Μέχρι το Σεπτέμβριο η Διακρατική με την Αυστραλία για “τουριστική βίζα εργασίας” – Βίζα και για Καναδά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχει υπογραφεί  διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία για “τουριστικές βίζες με δικαίωμα εργασίας”. Αυτή είναι η “απάντηση” της Αθήνας στις δηλώσεις του ομογενή αντιπροέδρου της αυστραλιανής Βουλής, Στηβ Γεωργανά, ο οποίος, σε δηλώσεις του που φιλοξενήθηκαν στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” υποστηρίζει ότι από την πλευρά της  η Αυστραλία είναι έτοιμη να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά «η Αθήνα καθυστερεί».

Πάντως ο κ. Γεωργανάς ξεκαθαρίζει ότι «τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας, με διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την συμφωνία που τους προτείναμε».

Καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, που ρωτήθηκαν από την ΡΗΡ σχετικά, τόνιζαν ότι πράγματι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως η συμφωνία θα έχει υπογραφεί μέχρι το Σεπτέμβρη, δηλαδή “σε λιγότερο από ένα χρόνο”, όταν αυτού του είδους οι διακρατικές συμβάσεις κάνουν από δύο έως πέντε χρόνια και μάλιστα, υπήρξε και υπογραφή σύμβασης της Αυστραλίας με άλλη χώρα που έκανε δέκα χρόνια, όπως καλά γνωρίζουν στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, φυσικά και στην αυστραλιανή κυβέρνηση.

Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους για την θέση αυτή του κ. Γεωργανά,  αν και  υπενθύμιζαν με νόημα την εκλογική διαδικασία που έχουν μπροστά τους στην Αυστραλία, γεγονός που προκαλεί “εύλογη κατανόηση” στην Αθήνα.  Με δεδομένο, μάλιστα, ότι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, που αναδεικνύει το θέμα με χθεσινό της δημοσίευμα,  η αυστραλιανή κυβέρνηση “πιέζεται και από την ομογένεια για το θέμα αυτό” καθώς  λόγω της κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μετανάστευση στην Αυστραλία, γίνεται περισσότερο κατανοητός ο λόγος της “βιασύνης” του ομογενούς πολιτικού -ο οποίος, πάντως, είναι ιδιαίτερα συμπαθής στην Αθήνα- και των δηλώσεών του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΡΗΡ, η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία, και λόγω της υφής της, αλλά και λόγω του ότι δεν υπάρχει ένα υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού στην Ελλάδα, πρέπει να υπογραφεί από πάρα πολλά συναρμόδια υπουργεία, όπως Δικαιοσύνης, Απασχόλησης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΡΗΡ, έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές πλην ενός υπουργείου που αναμένεται και αυτή. Θεωρείται δε ως δεδομένη η υπογραφή της  Διακρατικής μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013. “Με την ταχύτητα που έγινε αυτή η σύμβαση, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ”, έλεγε στην ΡΗΡ πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από πλευράς Αυστραλίας, ο υπουργός Μετανάστευσης, Μπρένταν Ο’Κόνορ, ζήτησε από την αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα να κάνει παραστάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να επιταχυνθεί η σύναψη της συμφωνίας. Υπήρξε δε και σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Με την συμφωνία αυτή θα μπορούν νέοι 18-30 ετών να επισκέπτονται την Αυστραλία για ένα χρόνο και να εργάζονται συγχρόνως. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Αυστραλούς που θέλουν να πάνε στην Ελλάδα.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Στο μεταξύ, όσοι Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν στον Καναδά, η κυβέρνηση της περιοχής Μανιτόμπα, σε συνεργασία με την τοπική Ελληνική Πρωτοβουλία, προσφέρει θέσεις εργασίας και οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Ειδικοί εκπρόσωποι του μεταναστευτικού προγράμματος της Μανιτόμπα θα φθάσουν στην Αθήνα,  από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια εργασίας στον Καναδά.

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι κυρίως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι εργαζόμενοι σε αγροκτήματα και σε κατασκευές και οι δάσκαλοι. Την σχετική είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα “Έθνος”. Μάλιστα, σύμφωνα με το μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας της Μανιτόμπα, Βικτώρια Δούση Σιντλ,  ο μέσος μισθός στη συγκεκριμένη επαρχία ανέρχεται στα 600 ευρώ την εβδομάδα (δηλαδή 2.400 ευρώ το μήνα) για ειδικότητες, όπως διπλωματούχοι ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί. Για επαγγέλματα, όπως μηχανικός ή δάσκαλος, οι μισθοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Οι εργαζόμενοι στη Μανιτόμπα δικαιούνται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ γίνονται κρατήσεις από τον μισθό τους για τη σύνταξή τους.

Για περισσσότερες πληροφορίες: http://www.canadainternational.gc.ca/greece-grece/events-evenements/index.aspx#Manitoba

 

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο ομογενής αντιπρόεδρος της αυστραλιανής Βουλής, Στηβ Γεωργανάς