Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Ιουνίου 2013

Οι συνθήκες διορισμού του Λάμπρου Καϊκίτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, η απόφαση για κατάργηση σε πρώτο στάδιο τριών ημικρατικών οργανισμών στο πλαίσιο της εξυγίανσης, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας καθώς και οι αποφάσεις για λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου της κλεπταποδοχής χρυσού είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

«Φάντης-Μπαστούνι στην Κεντρική Τράπεζα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι τέσσερις μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών η κυβέρνηση Χριστόφια διόρισε τον Λάμπρο Καϊκίτη ως σύμβουλο στην Κεντρική Τράπεζα. Φιλοξενείται δήλωση του τότε Υπουργού Βάσου Σιαρλή ότι δεν έκανε ποτέ τέτοια συζήτηση. Αλλού αναφέρει ότι φουντώνει η εξέγερση κατά του Ταγίπ Ερντογάν , ότι οι διαδηλώσεις εισήλθαν στην έκτη τους μέρα  και ότι χθες καταγράφηκε ένας ακόμη νεκρός. Επίσης η «Α» στην πρώτη της σελίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση από την δήλωση του Αμερικανού Βοηθού Υφυπέξ για το Κυπριακό.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «’Άνοιξε ο δρόμος κατάργησης Ημικρατικών» και γράφει ότι το Υπουργικό αποφάσισε χθες την κατάργηση τριών ημικρατικών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας. Αλλού αναφέρεται στις συνεχιζόμενες έρευνες για τον εντοπισμό λοχαγού της ΕΦ στην Πάφο και ότι χθες ξεβράστηκε φανέλα που πιστεύεται ότι ανήκει στον 33χρονο. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι ο 19χρονος Γιώργος Αλαμπρίτης που υπέκυψε χθες στα τραύματά του μετά από τροχαίο με μοτοσυκλέτα, χαρίζει με τα όργανά του ζωή σε 4 συνανθρώπους μας σε Κύπρο και Ελλάδα.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Νέα βόμβα από την Κεντρική» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι χθες αποκαλύφθηκε αίφνης ότι υπάρχει ήδη διορισμένο και τέταρτο μέλος στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας για το οποίο δεν γνώριζε κανείς και το οποίο διορίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι τα μεσάνυκτα της Τρίτης τουρκικά πολεμικά σκάφη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τη διαδικασία σεισμογραφικών ερευνών για λογαριασμό της Δημοκρατίας που διενεργεί νορβηγικό σκάφος. Ο «Φ» αναφέρει σε άλλο θέμα ότι ο Βοηθός Υφυπέξ των ΗΠΑ αποκάλυψε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ ότι το Κυπριακό συζητήθηκε στην συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν ενώ τοποθετήθηκε και για το θέμα της Αμμοχώστου.

Υπό τον τίτλο «Διεκδικούν τα αυτονόητα» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και ζητούν διασφάλιση της απασχόλησής τους. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα δεν δέχθηκε πρόταση για συμμετοχή του Τουμάζου Τσιελεπή στην διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό. Επίσης η «Χ» γράφει ότι πρόσφυγες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και το Ανώτατο για εκκρεμούσες αιτήσεις για οικονομική βοήθεια.

Με τίτλο «Περιορίζεται το φαινόμενο της κλεπταποδοχής» η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρεται στην νέα νομοθεσία για περιορισμό του φαινομένου της πώλησης κλοπιμαίων χρυσαφικών και άλλων αντικειμένων που επιτρέπει στην Αστυνομία να προχωρεί σε ελέγχους εμπόρων χρυσού και ασημιού. Αλλού αναφέρεται ότι έπεσε η ψευδοκυβέρνηση Κιουτσιούκ και ότι στις 28 Ιουλίου προκηρύσσονται «εκλογές». Επίσης αναφέρει ότι στην Κίνα βρέθηκε ο παλαιότερος ανθρώπινος σκελετός 55 εκατομμύρια χρόνια πριν.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΑΡ).