Για κακούργημα κατηγορείται τώρα ο Παπακωνσταντίνου

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία 234 ψήφων «υπέρ», 21 «κατά» και 7 «παρών».

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνταντίνου άσκησε κριτική στον τρόπο που λειτουργεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, κάνοντας λόγο για «επιλεκτικές διαρροές» εδώ και μήνες προκειμένου να ενοχοποιηθεί αποκλειστικά ο ίδιος, ενώ αναρωτήθηκε μάλιστα τι έκαναν οι διάδοχοί του στο υπουργείο προς αξιολόγηση της λίστας και αύξησης των δημοσίων εσόδων.

«Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι διασύροντας έναν άνθρωπο που σε σημαντικό βαθμό συμβόλισε την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μπορέσουν να ξεγελάσουν την κοινωνία, θα μπορέσουν να την κάνουν να ξεχάσει το γεγονός ότι εφαρμόζουν σε πιο σκληρή εκδοχή αυτά που μέχρι τις περυσινές εκλογές κατήγγειλαν, θα το βρουν μπροστά τους» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω» πρόσθεσε.

Ο ίδιος άσκησε κριτική και στους Διώτη και Ευ.Βενιζέλο, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι ακόμα και αν ο ίδιος έκανε τα πάντα για να κρύψει τη λίστα -όπως κατηγορείται- γιατί εκείνοι δεν έκαναν τίποτα ή δεν φρόντισαν να επικοινωνήσουν μαζί του, ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

«Μιας και συζητάμε το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας λόγω μη χρήσης των στοιχείων, το ερώτημα είναι: άλλοι μετά από εμένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; Γιατί αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν “για φορολογική χρήση” τα στοιχεία; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους;» αναρωτήθηκε.

«Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των Γάλλων παρακολούθησα με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου. “Αν ήξερα το πώς ήρθε η επιστολή θα την χειριζόμουν διαφορετικά”, λέει ο ένας. “Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος…” ακούμε από το ΠΑΣΟΚ» συνέχισε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:

«Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;».

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους -στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Μεγάλο λάθος. Κανείς δεν δικαιώθηκε απλώς “καίγοντας” τους άλλους. Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία. «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντάς με,  με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ως “βάρος” που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Newsroom ΔΟΛ