Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Ιουνίου 2013

Οι αποφάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου για τις περιουσίες του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων πρώην ισχυρών ανδρών της Λαϊκής Τράπεζας, οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για την Αμμόχωστο, και η είδηση για νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για δημοσιονομική πειθαρχία, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

«Διαφάνεια με νόμο» είναι το θέμα του πρωτοσέλιδου τίτλου της «Αλήθειας», που γράφει ότι η Γενική Λογίστρια γίνεται “τσάρος” για τη δημοσιονομική διαχείριση και ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται η διαφάνεια σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους. Αλλού αναφέρει ότι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού προσφέρει μαθήματα σχετικά με το φυσικό αέριο σε άνεργους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, η «Α» προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στο ΡΙΚ ότι με συναίνεση Αγκυρας-Λευκωσίας συζητείται στις Βρυξέλλες πρόταση για την Αμμόχωστο.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Μπήκαν στην πόλη οι ‘οχτροί’ του Ερντογάν» και αναφέρεται στις διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και αλλού εναντίον του Ερντογάν και τις βίαιες καταστολές από πλευράς αστυνομίας. Επίσης, η «Σ» στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει το θέμα με την έκδοση προσωρινών διαταγμάτων για τα περιουσιακά στοιχεία του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Διευθυντή του Μακάρειου και του Γενικού Νοσοκομείου για ενέργειες που γίνονται για βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Υπό τον τίτλο «Σκληρή μάχη με Βγενόπουλο», ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι αναμένεται να δοθούν σκληρές μάχες στα δικαστήρια μετά την έκδοση των ενδιάμεσων διαταγμάτων παγκόσμιας εμβέλειας για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Βγενόπουλου και άλλων. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για την προετοιμασία απόσυρσης των προτάσεων της ε/κ πλευράς με τις οποίες διαφωνεί η πλειοψηφία των κομμάτων. Επίσης, ο «Φ» προβάλλει έρευνα με βάση την οποία ποσοστό 28% του πληθυσμού ηλικίας 18-28 ετών εξέφρασαν πρόθεση για μετανάστευση λόγω της κρίσης.

«Άγρια καταστολή» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που προβάλλει τις διαδηλώσεις στην Τουρκία, την καταστολή από τη αστυνομία και τις δηλώσεις του Ερντογάν. Αλλού αναφέρει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών αντέδρασε από δημοσίευμα για τα «τσεκκούθκια» Δημήτρη Χριστόφια σε κομματικές οργανώσεις. Επίσης, η «Χ» γράφει ότι την Παρασκευή το αργότερο πιάνει δουλειά το τρυπάνι στο οικόπεδο Αφροδίτη για την επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Η νέα αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΡΑΓ)