Τουλάχιστον 6 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα βαρύτερος αφού πολλοί ακόμα αγνοούνται μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κυρίως στην Τσεχία, στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την Τσεχία την τελευταία δεκαετία εξανάγκασαν σχεδόν 2.700 ανθρώπους από περιοχές της Βοημίας με χαμηλό υψόμετρο, ενώ η άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα απειλεί το ιστορικό κέντρο της Πράγας, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν σχολεία και έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.
Πλημμύρες έχουν αναφερθεί και στην Αυστρία, ενώ τα επίπεδα των υδάτων ανέβηκαν στη Γερμανία και στην Πολωνία καθώς μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ευρώπη πολλά ποτάμια έχουν φουσκώσει. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο αγνοούνται στην Αυστρία, κοντά στο Ζάλτσμπουργκ.
Στην πόλη Πασάου της νότιας Γερμανίας, όπου συναντιούνται τρία ποτάμια, περίπου 1.500 άνθρωποι έδιναν μάχη για να περιορίσουν τα νερά των πλημμυρών, τα οποία αξιωματούχοι προειδοποιούν πως μπορεί να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1954.
Στην Κάτω Σιλεσία της Πολωνίας, υπερχείλισαν φράγματα και πλημμύρισαν κυρίως αγροτικές επαρχιακές περιοχές. Στην πόλη Βρότσλαβ οι αρχές εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους ότι υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών σήμερα.
Στην Βουδαπέστη, ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση συναγερμού το πρωί, φοβούμενος ότι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πλημμύρες όπως εκείνες του 2002.
Πηγή: Amna.gr
Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι του ΑΠΕ