Ο Πατριάρχης Μόσχας στη Μονή Βατοπαιδίου

Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Να αναφερθεί ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία, και έχει επισκεφθεί ήδη τις Μονές Παντελεήμονος, Λαύρας, Ιβήρων, Παντοκράτορος, Χιλανδαρίου και κάποιες Σκήτες.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έφτασε στην Μονή του Βατοπαιδίου συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο και τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου.

Στην είσοδο της Ιεράς Μονής η οποία γέμισε από δάφνες ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ και την αδελφότητα.

Στη συνέχεια με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα ο Πατριάρχη Μόσχας μετέβη στο Καθολικό του Ευαγγελισμού, όπου τελέστηκε με πάσα λαμπρότητα σύντομη Δοξολογία.

Ο Ηγούμενος προσφωνόντας τον Πατριάρχη μεταξύ άλλων ανέφερε: “Με πολλή χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση σας υποδεχόμεθα σήμερα στην Μονή μας. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες μας, αν και έχει περάσει περίπου ενάμισι έτος, από την επίσκεψη της Αγίας Ζώνης στην Ρωσία, του σημαντικοτέρου κειμηλίου της Μονής μας.”

“Πολλά θαύματα έγιναν κατά την περιοδεία της Αγίας Ζώνης, αλλά και συνεχίζουν να γίνονται και ιδιαίτερα θαύματα τεκνοποιήσης. Μετά την επίσκεψη της Αγίας Ζώνης, τα στατιστικά δείχνουν μιμα ανεξήγητη αύξηση των γεννήσεων”, πρόσθεσε ο Ηγούμενος Εφραίμ.

Στη συνέχεια ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Μονής με την Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι “κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η Ρωσία βοήθησε επανειλημμένα την Μονή Βατοπαιδίου και όλο το Άγιον Όρος, για το οποίο την πνευματική δικαιοδοσία έχει το Σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.”

 

 

 

Ο Ηγούμενος αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή, ανέφερε πως “ζούμε σε μια εποχή που ο παγκοσμιοποιημένος και εκκοσμικευμένος τρόπος ζωής απειλεί ακόμη και την ζωή της Εκκλησίας.”

“Οι αξίες αμφισβητούνται, οι παντός είδους κρίσεις πληθαίνουν και αυξάνονται. Είναι καιρός που επιβάλλεται η ενότητα της Ορθοδοξίας, ώστε να φανεί το μεγαλείο της ως η πραγματική αποκάλυψη του Θεού και ο αυθεντικός τρόπος ζωής για τον άνθρωπο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος Εφραίμ.

Κλείνοντας ο Ηγούμενος αφού ευχήθηκε το προσκύνημα του Πατριάρχη να είναι πνευματικά ωφέλιμο για τον ίδιο και την συνοδεία του, μεταξύ άλλων τόνισε: “Είναι καιρός που πρέπει η Ορθοδοξία να προβάλλει την αληθινή παγκοσμιότητα της και νομίζουμε ότι σε αυτό μπορείτε να συμβάλετε εσείς, ως Προκαθήμενος της πολυπληθέστερης Ορθόδοξης Εκκλησίας.”

Επίσης να σημειωθεί ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, για την αμέριστη συμπαράστασή του κατά την δοκιμασία του στη φυλακή

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Ηγούμενο Εφραίμ για την λαμπρή υποδοχή, ενώ δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει για την μεταφορά της Αγίας Ζώνης στην Ρωσία.

 

Η αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, και όλη την αδελφότητα της Μονής.

 

Πηγή:romfea.gr