΕΥΘΥΝΗ, ΣΩΣΤΗ, και ΤΙΜΙΑ στάση απο αυτούς που υπερασπίζονται ιδεώδη και πράγματα, τα οποία δεν έχουν βιώσει και ζήσει – αφού δεν ζουν εδώ, και μιλούν εξ ονόματος μας.

με εκτίμηση

Ματίνα Κουγιουμτζή, Νίκος Λαδέλης, Μάνος Χρηστίδης, Ιουλία Παράσχου, Νινέτ Κιοπέογλου και το σύνολο των ανεξάρτητων συνεργατών που με ευθύνη και τιμή ανέστησαν μια ιδέα που για πολλούς ήταν χαμένη!

Αναρτούν φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία:

Εκτός από τη διαρκή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στην Τουρκία, οι ομογενείς δημοσιεύουν και πλούσιο φωτορεπορτάζ από τις διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως την Αγκυρα, τη Σμύρνη και φυσικά την Κωνσταντινούπολη.

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ – Μ. Βρετανία

Σύμφωνα με τη Hürriyet Daily News, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, συνιστώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των βίαιων επεισοδίων.

Είχε προηγηθεί ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, συστήνοντας στους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις.

Η σύσταση δεν αφορά, προς το παρόν, στην αποτροπή επίσκεψης στην Τουρκία, αλλά δίνεται η συμβουλή στους Βρετανούς που ζουν ή επισκέπτονται την Τουρκία να αποφεύγουν τα σημεία των διαδηλώσεων.

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Η τεταμένη πολιτική κατάσταση φαίνεται πως επηρέασε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον γενικό δείκτη να κλείνει  απώλειες 10,47%, τη μεγαλύτερη πτώση μετά το 12,49% τον Μάρτιο του 2003 όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε εγκρίνει τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για τις ανάγκες της εισβολής στο Ιράκ.

 

Εφημερίδα Ηχώ της Κωνσταντινούπολης: Σε 49 πόλεις οι ταραχές

Στο άκουσμα της είδησης για την κατάσταση στην Ταξίμ, ομάδες διαδηλωτών με καλέσματα από τα κοινωνικά μέσα οργανώνουν αυθόρμητες πορείες, αντιμετωπίζοντας και εκεί την αστυνομία. Στην πρωτεύουσα Αγκυρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και στη Σμύρνη. Μέχρι την Κυριακή ο αριθμός των πόλεων στις οποίες οργανώθηκαν καλέσματα είχε φτάσει τις 49. Παράλληλα, διαδηλωτές σε Ελλάδα, Αμερική, Λονδίνο αλλά και άλλες πόλεις δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο πάρκο Γκεζί, γράφει η κωνσταντινουπολίτικη εφημερίδα της ομογένειας Ηχώ της Κωνσταντινούπολης.

Η εφημερίδα αναφέρεται και σε «πρωτοφανή αστυνομική βία και εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που συνεχίστηκαν από την Παρασκευή μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής στην Πόλη και άλλες πόλεις της χώρας».

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ, ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Δακρυγόνα στην πλατεία Κιζιλάι, όπου βρίσκονται περίπου 1.000 διαδηλωτές
-Φωνάζουν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
– Ο Ερντογάν από το Μαρόκο όπου βρίσκεται δήλωσε πως η κατάσταση είναι ήρεμη
-Συγκέντρωση και στην πλατεία Ταξίμ για τον 20χρονο που σκοτώθηκε σε διαδήλωση
-Ανησυχία του Λευκού Οίκου για τη χρήση υπέρμετρης βίας από την αστυνομία
-Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια“Εκρηκτική” είναι η κατάσταση στην περιοχή Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ, έχουν συγκεντρωθεί και φωνάζουν συνθήματα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη των δακρυγόνων, όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νεολαίοι, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι φωνάζοντας “Ταγίπ παραιτήσου”.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και στην πλατεία Ταξίμ, διαμαρτυρόμενοι για τον άτυχο 20χρονο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε χθεσινή διαδήλωση στην Άγκυρα, όταν παρασύρθηκε από ένα ταξί.

Στο μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων.

O ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΒΛΕΠΕΙ ΗΡΕΜΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Ραμπάτ του Μαρόκου ότι η κατάσταση στη χώρα του “εξομαλύνεται”.

“Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται (…). Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου (στο Μάγρεμπ) τα προβλήματα θα ρυθμιστούν”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις διαδηλώσεις. “Στην αρχή, το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές”, σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές και την αστυνομία στην Τουρκία να αποφύγουν τη βία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη χώρα αυτή, για διάφορα διεθνή θέματα και για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές “ανησυχούν” για κάποιες από τις αντιδράσεις της αστυνομίας. “Ασφαλώς αναμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση”, σημείωσε όταν ρωτήθηκε για τις ταραχές που σημειώνονται από την Παρασκευή και τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Ο Κάρνεϊ επισήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επιτρέπονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και ζήτησε να γίνει έρευνα για τις πράξεις βίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες περί χρήσης υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, ενώ κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τάχθηκε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα (σχετικά με τη χρήση) υπέρμετρης βίας από την (τουρκική) αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», είπε.

Η τοποθέτηση αυτή του Κέρι ερμηνεύεται από παρατηρητές ως ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο εκτεταμένα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία.