Ενδο-ομογενειακή διένεξη για την ανάπλαση της “εξεγερμένης” πλατείας Ταξίμ!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται για δέκατη μέρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας την παραίτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, πάντως, εμφανίζεται ανυποχώρητος,  σε ενδο-ομογενειακή διένεξη (πέραν των συγκρουσιακών καταστάσεων σε παν-τουρκικό επίπεδο) τείνει να εξελιχθεί το μέλλον της πλατείας Ταξίμ καθώς η ομογενειακή διοίκηση Βαλουκλή, που χειρίζεται το νοσοκομείο και γενικά τα Ιδρύματα Βαλουκλή, προέβη σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες εάν ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεσμευθεί ότι το κράτος θα αναλάβει εφεξής τα έξοδα συντήρησής  τους, τότε η διοίκηση του Βαλουκλή θα αποδεχθεί και, μάλιστα, “με μεγάλη χαρά”, την απαλλοτρίωση των καταστημάτων που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, και τα οποία καταστήματα ανήκουν στο Ίδρυμα Βαλουκλή.
Στη θέση αυτή του προέδρου κ. Δημήτρη Καραγιάννη, αντέδρασε άμεσα  το ΣΥΡΚΙ ( RUMVADER )  Ομογένεια Κωνσταντινούπολη İstanbul Rum Cemaati με  επίσης δημόσια δήλωση στην οποία καταγγέλει τη διοίκηση των Ιδρυμάτων Βαλουκλή ότι δεν έχει κάνει εκλογές εδώ και 22 ολόκληρα χρόνια και επομένως, δεν νομιμοποιείται να αποφαζίζει για λογαριασμό της Ομογένειας…

Την ίδια ώρα το θέμα απασχολεί και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο, όπως πληροφορείται η ΡΗΡ παρακολουθεί πολύ στενά όλη αυτή την ιστορία ενώ, παράλληλα,  Ρωμαίικοι κύκλοι στην Πόλη υποστηρίζουν ότι η διοίκηση Βαλουκλή ακολουθεί “φιλοτουρκική πολιτική” η οποία έχει διάσπασει το “ομογενειακό μέτωπο”. “Δεν γνωρίζουμε ποιά είναι ακριβώς η θέση και η στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ούτε γνωρίζουμε από που παίρνει γραμμή η διοίκηση, αλλά την ώρα που η τουρκική κοινωνία μοιάζει ξεσηκωμένη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει αλλοίωση της ιστορικής πλατείας, είναι προκλητικό να βγαίνει ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος αυθαίρετα παραμένει αγκυστρωμένος στην καρέκλα του, και να κάνει δηλώσεις συντασσόμενος με τη θέση Ερτνογάν υπέρ της ανάπλασης της πλατείας”, επεσήμαιναν ομογενειακοί κύκλοι.
Το ίδιο ανεπίτρεπτο είναι, πρόσθεταν οι ίδιοι πάντα κύκλοι, και το γεγονός για 22 ολόκληρα χρόνια να αποφεύγει η διοίκηση Βαρουκλή να διενεργήσει εκλογές, παρά το ότι έχει αλλάξει ο παλιός νόμος, παρατείνοντας αυθαίρετα την παραμονή της στη διοίκηση. Σε αντίθεση με την “πρακτική” του κ. Καραγιάννη, ο Σύνδεσμος ΣΥΡΚΙ μόλις στις 22 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποίησε στην αίθουσα τελετών της Κοινότητας Ευαγγελίστριας Προπόδων Ταταούλων την τακτική του Γενική Συνέλευση, με σκοπό την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου, την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων του συνδέσμου καθώς και την ανάλυση της οικονομικής κατάστασής του…
Σχετικά ο ιστότοπος Anatoli γράφει: ”

“Η υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Καραγιάννη, Εφορεία των Νοσοκομείων Βαλουκλή, διοικεί το ίδρυμα από το 1991, χωρίς να κάνει εκλογές, παρ’ ό,τι ο βακουφικός νόμος της Τουρκίας, επιβάλλει την διεξαγωγή εκλογών σε μη μουσουλμανικά βακούφια κάθε τέσσερα χρόνια.
Το αυτοδιοίκητο των μη μουσουλμανικών βακουφίων είναι κατοχυρωμένο με την Συνθήκη της Λωζάννης. Αλλά αποτελεί και εθιμικό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο οι μη μουσουλμανικές κοινότητες εκλέγουν τις διοικήσεις (εφορείες) των ιδρυμάτων τους.
Για τους παραπάνω λόγους, στην συνείδηση της Ομογένειας η Διοίκηση Καραγιάννη είναι έκπτωτη και ουσιαστικά σφετερίζεται την διοίκηση, παρά τον νόμο. Γι’ αυτό οι δηλώσεις του κ. Καραγιάννη σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν γι’ απαλλοτρίωση των καταστημάτων, αποτελούν ωμή πρόκληση κατά της Ομογένειας”.

Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αναλυτικότερα, για το όλο θέμα το οποίο αφορά στην απαλλοτρίωση των καταστημάτων πέριξ της πλατείας Ταξίμ που να σημειωθεί αποτελεί σημείο-σύμβολο της Κωνσταντινούπολης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Star,  ο κ. Καραγιάννης υποστηρίζει ότι: «Δωρητής αυτού του νοσοκομείου ήταν η σύζυγος του Πορθητή Σουλτάνου Μεχμέτ, ιδρυτής ήταν ο εγγονός του Πορθητή, ο Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ. Ο Πρωθυπουργός ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που ενδιαφέρθηκε με εμάς. Εάν αντιμετωπίσει τα έξοδα του νοσοκομείου, με μεγάλη χαρά θα αποδεχτώ την απαλλοτρίωση».

Και συνέχισε λέγοντας «Ο Σουλτάνος Σελίμ ίδρυσε το νοσοκομείο κατά την επιδημία πανούκλας στην περιοχή Καράκιοϊ, μετά ήρθαμε εδώ που βρισκόμαστε. Οι Ρωμιοί δεν είχαν τίποτα, οι Οθωμανοί τους παραχώρησαν αυτό το ακίνητο. Κι εμείς με τα ενοίκια από τα ακίνητα μας, αντιμετωπίζουμε τα έξοδα και μισθοδοτούμε 510 εργαζόμενους μας, οι οποίοι όλοι είναι Τούρκοι».
Ομογενειακοί κύκλοι της Πόλης δήλωσαν στην ΡΗΡ ότι “ο κ. Καραγιάννης με τις δηλώσεις του αυτές προσβάλλει την μνήμη αμέτρητων επωνύμων και ανωνύμων ομογενών ευεργετών και δωρητών, χάρη στην γενναιόδωρη προσφορά των οποίων, υπάρχουν σήμερα τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Βαλουκλή. Όπως επίσης αγνοεί επιδεικτικά την οικονομική συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην λειτουργία και ανάπτυξη του ιδρύματος”.

Η ομογενειακή πύλη της Πόλης “omogeneia-turkey.com” αναφέρει ότι τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Βαλουκλή, ιδρύθηκαν με την ενοποίηση τριών προϋπαρχόντων Ρωμέϊκων νοσοκομείων, μετά από πρωτοβουλία του Μεγάλου Διερμηνέα Γεώργιου Μουρούζη. Με πατριαρχικό σιγίλλιο το 1794 ορίστηκαν επίτροποι του ιδρύματος οι συντεχνίες «…οι τε γουναράδες και των Χίων οι τζοχατσήδες και οι χεταετζήδες και οι τζεβαερετζήδες και οι απατζήδες χριστιανοί», οι οποίες ανέλαβαν τα έξοδα των νοσοκομείων.
Μπορεί το αρχικό οικόπεδο των Νοσοκομείων να δωρήθηκε από τον Σουλτάνο Μαχμούτ το 1836, όμως με την παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των εσόδων από τα προσκυνήματα της Παναγίας Βαλουκλιώτισσας και Παναγίας Σούδας, με τις γενναίες δωρεές ευεργετών όπως ο Γεώργιος Ζαρίφης, ο Αμπρουζής Μαυρογορδάτος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Ιωάννης Χαριτωνίδης, και άλλων λιγότερο γνωστών και ανωνύμων δωρητών, κτίστηκαν τα μεγαλοπρεπή κτίρια των Νοσοκομείων Βαλουκλή και εξασφαλίστηκε η λειτουργία τους.
Πλην των ανωμάλων περιόδων, όπως αυτή του διορισμένου από το κράτος “Tek Mutevelli” εξωμότη Stamat Zinhni, βασική μέριμνα όλων των Εφορειών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ίδρυμα ήταν κατ’ έτος να αποδίδουν κανονικό λογαριασμό πεπραγμένων καθώς και στατιστική κίνηση των Νοσοκομείων, παρουσία του Πατριάρχου και της ηγεσίας της ομογένειας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΚΙ ( RUMVADER )

Η ανακοίνωση-δήλωση του ΣΥΡΚΙ έχει ως εξής: “Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο (εφημερίδα Star, 04/06/2013) ότι στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ σκοπεύεται και η απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των καταστημάτων που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και ότι το Ίδρυμα των Νοσοκομείων Βαλουκλή, στο οποίο τα καταστήματα ανήκουν, συμφωνεί με το σχέδιο αυτό.

Φρονούμε ότι για να θεωρηθεί από την Ομογένεια νομότυπη και να είναι νόμιμη οποιαδήποτε απόφαση και δη μία τόσο καθοριστική για το μέλλον του Ρωμαίκου Νοσοκομείου, θα έπρεπε το Ίδρυμα να έχει προβεί στην διεξαγωγή εκλογών τις οποίες δεν έχει κάνει εδώ και 22 χρόνια. Κάτι που επανειλημμένως έχει ζητήσει η Ομογένεια για το μείζον αυτό Ίδρυμά της, τόσο με δημόσιες εκκλήσεις της αλλά και με την κατάθεση σχετικού αιτήματος στην Διεύθυνση Βακουφίων της Πόλης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ομογένεια απαιτεί, όπως το δικαιούται, οι συμφωνίες που αφορούν την ρωμαίικη περιούσια να γίνονται υπό συνθήκες πλήρους νομιμότητας, διαφάνειας και συναίνεσης. ”

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ

Ωστόσο ο κ. Καραγιάννης έχει κατηγορηθεί και για άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα της πολύπαθης ομογένειας της Πόλης, όπως π.χ. για τον διορισμό “Επιτίμου Μέλους” στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, του κ. Ali Arslan ο οποίος δεν είναι ομογενής!  Την σχετική καταγγελία έχει κάνει το μέλος της ομογένειας Γρηγόρης Κεσίσογλου, με αφορμή τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε στο Νοσοκομείο.

Ειδικότερα,  στον ιστιότοπο “anatoli”, διαβάζουμε τα εξής

“Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε σε ιστότοπο τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης την είδηση ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος των Νοσοκομείων Βαλουκλή κ. Δημήτρης Καραγιάννης παρέλαβε την τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε στο Νοσοκομείο Βαλουκλή, από την εν λόγω οργάνωση. Η έκπληξη μας προέρχεται από την αναφορά της είδησης ότι στην τελετή παραβρέθηκε «Το Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Βαλουκλή Ali Arslan»!
Μερικά από τα ερωτήματα που προκαλούνται είναι τα εξής:
– Πράγματι ο ονομαζόμενος κύριος έχει οριστεί «επίτιμο μέλος της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βαλουκλή»;
– Εάν «ναι», ποιος τον όρισε, πότε και γιατί;
– Εάν «ναι», είναι ενήμερα τα άλλα μέλη της Διοίκησης, εκτός του προέδρου;
– Η Διοίκηση του ιδρύματος, που σε πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση της διατείνεται ότι ‘διέπεται από τους θεσπισμένους κανόνες και νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας’, να δηλώσει σε ποιο σημείο του Νόμου περί Βακουφίων αναφέρεται ότι μπορεί να ορίζονται επίτιμα μέλη στις διοικήσεις των μειονοτικών βακουφίων; Και μάλιστα πρόσωπα που δεν προέρχονται από την μειονότητα.
– Μήπως έχουν οριστεί και άλλα ‘επίτιμα μέλη’ και δεν το γνωρίζουμε;
 Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν. Όμως όσοι έχουν στοιχειώδη ‘ομογενειακή συνείδηση’ θα πρέπει να προβληματιστούν για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η είδηση, τι μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτή. Ελπίζουμε η Διοίκηση των Νοσοκομείων Βαλουκλή ν’ απαντήσει στο θέμα που ανακύπτει, όπως έσπευσε ν’ απαντήσει δημόσια στην πρόσφατη νομική ενέργεια της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.”

ΡΗΡ

Κατάλογος με τα Βακούφια της Ελληνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη

http://omogeneia-turkey.com/omogeneia/vakiflar.html

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο πρόεδρος του ιδρύματος των Νοσοκομείων Βαλουκλή κ. Δημήτρης Καραγιάννης παραλαμβάνων τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε πρόσφατα στο Νοσοκομείο Βαλουκλή.