“Greece: Seizing the opportunity” in New York

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, το συνέδριο με το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του το 2nd Greek Investment Forum με θέμα «Greece: Seizing the opportunity» που συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 400 σύνεδροι οι περισσότεροι των οποίων ήταν εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται για τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των Προέδρων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Επιμελητηρίου κ.κ. Σ. Λαζαρίδη (φωτογραφία κάτω)  και Γ. Γραμματίδη (φωτογραφία πρώτης σελίδος) οι οποίοι και τόνισαν ότι μέλημα και των δύο φορέων είναι, μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία που θεσμοθετείται ετησίως, η βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς και η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της.

lazaridis-1212s

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, στην εισαγωγική του ομιλία, επεσήμανε ότι «σήμερα η ελπίδα για το αύριο της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα, σε αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα αλλάζει και είναι το κατάλληλο μέρος για επενδύσεις. Δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Η Ελλάδα απέδειξε ότι οι αρνητές και οι οπαδοί της καταστροφολογίας, είχαν άδικο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα, με τον δικό της τρόπο απέφυγε το Grexit και ανένηψε, Grecovered! Αποκτά και πάλι τη θέση της στον οικονομικό χάρτη.  Όπως γνωρίζετε, οι Fitch αναβάθμισαν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν , το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί και ότι σημαντική πρόοδος επετεύχθη στη πολιτική σχετικά με την αγορά εργασίας». Ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας, ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων με σταθερό πλαίσιο και μια κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης κατά τη σύντομη ομιλία του σημείωσε ότι «Η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η χώρα μας  αναδεικνύεται σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τα αμερικανικά κεφάλαια που παραμένουν οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά και η παρουσία τόσων συνέδρων αλλά και funds που πραγματοποιούν κατ’ιδίαν συναντήσεις με τις εταιρίες μας κατά τη διάρκεια του Roadshow είναι η καλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντός τους»

Στην τοποθέτηση του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε: Η προσπάθεια της Κυβέρνησης, λοιπόν, επικεντρώνεται στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, στην προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, στην αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, στην ανάπτυξη, μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, ενός σταθερού, βιώσιμου και επαρκώς κεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στην υλοποίηση, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στη υιοθέτηση πολιτικών απασχόλησης. Και συνέχισε: Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αν και απαραίτητες, δεν είναι από μόνες τους επαρκείς για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτές πρέπει να συνδυάζονται με αναπτυξιακές πολιτικές. Η χώρα είναι στο σωστό δρόμο. Οι στόχοι επιτυγχάνονται, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πρωτόγνωρη και βιώσιμη, οι προσφάτως θεσπισμένες μεταρρυθμίσεις είναι βαθιές και αξιόπιστες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται, το επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί και η ανάκαμψη της Οικονομίας αναμένεται το 2014. Φυσικά, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και πανηγυρισμών, ούτε όμως για μίζερες προσεγγίσεις. Σήμερα όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο Danielle Antonucci της  Morgan Stanley, ο Μιχάλης Μασσουράκης της Alpha Bank και ο Γκίκας Χαρδούβελης της Eurobank ανέλυσαν την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία επιστροφής της στις αγορές, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζαννιάς ασχολήθηκε με το μέλλον τού ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος τού Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας ανέπτυξε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα για τη δημιουργία φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα.

Οι κύριοι Θωμάς Γκιόλμας από την Εθνική Τράπεζα, Μιχάλης Χατζηπαύλου από την Deloitte, Ευάγγελος Χαρατσής από την Beta Securities, Δημήτρης Τσιμπανούλης από το Δικηγορικό Γραφείο Τσιμπανούλης και Συνεργάτες και David Hale της David Hale Global Economics, παρουσίασαν τις επενδυτικές ευκαιρίες πού παρουσιάζονται στους διάφορους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησής τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις του Παντελή Οικονόμου, Διευθύνοντος συμβούλου της Damma Holdings με σημαντική επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και του κυρίου Nikolaj Albinus, ιδρυτή και Διευθύνοντος συμβούλου της Global Family Partners που αναφέρθηκε στη δημιουργία του GFP Hellenic Investment Fund, το οποίο θα επενδύει στην Ελλάδα και προγραμματίζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σχετικά δε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος περιέγραψε τις εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά και τα νέα προϊόντα πού προσφέρονται για τη δημιουργία εισηγμένων funds στην Ελλάδα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στη Ελλάδα. Ο κύριος George Stamas ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Hellenic Initiative, παρουσίασε τα σχέδια και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα στο πλαίσιο στήριξης της ανάκαμψης της χώρας.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος τού ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιριών Procter & Gamble, Hewlett Packard και Caribbean Cruises ανέπτυξαν τούς λόγους πού υπαγόρευσαν τις αποφάσεις τους να επενδύσουν στην Ελλάδα παρά την οικονομική της κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις συζητήσεις των ομάδων των ομιλητών συντόνισαν διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων όπως Fox Business Network, Economist, Wall Street Journal, Thomson Reuters και CNN International. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία τού συνεδρίου τα αμερικανικά μέσα επικοινωνίας έκαναν εκτενή αναφορά σε αυτό και στα μηνύματα πού μεταδόθηκαν στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Στο πλαίσιο ενός ειδικού πρωινού εργασίας εκπρόσωποι 25 αμερικανικών επενδυτικών εταιριών συζήτησαν με τον εκπρόσωπο τού ΤΑΙΠΕΔ λεπτομέρειες τού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ενώ οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχισθούν στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια του Roadshow πραγματοποιούνται επίσης περίπου 450 κατ’ιδίαν συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων funds και ελληνικών εταιριών εισηγμένων και μη.

 2o Greek Investment Forum με στοιχεία

Πραγματοποιήθηκαν  450 συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των funds και των επικεφαλείς των ελληνικών εταιρειών. Συμμετέχουν πάνω από 100 funds, τα μισά σχεδόν από τα οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά στη «γνωριμία» με τις ελληνικές επιχειρήσεις.  Επίσης, το παρόν δίνουν και 125 αναλυτές μεγάλων οίκων του εξωτερικού, από τα πιο μεγάλα και γνωστά επενδυτικά «σπίτια». Μεταξύ άλλων, επενδυτικοί οίκοι όπως Federal Reserve Bank of New York, Morgan Stanley, Templeton, Highfields Capital, Ziff Brothers Investments, Lazard, Columbia Wanger AM, Contrarian Capital Management, Baupost, Discerene Value Advisors, Dupont, Fintech Advisors, Blackrock, Prudential, Paulson & Co., Neon Liberty, Argonaut, Pyramis Global Advisors κ.α.

Οι εταιρείες που δίνουν το παρόν στη Νέα Υόρκη και στο 2o Greek Investment Forum είναι: Alpha Bank, Attica Bank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, Folli Follie Group, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιntralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, Marfin Investment Group, ΜΕΤΚΑ, MLS Multimedia, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Παπουτσάνης, Τράπεζα Πειραιώς, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Creta Farm, Σωληνουργεία Κορίνθου και Lamda Development.

Χορηγοί

Χορηγοί του φετινού 2nd Greek Investment Forum είναι η Axia Ventures Group, Morgan Stanley, Alpha Finance, Beta Securities, Eurobank Equities, Euroxx Securities, Εθνική Χρηματιστηριακή, Deloitte, Navios Maritime, Reed Smith Papapolitis, Δικηγορικό Γραφείο Τσιμπανούλης & Συνεργάτες, ΓΑΙΑ, Grand Resort Lagonissi. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εταιρία MEC.

Πηγή: Newpost.gr