Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Ιουνίου 2013

Τα τεκταινόμενα σε σχέση με το διορισμό του Λάμπρου Καϊκίτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας από την προηγούμενη Κυβέρνηση, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Αναφορά γίνεται επίσης στον οδικό χάρτη για το θέμα του φυσικού αερίου που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, στην εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, στην αποσύνδεση παράνομων κλιματιστικών από σχολεία, στις εξελίξεις στην Τουρκία, στις διεργασίες για τον καταρτισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης κ.ά.

 

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «ΣΤΟΠ στον ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ στην Κεντρική» γράφει για επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο διορισμός Λάμπρου Καϊκίτη διότι πάσχει νομικά. Αλλού γράφει ότι κλείνει το σφαγείο Κοφίνου και πως ο ΥΠΕΣ δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να κάνει τον χασάπη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Βουλή είπε ναι στην καύση των νεκρών και το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση πριν τις θερινές διακοπές.

 

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Ταινία μυστηρίου με αόρατα χέρια και φαντάσματα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση αναζητεί την άκρη του νήματος στον διορισμό Καϊκίτη. Αλλού αναφέρεται σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με μαθητές που τον επισκέφθηκαν για να του μεταβιβάσουν το αίτημά τους για δημιουργία τραμ στη Λευκωσία, κατά την οποία, όπως αναφέρεται, «παρενέβη» ο σκύλος του Προεδρικού Λίο δίνοντας μια άλλη ατμόσφαιρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αδειάζουν τα ταμεία των τραπεζών από τις εκροές καταθέσεων, καθώς 6,3 δις ευρώ έφυγαν μόνο τον Απρίλιο από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Αλαλούμ με θύμα την Κύπρο» γράφει ότι ο διορισμός Καϊκίτη ανακλήθηκε χθες, η ζημιά όμως έγινε και αναφέρεται σε “διαχείριση μπανανίας”, αλλά και σε “σκοπιμότητες και ασυνεννοησία Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας”. Αλλού γράφει ότι οι ψαράδες είναι εξαγριωμένοι για το γρι – γρι και παρ’ ολίγον να λιντσάρουν τον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας χθες στη Βουλή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αφαιρούν τα κλιματιστικά από τα σχολεία και διευκρινίζεται ότι λόγω κρίσης δόθηκαν οδηγίες να αποσυνδεθούν όσα θεωρούνται παράνομα.

 

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κρίνεται η νομιμότητα του ‘κουρέματος’» γράφει για απόφαση – σταθμό σήμερα από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορά τις αγωγές για το κούρεμα καταθέσεων. Αλλού γράφει ότι αμετακίνητος επέστρεψε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια Τουρκία που “βράζει”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης για αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως το αέριο για ηλεκτροπαραγωγή θα έρθει το 2018 και για εξαγωγή το 2019-2020.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο « Η νίκη της Κένυας ανοίγει το δρόμο για τους Κύπριους» αναφέρει ότι οι βετεράνοι της ΕΟΚΑ είναι έτοιμοι να πάρουν νομικά μέτρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να καταβάλει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε στη διάρκεια της επανάστασης Μάου Μάου στην Κένυα μεταξύ 1952 και 1963. Αλλ