Τσιάρας: Ψυχραιμία και υπομονή για να δούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία

Την πρώτη επίσημη κυβερνητική προσέγγιση στα γεγονότα των τελευταίων ημερών που συγκλονίζουν την γειτονική μας Τουρκία έκανε σήμερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον REAL FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνιοκολάου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας. Παράλληλα, ο αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Υφυπουργός, υποστήριξε ότι η αίσθησή του είναι ότι “συνάντηση θα γίνει σύντομα” μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και απέδωσε την “δυστοκία”στο γεγονός ότι “το πρόγραμμα των δύο ηγετών είναι επιβαρημένο”.

Η συνένετυξη του κ. Τσιάρα  έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάμε τώρα στην επικαιρότητα των ημερών και κυρίως στα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία και πάμε να καλημερίσουμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κύριο Τσιάρα.  Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θέλουμε ένα σχόλιό σας για όσα συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία.  Θέλουμε καταρχήν να έχουμε μια πιο επίσημη ενημέρωση από τα δικά σας χείλη για το τί πληροφορίες συλλέγουν εκεί οι ελληνικές Αρχές, η Πρεσβεία μας και θέλω επίσης να σας ρωτήσω αν αυτή είναι μία κατάσταση που σας ανησυχεί ή όχι και γιατί.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Καταρχήν σωστά επισημάνατε ότι η πληροφόρηση τουλάχιστον από τις Προξενικές μας Αρχές μας δίνει τη δυνατότητα κάποιας εικόνας. Mε αφορμή κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπάρχει μία αντίδραση πολιτών, η οποία πιθανόν να δημιουργεί μεγαλύτερο θόρυβο από αυτόν που πραγματικά θα μπορούσε. Ωστόσο, πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς με πολύ μεγάλη προσοχή και να δει τις εξελίξεις.  Είναι εντελώς διαφορετικά τα χαρακτηριστικά της γειτονικής χώρας από τα χαρακτηριστικά άλλων χωρών, όπου η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη δημιούργησε εξελίξεις και έφερε αλλαγές στον πολιτικό χάρτη.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δει κανείς με ψυχραιμία και ενδεχομένως με υπομονή πώς θα εξελιχθούν όλες αυτές οι διαδηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι συνεννοούνται μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες, μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από όλο αυτό το σύστημα των νέων ανθρώπων που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, θέλω να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, πώς εκτιμάτε την συνάντηση που είχε πρόσφατα, πριν από λίγες ημέρες, ο Erdogan με τον Obama στην Ουάσιγκτον, και σας ρωτώ γιατί αναπτύσσονται και κάποιες θεωρίες συνωμοσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.  Κάποιοι λένε ότι αυτή η συνάντηση δεν πήγε και τόσο καλά όσο φάνηκε και ότι μπορεί οι εκρήξεις, οι διαδηλώσεις, οι εκρήξεις αντίδρασης στην Κυβέρνηση Erdogan που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να έχουν μία ευλογία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Οι θεωρίες συνωμοσίας νομίζω ότι δεν έχουν θέση στην πολιτική, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, κύριε Χατζηνικολάου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Οι συνωμοσίες έχουν, οι θεωρίες δεν έχουν.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Οι θεωρίες, αυτό σας είπα κι εγώ, οι θεωρίες της συνωμοσίας.  Οι συνωμοσίες είναι ένα άλλο θέμα.  Ωστόσο, εκτιμώ ότι κανείς δεν μπορεί να στέκεται πίσω από τέτοιες θέσεις ή από τέτοιους ισχυρισμούς.  Θα σας έλεγα ότι τουλάχιστον με βάση το τί μεταδόθηκε από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουλάχιστον η συνάντηση του Erdogan με τον κύριο Obama ήταν εξαιρετικά επιτυχής εκείνη την περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες βέβαια για χειρισμούς στην περιοχή, Συρία κ.λπ.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Είναι γνωστές όλες αυτές οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται προκειμένου κανείς να διαφοροποιεί τη θέση του.  Ωστόσο, δεν είναι εκεί το ζήτημά μας.  Το ζήτημά μας είναι ότι αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει μία, εντός εισαγωγικών, κοινωνική αντίδραση απέναντι σε έναν τρόπο που μπορεί να ασκείται η πολιτική εξουσία στη γειτονική χώρα, δεν έχει τη διάσταση –τουλάχιστον αυτό λένε οι δικές μας πληροφορίες– που προσπαθούν κάποιοι να προσδώσουν. Όλη αυτήν την εξέλιξη την παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά, εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα εκτονωθεί ή ενδεχομένως θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θέλω, επίσης, να σας ρωτήσω αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο εξαγωγής της κρίσης που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική Τουρκία στο Αιγαίο, και ρωτώ και με αφορμή το γεγονός ότι τουρκικά πλοία έφτασαν τις τελευταίες ημέρες έξω από την Τζια.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Είναι συνηθισμένα όλα αυτά, τα γνωρίζουμε, τα παρακολουθούμε, γίνονται τα απαραίτητα διαβήματα, οι απαραίτητες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Συνηθισμένα είναι, αλλά δεν πρέπει να μας γίνουν συνήθεια, κύριε Υπουργέ.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Αν αυτό έχει σχέση με την εξαγωγή της κρίσης, προφανώς, δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτήν τη στιγμή, ωστόσο αν θα έπρεπε γενικότερα να ανησυχεί κανείς για την εξαγωγή της κρίσης η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή, βεβαίως και θα πρέπει να ανησυχεί.  Αν αυτό δηλαδή γενικευτεί και πάρει διαστάσεις οι οποίες πλέον θα βρίσκονται έξω από κάθε έλεγχο, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα θα είναι ένα πρόβλημα το οποίο πιθανότατα θα μεταφερθεί συνολικά.  Βλέπετε τί έγινε πρόσφατα στη Συρία, βλέπετε ότι υπάρχουν τεράστια κύματα ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Συρία, και η χώρα μας, καλώς ή κακώς, είναι μία από τις χώρες υποδοχής και πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, εννοώ ακόμα και της λαθρομετανάστευσης, αντιλαμβάνεστε ότι μία αντίστοιχη εξέλιξη στην Τουρκία θα σηματοδοτούσε αντίστοιχες εξελίξεις.  Άρα λοιπόν, αν πρέπει κανείς να ανησυχεί συνολικά, προφανώς πρέπει να ανησυχεί συνολικά, δε θα έλεγα όμως ότι αυτή η ανησυχία μπορεί να εστιάζεται σε θέματα όπως αυτό που αναφέρατε στο Αιγαίο νωρίτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θέλω ένα τελευταίο σχόλιό σας, για να κλείσουμε, σχετικά με την επίσκεψη στη χώρα μας του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η επίσκεψη έχει και κάποιο, να το πω έτσι, πολιτικό ενδιαφέρον.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Καταρχήν, αυτή η επίσκεψη είναι η επιβεβαίωση σχέσεων φιλίας και σεβασμού που εμπνέουν τους δύο λαούς και έχουν οικοδομηθεί διαχρονικά. Θα έλεγα δηλαδή ότι θα έπρεπε καταρχήν να μείνει κανείς σε αυτό.  Βεβαίως γνωρίζετε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας είναι μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα με έναν ιδιαίτερο, θα έλεγα, ενδεχομένως και πολιτικό ρόλο.  Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία η επανεπιβεβαίωση αυτών των σχέσεων που καταρχήν εδράζονται στην κοινή ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη, αλλά βεβαίως από εκεί και πέρα σηματοδοτούν και εξελίξεις, οι οποίες μπορεί στο άμεσο μέλλον να έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη καλύτερη, ουσιαστικότερη επικοινωνία και συνεργασία και μεταξύ των δύο Εκκλησιών αλλά βεβαίως και μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, βέβαια, ο ελληνικός Τύπος θύμισε και τις σχέσεις του Πατριάρχη της Μόσχας με το Βατοπέδι και τον Εφραίμ και όσο να ‘ναι, επειδή εκεί υπήρξε μια ιστορία που απασχόλησε την πολιτική μας σκηνή για αρκετά χρόνια, ρίχνει αυτό μία σκιά.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Ναι, αλλά αν το εξετάσει κανείς από την άλλη πλευρά βλέπει ότι ενδεχομένως όλες αυτές οι σκιές που είχαν δημιουργηθεί από το παρελθόν πιθανόν να μην έχουν πραγματική βάση και πρέπει κανείς να μείνει στα πραγματικά γεγονότα, δηλαδή ότι αυτήν τη στιγμή ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας με όλη του την καλή διάθεση επισκέπτεται την Ελλάδα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και δείχνει με κάθε του κίνηση ότι υπάρχει μια όντως ειλικρινής διάθεση να αναπτύξουμε ακόμα μεγαλύτερη επικοινωνία, ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία.  Αυτό πρέπει να δει κανείς, παρά να μένει ενδεχομένως σε αυτά τα σχόλια, τα οποία εσείς σωστά τα κάνετε από τη δημοσιογραφική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι, εγώ θυμίζω.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Πολύ καλά κάνετε, αλλά πιθανότατα ενδεχομένως να μην είναι τα πλέον σημαντικά ή τα πλέον ουσιαστικά που θα πρέπει να κρατήσει κανείς από αυτήν την επίσκεψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Τσιάρα, κύριε Υφυπουργέ των Εξωτερικών, για τη συνάντηση Σαμαρά-Obama, έχουμε καμιά πληροφορία, έχουμε καμιά ένδειξη αν και πότε θα γίνει;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Είναι ένα θέμα το οποίο θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού, σαφέστατα θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόγραμμα των δύο ηγετών είναι επιβαρημένο και η αίσθησή μου είναι ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει σύντομα.