“Οι Πρεσβευτές της Ελλάδας” στηρίζουν το “Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού”

Την περασμένη Τρίτη, με πρωτοβουλία των «Πρεσβευτών της Ελλάδας» και της Σχολικής Επιτροπής Γονέων της Ελληνικής Κοινότητας Mελβούρνης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη εράνου για την ενίσχυση του έργου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) το οποίο ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 2011 με τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.  Το φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές γιατρούς και θεραπευτές και δέχεται δωρεές μόνο σε είδη.

Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την αγορά φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες.

«Αν είναι κάτι θετικό που έχει βγει από αυτήν την κρίση, είναι το γεγονός ότι ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» θα πει η Eύη Γιαννά, ιδρύτρια του οργανισμού «Πρεσβευτές της Ελλάδας». «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γνωρίζουμε, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση στην επαγγελματική απασχόληση, στα εισοδήματα των νοικοκυριών, των συντάξεων και στην πρόσβαση κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αδιέξοδα ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας».

471667_183814751762350_1809109278_o

Στη συνέχεια, η Εύη Γιαννά αναφέρθηκε διεξοδικότερα στην υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, η ανεργία σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται στο 26%, η ανεργία των νέων στο 58%, ενώ το 78% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Αυτό έχει ως συνέπεια, ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου το μισό) να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις βασικές του ανάγκες που περιλαμβάνουν την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει, όχι μόνο σε μειωμένη ποιότητα ζωής, αλλά και σε θανάτους, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιτίας αθεράπευτων νόσων, αλλά και αύξησης αυτοκτονιών τα τελευταία 2–3 χρόνια. Αυτός και ο λόγος που αποφασίσαμε ομόψυχα –η Κοινότητα Μελβούρνης και οι «Πρεσβευτές της Ελλάδας»– να κάνουμε αυτόν τον έρανο. Θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως Έλληνες της διασποράς, να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες μας. Και αποφασίσαμε να κατευθύνουμε αυτήν την υποστήριξη σ’ ένα πολύ αξιόλογο φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια κλινική που ονομάζεται «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού». Πρόκειται για μια κλινική που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές γιατρούς και θεραπευτές που διαθέτουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, στους άπορους και στους άνεργους πολίτες της Ελλάδας σε καθημερινή βάση. Η κλινική αυτή, όπως και άλλες παρόμοιες στην Ελλάδα (από 6 αρχικά έχουν γίνει σήμερα 36), λειτουργούν χάρη της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αν υπάρχει κάτι θετικό που έχει βγει από αυτήν την κρίση, είναι ότι ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε κι’ εμείς μέσα από αυτόν τον έρανο. Θα συνεργαστούμε ως Έλληνες της Μελβούρνης για να προσφέρουμε τη βοήθεια και υποστήριξή μας, στα αδέλφια μας στην Ελλάδα».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Η Εύη, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, διευθυντές σχολείων, εκπροσώπους οργανισμών και παροικιακoύς φορείς, είπε φανερά συγκινημένη: “Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και χειροκροτώ την υποστήριξή σας γιατί ξέρω ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλη διαφορά στις ζωές των συμπατριωτών μας. Ως ψυχολόγος (αν και δεν ασκώ το επάγγελμα), είμαι σίγουρη ότι κάθε βοήθεια, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη, θα είναι σημαντική όχι μόνο από πρακτική άποψη, αλλά και από ηθική και ψυχολογική. Κι αυτό, γιατί όταν θα συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες, στην άλλη άκρη της γης, που τους σκέφτονται και που είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν, θα πάρουν δύναμη και θα έχουν πάλι μια ελπίδα για το μέλλον. Αυτό, το έχουμε ήδη διαπιστώσει, από την ανταπόκριση που λάβαμε (οι Πρεσβευτές της Ελλάδας) στην πρόσφατη φιλανθρωπική μας ενέργεια».

H Εύη Γιαννά

H Εύη Γιαννά

Στη συνέχεια, η ομιλήτρια τονίζοντας το ρόλο των σχολείων σ’ αυτόν τον έρανο, είπε: « Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή των σχολείων μας, σ’ αυτήν την πρωτοβουλία. Εσείς, οι εκπαιδευτικοί, παίζετε ένα βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων των νεαρών Ελλήνων και στη σχέση που έχουν με την ελληνική κληρονομιά. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που κάναμε την πρότασή μας στην Ελληνική Κοινότητα για συνεργασία σ’ αυτόν τον έρανο. Πιστεύουμε ότι οι νέες γενιές είναι το μέλλον και η συνέχεια του Ελληνισμού, επομένως είναι σημαντικό να είναι ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με τα γεγονότα στη χώρα της καταγωγής τους και να ενθαρρύνονται νε έχουν θετικό ρόλο σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μ» αυτόν τον τρόπο, εκτιμώ, ότι θα διασφαλίσουμε ότι και αυτοί θα γίνουν Πρεσβευτές της Ελλάδας και αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μας ως μεγαλύτερη γενιά».

Πηγή: Neoskosmos.com