Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Ιουνίου 2013

Ποικίλα τα θέματα στον κυριακάτικο Τύπο με τα θέματα της οικονομίας να δεσπόζουν. Προβάλλονται επίσης οι ποσότητες πυρομαχικών στην θαλάσσια περιοχή Ζυγίου, η έκθεση της Pimco και οι αποκαλύψεις για τα δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, συνέντευξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου, καθώς και οι διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ο Κεμάλ, ο Ταγίπ και ο Αλλάχ!» γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας όταν η θέση χηρέψει το Αύγουστο 2014. Αλλού αναφέρει ότι αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών βρίσκονται στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής Ζυγίου. Ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων για να διερευνηθούν οι καλύτεροι τρόποι επίλυσης του θέματος. Αναφέρει επίσης ότι οι Βρετανοί βρίσκουν την Κύπρο ακριβό προορισμό.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Εδιναν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επιχειρηματίες χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις» γράφει ότι σημεία και τέρατα βρίσκονται στην έκθεση της Pimco για τις τράπεζες στον τομέα της εκτίμησης ακινήτων. Προβάλλει επίσης ότι ρευστό είναι ακόμη το τοπίο στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν έχει ακόμη κλειδώσει ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι 42.2%. Αναφέρεται επίσης και σε συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να μιλά λιγότερο και να συζητά με τα κόμματα.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Βιώσιμο το δημόσιο χρέος» και αναφέρεται σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα της επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέλος της τρόικας για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Όπως αναφέρει, η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει έγκαιρη εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών. Αλλού αναφέρει ότι αρχίζει από αύριο η αντίστροφη μέτρηση για την Τράπεζα Κύπρου. Σε πρώτο πλάνο οι αποφάσεις για μείωση του αριθμού του προσωπικού. Γράφει επίσης ότι η οικονομική κρίση έφερε τη στροφή στα δίκυκλα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ουδέν μεμπτόν για ημετέρους…» γράφει ότι ερωτηματικά προκύπτουν για ασυμβίβαστο στο διορισμό του Στέλιου Κοιλιάρη στην Κεντρική Τράπεζα, εάν παραμένει στο ΔΣ χρηματο-οικονομικής εταιρείας. Γράφει σε άλλη είδηση ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την έναρξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης που αποτελεί το επιστέγασμα της επιτυχημένης πολιτικής των τελευταίων χρόνων. Επίσης γράφει ότι το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θεοδόση Πιερίδη» θα απονεμηθεί αύριο στον συνθέτη Γιώργο Κοτσώνη και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Χαραλάμπους.

Η “Sunday Mail” κάτω από τον τίτλο «Αναμένοντας στο περιθώριο» γράφει ότι ενώ χιλιάδες Τούρκοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης και χθες, στα κατεχόμενα, οι πολιτικοί κρατούν σιγή ιχθύος για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα σε 24 ώρες . Γράφει επίσης ότι η θαλάσσια περιοχή Ζυγίου είναι γεμάτη με 167 ειδών πυρομαχικών τα οποία η Εθνική Φρουρά πόντισε στη θάλασσα πριν από δύο δεκαετίες.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» κάτω από τον τίτλο «Πέντε στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα» γράφει ότι ένα από τα πολλά επεισόδια που οδήγησαν στην κατάρρευση των δύο μεγάλων συστημικών τραπεζών, χαρακτηρίζει το σκάνδαλο της εξαγοράς της Uniastrum ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και σε επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα ζητά την άμεση διερεύνησή του. Φέρεται ότι θα κληθούν, λόγω θέσης, Ηλιάδης, Ορφανίδης και άλλοι τρεις. Σε άλλη είδηση, ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρεις την «Κ» ότι δεν ανησυχεί για τις δικαστικές εξελίξεις γιατί γνωρίζει τι έχει συμβεί. Αναφέρει αλλού ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είναι έτοιμος να εξαγγείλει και επίσημα τους στενούς του συνεργάτες.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Μαυρογιάννης το όνομα αυτού» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε με εισήγηση του ΥΠΕΞ για διορισμό του Αντρέα Μαυρογιάννη  διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Προβάλλει επίσης τη συνέντευξη του Υπουργού  Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο ΚΥΠΕ ο οποίος είπε ότι οι συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν από την αρχή και δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα Αμμοχώστου έναντι Τύμπου. Αναφέρει επίσης τις δηλώσεις του ΥΠΑΜ για επανασχεδιασμό της Αμυντικής Συνεργασίας με την Ελλάδα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)