Χρήστος Σταϊκούρας: Ήρθε η ώρα των επενδύσεων στην Ελλάδα – Ομιλία στη Νέα Υόρκη

Στη βελτίωση της οικονομίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο «2nd Greek Investment Forum» που συνδιοργανώνουν στη Νέα Υόρκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «η Κυβέρνηση, έχοντας ισχυρή πολιτική βούληση και επιδεικνύοντας ξεκάθαρη αποφασιστικότητα, έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό και έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό».

Παράλληλα όπως είπε δόθηκε διετής παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι δόσεις της δανειακής σύμβασης εκταμιεύονται κανονικά, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει ενισχυθεί, μεγάλο εύρος διαρθρωτικών αλλαγών υλοποιήθηκε, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων άρχισε να υλοποιείται, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων αυξήθηκε, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνεται, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται.

«Στον ένα χρόνο θητείας της Κυβέρνησης μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις που αποτυπώνονται και σε σχετικούς δείκτες ότι οι τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας παράγουν απτά αποτελέσματα. Αυτές οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι είμαστε στη σωστή πορεία» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ωστόσο πως ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να μειωθεί η εξαιρετικά υψηλή ανεργία.

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης, λοιπόν, επικεντρώνεται στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, στην προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, στην αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, στην ανάπτυξη, μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, ενός σταθερού, βιώσιμου και επαρκώς κεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στην υλοποίηση, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στη υιοθέτηση πολιτικών απασχόλησης» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις θυσίες των πολιτών οι οποίες όπως είπε είναι τεράστιες για να επιτευχθεί η επώδυνη, αλλά αναγκαία, δημοσιονομική προσαρμογή.

«Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αν και απαραίτητες, δεν είναι από μόνες τους επαρκείς για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτές πρέπει να συνδυάζονται με αναπτυξιακές πολιτικές.

Η χώρα είναι στο σωστό δρόμο. Οι στόχοι επιτυγχάνονται, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πρωτόγνωρη και βιώσιμη, οι προσφάτως θεσπισμένες μεταρρυθμίσεις είναι βαθιές και αξιόπιστες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται, το επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί και η ανάκαμψη της Οικονομίας αναμένεται το 2014. Φυσικά, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και πανηγυρισμών, ούτε όμως για μίζερες προσεγγίσεις. Σήμερα όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα» κατέληξε.