Όπως τ΄άφησε τα …βρήκε ο Ερντογάν – Επιμένει να διαλυθούν οι διαμαρτυρόμενοι

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε έκκληση για άμεσο τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την επιστροφή του στη χώρα από το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική.

Μπροστά σε περίπου 10.000 υποστηρικτές του κόμματός του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε ότι οι διαδηλώσεις έχουν χάσει τη δημοκρατική τους φύση και έχουν μετατραπεί σε πράξεις βανδαλισμού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους υποστηρικτές του να επιστρέψουν ειρηνικά στα σπίτια τους, μερικοί από τους οποίους φώναζαν συνθήματα κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που επί 7 ημέρες συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταξίμ.

Ο Ερντογάν συνοδευόταν από τη σύζυγό του και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Οι αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους και χθες σε πολλές πόλεις της χώρας. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας εκτυλίχθησαν σε τουλάχιστον μία περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι αντιτίθενται στο αυταρχικό μοντέλο ηγεσίας του Ερντογάν και τις προσπάθειες για την εφαρμογή ακόμα πιο περιοριστικών νόμων, όπως αυτοί που ρυθμίζουν την κατανάλωση αλκοόλ.