Προς αποκατάσταση οι συντάξεις ομογενών από Αλβανία και χώρες π.Σοβ. Ένωσης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καλά είναι τα  νέα  -σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος ” Αυστραλίας-  για την έκβαση της υπόθεσης πολλών ομογενών-παλιννοστησάντων συνταξιούχων των οποίων η σύνταξη από το ελληνικό κράτος είχε κοπεί μετά τη θέσπιση νέων κριτηρίων ανάμεσα στα οποία ήταν και η εικοσαετία παραμνλής στην Ελλάδα πριν από την συνταξιοδότησή τους. Οι νέες απαγορευτικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδος,  πρόκειται να καταργηθούν μετά από απόφαση της τρικομματικής ελληνικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκληθεί για 31.000 ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία, αλλά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν τόσο η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. ΌΛγα Σαραντοπούλου ;όσο και ο πρώην Συντονιστής Χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Σαββίδης αλλά και άλλοι ομογενειακοί σύλλογοι και φορείς οι οποίοι, μάλιστα είχαν διοργανώσει πρόσφατα στην Αθήνα αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις που υιοθετήθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου (νόμος 4093), καθορίσθηκε μια σειρά κριτηρίων για την επανεξέταση της χορήγησης της κατώτερης σύνταξης (345 ευρώ) στους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς συνταξιούχους:
– Να έχουν είκοσι χρόνια «νόμιμης και μόνιμης» παρουσίας στην Ελλάδα.

– Να έχουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ ατομικό και μέχρι 8.640 οικογενειακό.
– Να μην παίρνουν «ή να δικαιούται να πάρουν» άλλη σύνταξη από τη χώρα προέλευσης, ανεξαρτήτως ποσού.
Όπως εκτιμά ο “Νέος Κόσμος”, το υπουργείο Εργασίας επιδίωκε να εξοικονομήσει αρχικά 13 και στη συνέχεια 66 εκατ. ευρώ για το 2013 και από 88 εκατ. ευρώ για τα έτη 2014 και 2015. Η προβολή όμως στο τέλος του χρόνου των έως σήμερα αποτελεσμάτων δείχνει, σύμφωνα με πηγές του ΟΓΑ, εξοικονόμηση 130 εκατ. ευρώ. Σε ορισμένους νομούς, όπως της Θεσσαλονίκης και της Ροδόπης, οι συνταξιούχοι που δεν θα συνταξιοδοτούνται πλέον αποτελούν το 70% του συνόλου των ομογενών. Οι συντάξεις κόπηκαν στο σύνολο των προερχόμενων από την Αλβανία (14.500) και στο 60% εκείνων που παλιννόστησαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Για το θέμα αυτό, σε άρθρο της η Panhellenic Post τόνιζε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη  “… να ξαναδεί το ΥΠΟΙΚ το θέμα του Νόμου 4093/2012  (ΦΕΚ Α/222/12.11.12) με πνεύμα συνεννόησης, κατανόησης και δικαιοσύνης. Ας το κάνει τώρα, πριν υπάρξει και πρόσθετη ζημιά στις σχέσεις μας με την Ομογένεια”, καταλήγαμε.
Στη δική της επαναλαμβaνόμενη παρέμβαση, η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, επεσήμαινε προς τον υπουργό των Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, “…οι οικονομικές και φορολογικές πολιτικές της Κυβέρνησης δεν πρέπει να έχουν μονάχα φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να υποστηρίζουν κυρίως τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Είναι αδιανόητο, να καταδικάζονται άνθρωποι που ως μοναδικό εισόδημα εχουν μια πενιχρή σὐνταξη, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να προεκτείνουν το χρονικό όριο παραμονής στην Ελλάδα που ετίθετο ως προυπόθεση για την συνταξιοδότηση τους.”
Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης είχε συναντήσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τους κ.κ. Σίμο Κεδίκογλου, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Αντώνη Γεωργιάδη, Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Ακόμη, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Ομογενών στην πλατεία Κοτσιά την Τρίτη 23 Απριλίου, η Πανβορειοηπειρωτική  Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, είχαν ζητήσει την επαναφορά των περικοπέντων συντάξεων των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών και Ποντίων.

Η Κυβέρνηση

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδος, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει δώσει εντολή στον υπουργό Επικρατείας, Δημ. Σταμάτη, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Κ. Μπούρα, και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να προχωρήσουν στις προετοιμασίες για την επαναφορά της σύνταξης, με τροπολογία που θα στηριχθεί στη μελέτη στοιχείων του ΟΓΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Ευ. Βενιζέλο να στηρίζει την επαναφορά της σύνταξης.

Κατά μία ανάλυση των στοιχείων που έχει κάνει ο διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός, θα μπορούσαν τα κριτήρια της 20ετούς παραμονής και της «σύνταξης ή δικαιώματος σύνταξης» από τη χώρα προέλευσης να τροποποιηθούν ως εξής:
– Να καθιερωθεί η δεκαετής παραμονή για τη χορήγηση σύνταξης.
– Να συμψηφίζεται το ποσόν της σύνταξης από τη χώρα προέλευσης με τη σύνταξη του ΟΓΑ. Οι συντάξεις των ομογενών από την Αλβανία ανέρχονται κατά κανόνα στα 70-120 ευρώ, από τη Γεωργία στα 50 ευρώ και από την Αμπχαζία στα 12 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης σε περιοχές όπως τον οικισμό υποδοχής στις Σάπες, στη Γιαννούλη και την Ορεστιάδα, το κράτος έχει δωρίσει σπίτια στους Ποντίους, τα οποία τώρα συνυπολογίζει στα τεκμήρια, καταργώντας τις συντάξεις τους. Φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί μια διατύπωση που θα εξαιρεί την κατηγορία των ομογενών χωρίς να καταργεί τα τεκμήρια.

Οι εξελίξεις στην Αλβανία

Σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για τις συντάξεις των ομογενών παίζουν και οι εξελίξεις στην Αλβανία, όπου στις 24 Ιουνίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Διακομματικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαβεβαιώσει τους ομογενείς από την Αλβανία ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους θα μπορούσαν να διαμένουν στη γειτονική χώρα, διαφυλάσσοντας τις περιουσίες τους και τονώνοντας πληθυσμιακά τα ελληνικά κέντρα στον Νότο της γειτονικής χώρας.

Στις τάξεις της ελληνικής μειονότητας υπάρχει δυσαρέσκεια για τα μέτρα που αφορούν τη σύνταξη των ομογενών, από τη στιγμή που από την 1η Μαρτίου 2013 ουδείς λαμβάνει πλέον σύνταξη καθώς συνταξιοδοτείται από το αλβανικό κράτος.

ΡΗΡ με στοιχεία και από:  Neoskosmos.com