Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι Βενιζέλος- Κουβέλης- Ανυποχώρητος ο Σαμαράς για την ΕΡΤ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑDidimo_533_355

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζήτησαν χθες, μετά τη συνεργασία που είχαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης προκειμένου, όπως είπαν, να συζητήσουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ χωρίς την προηγούμενη μεταξύ τους συμφωνία. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ξεκαθάρισαν ότι:

1. Δεν επιθυμούν ούτε οι ίδιοι ούτε ο ελληνικός λαός αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος αυτή την ώρα με ανατροπή της κυβέρνησης. Και,

2. Πράγματι χρειάζονται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και, εν προκειμένω, στην ΕΡΤ οι οποίες, όπως είπαν, πρέπει να γίνουν “με την ΕΡΤ ανοικτή” και όχι κλειστή.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης στις δηλώσεις τους υπήρξαν συγκρατημένοι και χρησιμοποίησαν χαμηλούς τόνους σε αντίθεση με όσα από διάφορες πηγές (ιδιαίτερα από την Αγία Παρασκευή) ακούγονταν και που έδιναν εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων με την κυβέρνηση “προεξοφλώντας” ρήξη και εκλογές…

 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

Φ. Κουβέλης, «η ορθή λειτουργία της κυβέρνησης προϋποθέτει τη συμφωνία και των τριών μερών. Δεν έχει εξασφαλιστεί όλες τις φορές ο κοινός σχεδιασμός. Η κυβέρνηση μπορεί να πορευτεί για να ολοκληρώσει το έργο της από την ώρα που θα εξασφαλίσει τον προγραμματισμό. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έγινε γιατί θέλουμε να δώσουμε λύση. Η περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης προϋποθέτει να γίνουν όλα όσα προανέφερα.

Απευθύνω πρόσκληση στον πρωθυπουργό να υπάρξει συνάντηση των τριών πολιτιών αρχηγών για να εξευρεθεί λύση. Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού πρέπει να αναβαθμιστεί αλλά αυτό πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοικτή. Πρέπει να υπάρξει αυτη η συνεννόηση μεταξύ των τριών κομμάτων για να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα προβλήματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να πορευτεί η κυβέρνηση και θα μπορέσει να την συνεχίσει με επιτυχία, για να βγει η χώρα από την κρίση υπό την προϋπόθεση να υπάρχει συνεννόηση των τριών μερών».

Ευάγγελος Βενιζέλος:  «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας. Λειτουργούμε πάντα ως εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας αλλά επί τη βάσει αρχών. Οι αρχές αυτές είναι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου…

Τα τρία κόμματα έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια. Μπορούμε να τη συνεχίσουμε εφ όσον υπάρχει ειλικρίνεια και ανοιχτή συνεννόηση. Μιλάω πάντα για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. Απευθύνουμε πρόσκληση προς τον κ. Σαμαρά ως πρωθυπουργό και αρχηγό ΝΔ να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με καλόπιστο και υπεύθυνο τρόπο για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Κανένας Έλληνας δεν θέλει να διαταραχτεί τώρα η ομαλή πορεία της χώρας.

Οι Έλληνες θέλουμε μια ανοιχτή δημόσια τηλεόραση, όλοι θέλουμε μια μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και στην ΕΡΤ, αλλά μεταρρύθμιση ψηφισμένη από τη Βουλή, με την ΕΡΤ να λειτουργεί. Περιμένουμε την αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ και του πρωθυπουργού και ελπίζω τα μηνύματα που στέλνουμε να είναι αντιληπτά από όλους. Με αφορμή ένα συγκεκριμένο ζήτημα καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας».

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

(Πηγή: NewsIt.gr)

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν φαίνεται διατεθειμμένος να κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την απόφασή του να κλείσει η ΕΡΤ και στη θέση της να δημιουργηθεί μία νέα κρατική ραδιοτηλεόραση με σαφώς μειωμένο προσωπικό.
Μετά τη σύσκεψη των δύο πολιτικών εταίρων, κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη οι οποίοι ζήτησαν σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να λυθεί το θέμα αλλά έθεσαν ως όρο μία ανοιχτή ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο ΕΒΕΑ δεν απάντησε για τη σύσκεψη αλλά έκοψε κάθε κουβέντα για να ξανανοίξει η ΕΡΤ αυτή τη στιγμή.
Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς με ένα αυστηρό ύφος υπεραμύνθηκε της απόφασής του για κλείσιμο της ΕΡΤ και πέταξε πλέον το μπαλάκι των πολιτικών εξελίξεων στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, στους οποίους ουσιαστικά έστειλε τελεσίγραφο είτε συμφωνούν είτε ρίχνουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε στην ομιλία του πως εδώ και χρόνια, δημοσιογράφοι και σχολιαστές έλεγαν πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η καλύτερη απόδειξη πως υπάρχει πολιτική βούληση είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Σημείωσε με νόημα πως η ΕΡΤ ουσιαστικά δεν κλείνει αλλά δημιουργείται στη θέση του παλιού φορέα ταχύτατα, όπως τόνισε, μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά όχι κρατική με λιγότερο προσωπικό που θα προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ. Για τους εργαζόμενους δήλωσε πως θα αποζημιωθούν με γενναιοδωρία και θα επαναπροσληφθούν ένα μέρος τους, δηλώνοντας πως δεν έχει τίποτα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Ωστόσο, επανέλαβε πως η ΕΡΤ ήταν το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης, ενώ αναφέρθηκε και στα νούμερα τηλεθέασης, σημειώνοντας πως σερνόταν σε περιθωριακά νούμερα τηλεθέασης.

Σχετικά με το μπαράζ αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως όσοι φωνάζουν φωνάζουν για τα προνόμιά τους και όχι για τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ άφησε αιχμές προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας πως όταν έκλειναν ιδιωτικές επιχειρήσεις και έμεναν χιλιάδες άνεργοι τότε, τέτοια αντίδραση δεν υπήρξε. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα πως έκλεισαν ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες και τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ μίλησε και για τη σιωπή στις απολύσεις από κομματικό κανάλι.
Για το υπεράριθμο προσωπικό της ΕΡΤ, δήλωσε πως όσες θέσεις περισσέψουν, θα γίνουν προσλήψεις σε κλάδους που υπάρχει ανάγκη, όπως τα νοσοκομεία, οι εντατικές και τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών.
Σχετικά με τον τρόπο που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση που ήταν αιφνιδιαστικός, ο κ. Σαμαράς εξήγησε πως έγιναν και στο παρελθόν πολλές προσπάθειες εξυγίανσης αλλά όλες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, με τους πολίτες να αντιδρούν σε αυτή την αδράνεια.
Ωστόσο, κατηγόρησε την δημόσια ραδιοτηλεόραση, λέγοντας πως απεργούσαν κάθε φορά που γινόταν στη χώρα κάτι σημαντικό και αισιόδοξο, ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις μίλησε για τους τελευταίους σπασμούς ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει.
Αυτό είναι ΟΛΟ το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ – Θα έχει 1000 έως 1200 άτομα προσωπικό