Κρίσιμη Παντουρκική απεργία σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Πηγή: omogeneia-turkey.com

live status

Picture

STATUS για τις 01.45 ( ΤΟΥΡΚΙΑ)

Κωνσταντινούπολη : Μικρότερες συγκεντρώσεις σε όγκο αλλά σχεδόν σε κάθε γειτονιά και περιοχή της μείζονος Κων/πολης.

Ταραχές περιορισμένης απ’οτι φαίνεται ισχύος στα δυτικά προάστια καθώς και στο πολύπαθο Γκιουμούσουγιου, ενώ στόχος φύλαξης είναι αποκλειστικά το γραφείο του Πρωθυπουργού Ερντογάν στο Μπεσίκτας.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και σήμερα στο κάλεσμα για συγκεντρώσεις σχεδόν σε κάθε περιοχή, ενώ η Πόλη όπως και όλη η χώρα ετοιμάζεται για την σημερινή  Παντουρκική απεργία.

Άγκυρα : Συγκεντρώσεις στο κέντρο με παλμό και με έντονη αστυνομική παρακολούθηση.
Συγκρούσεις στην περιοχή Μαμάκ χωρίς όμως σοβαρά επεισόδια

Σμύρνη : Συγκεντρώσεις τώρα στο κέντρο της πόλης χωρίς προβλήματα με αρκετό κόσμο.

Προύσσα : Συνεχίζονται οι ήρεμες πορείες χωρίς έκτροπα.

Εσκισεχίρ : Συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης και φοιτητικές κινητοποιήσεις στο εύρος του κέντρου της πόλης.

Αντιόχεια : Συγκρούσεις και δακρυγόνα στην περιοχή με πάνω απο 50 προσαγωγές και συλλήψεις.

Μερσίνα : Συγκέντρωση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και αντίστοιχες συγκεντρώσεις μέχρι αυτή την ώρα σε όλες τις παράλιες πόλεις, Αντάλεια, Αλάνυα, Σελεύκεια

Μαλάτη : Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δεν υπάρχουν αναφορές για προσαγωγές.

Συγκεντρώσεις μέχρι αυτή την ώρα σε:

Μπαλικεσίρ, Προύσσα, Καλλίπολη, Αδριανούπολη, Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Τσόρουμ, Τούντσελι, Καισάρεια, Εσκίσεχιρ, Άδανα

(Τετάρτη 5/6/2013 ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΤΟΥΡΚΙΚΗ (Δημόσιο,Ιδιωτικό, Δικηγορικοί σύλλογοι, τράπεζες)

gmt/İstanbul


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥΡΚΙΚΑ 22.00

Picture

STATUS για τις 22.00

Κωνσταντινούπολη : Μικρότερες αλλά υπαρκτές οι εκδηλώσεις σχεδόν σε κάθε περιοχή της Κων/πολης με πορείες καθώς και δρώμενα. Δεν υπάρχουν αναφορές για επεισόδια ή για περιστατικά.
Δράσεις των πανεπιστημίων καθώς και προετοιμασίες για την αυριανή παντουρκική απεργία.

Άγκυρα : Συγκεντρώσεις στο κέντρο με παλμό και με έντονη αστυνομική παρακολούθηση.

Σμύρνη : Συγκεντρώσεις τώρα στο κέντρο της πόλης χωρίς προβλήματα με αρκετό κόσμο.

Ίδιες αναφορές και για τις υπόλοιπες πόλεις στη χώρα.

gmt/İstanbul


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΞΙΜ

Από το ψήφισμα της Συνέλευσης της πλατείας Ταξίμ αποφασίστηκε:

1. Το πάρκο Gezi θα διατηρηθεί όπως είναι. Δεν θα εκτεθεί σε καμία περαιτέρω εργασία με την ονομασία: εμπορικό κέντρο, περιοχή κατοικίας, ή μουσείο, κ.λπ.

2. Άοπλοι και ειρηνικοί πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να ασκήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα δεν θα εκτεθούν στη αστυνομική βιαιότητα. Αυτοί που συνελήφθησαν επειδή άσκησαν αυτά τα δικαιώματα θα ελευθερωθούν. Όλοι οι πολιτικοί, οι γραφειοκράτες ή το πολιτικό προσωπικό που έδωσαν την διαταγή για επίθεση στους διαδηλωτές που ασκούσαν το δικαίωμα να συγκεντρωθούν, εκείνοι που διεύθυναν την επίθεση, αι εκείνοι που άσκησαν βία, πρέπει να καταδικαστούν με βάση τη σχετική νομοθεσία.

3. Ο κύριος στόχος των κυβερνητικών ιδιωτικοποιήσεων και της περιβαλλοντικής πολιτικής είναι να μειωθεί το δημόσιο όφελος. Έτσι, για να επωφελούνται οι πολίτες της Τουρκίας ισότιμα, η μεταβίβαση, η πώληση και η εκμίσθωση δημόσιων χώρων, ακτών, υδάτων, δασών, ποταμών, πάρκων και εθνικών συμβόλων σε ιδιωτικές εταιρείες, μεγάλους μετόχους και επενδυτές, θα λήξει.

4. Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο το να πηγαίνεις στη κάλπη και να ρίχνεις μια ψήφο. Η Δημοκρατία εγγυάται το ίδιο το κράτος, όπως κάθε ομάδα ανάμεσα στους ανθρώπους, εκφράζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους χωρίς να εμπεριέχει φόβο, σύλληψη ή βασανισμό. Αυτοί που θέλουν να σώσουν το πάρκο σήμερα δέχτηκαν την ίδια μεταχείριση μ’ αυτούς που υποστήριξαν την μαντήλα εχτές. Η αντίσταση του Gezi Park αρνείται κάθε είδους καταπίεση.

5. Έχουμε δει ότι τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες και οι ειδησεογραφικές σελίδες, των οποίων το επαγγελματικό καθήκον είναι να προστατεύουν το δημόσιο όφελος και να μεταδίδουν σωστή πληροφόρηση, έχουν για μέρες αγνοήσει τους πολίτες αυτής της χώρας, τους νέους και τους μεγαλύτερους, που έχουν έρθει στο Taksim’s Gezi Park για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα με ειρηνικό τρόπο. Για τα Μ.Μ.Ε. το να ανακοινώσουν την αντίστασή μας στους ανθρώπους την τέταρτη μέρα της, είναι παράβλεψη του επαγγελματικού τους καθήκοντος.

6. Γι’ αυτό καλούμε τα Μ.Μ.Ε. –και ιδιαίτερα τους προστάτες τους, που οφείλουν τον πλούτο τους στο λαό –να ενεργήσουν με ηθικό και επαγγελματικό τρόπο.
ΣΤΟΥΣ  ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

1) Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την αναμενόμενη διευκρίνιση που αφορά το Gezi Park.

2) Για να αποτρέψουμε τον εκφυλισμό, η αντίσταση η ίδια θα απέχει από βανδαλισμούς, βλασφημία, αλκοόλ και καταστροφή του περιβάλλοντος.

3) Δεν θα δίνεται άδεια σε καμία πολιτική ομάδα, οργανισμό ή ιδεολογία να διεκδικήσει την κυριότητα της αντίστασης. Η αντίσταση θα προχωρήσει χέρι-χέρι ανεξάρτητα από εθνολογική και θρησκευτική ομάδα, πολιτικό κόμμα ή φυλετική ταυτότητα.

4) Με στόχο να αποτραπεί η κερδοσκοπία, ούτε ειδήσεις, ούτε tweets, ούτε φήμες δεν θα διαδίδονται χωρίς επιβεβαίωση. Καμία πληροφορία που έχει διαβαστεί ή ακουστεί ή ληφθεί από τις ειδήσεις δεν θα γίνεται δεκτή χωρίς εξέταση.

5) Οι διαδηλωτές θα χρησιμοποιούν τα εργαλεία των Μ.Μ.Ε. για να απαντούν στις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους που διαδίδουν ψευδή νέα για να δείξουν ότι η κυβέρνηση έχει δίκιο. Όπως οι αναγνώστες, οι ακροατές και οι χρήστες τους, θα ενημερώνουμε αυτά τα media και θα καλούμε να είναι αντικειμενικά μέσω τηλεφώνου και e-mail.

Μετάφραση: Τσάτσου Χαρά

omogeneia-turkey.com