Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Ιουνίου 2013

Η ομόφωνη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για ισόβια κάθειρξη στους τέσσερεις κατηγορούμενους για την υπόθεση δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή, η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της TOTAL στο Παρίσι. οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για απρόσκοπτη λειτουργία του ΡΙΚ, και η κατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει, μεταξύ άλλων, ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ισόβια για 4”, γράφει ότι ένοχοι κρίθηκαν από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας οι τέσσερεις κατηγορούμενοι, Ελενα Σκορδέλη, Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος, στην υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ Άντη Χατζηκωστή. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Εταιρείας TOTAL Κριστόφ ντε Μαρζιερί, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παρίσι, εξέφρασε την πρόθεση να επιταχύνει τη διαδικασία διερεύνησης ύπαρξης φυσικού αερίου στα τεμάχια 10 και 11 που έχει αναλάβει στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει πως διαβεβαιώσεις έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στο ΡΙΚ για την απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Ισόβια κάθειρξη”, γράφει ότι ομόφωνα το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχους τους τέσσερεις κατηγορουμένους για την υπόθεση δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή και τους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αιφνιδίασε χθες, όταν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής αποφάνθηκε ότι, με βάση τα ευρήματα της έκθεσης Alvarez and Marsal για την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Αλλού γράφει ότι το μνημόνιο “λυγίζει” τον Συνεργατισμό.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Οι τραπεζικοί στα κάρβουνα”, γράφει ότι στην αβεβαιότητα με τα ταμεία προνοίας προσκρούουν οι σχεδιασμοί του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο περίπου 1.000 εργαζόμενοι σε πρώτη φάση. Αλλού γράφει ότι χθες οι επιτελείς του ΓΕΕΦ εμφανίστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, παρουσιάζοντας στους βουλευτές φωτογραφία-χάρτη με στίγματα σε 15 σημεία στη θάλασσα όπου έχει ποντιστεί στρατιωτικό υλικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Βερολίνο κάνει δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα του κεφαλαίου “Περιφερειακή Πολιτική” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ισόβια κάθειρξη στους ‘4’ για το φόνο Χατζηκωστή”, γράφει ότι αξιόπιστη και ειλικρινή έκρινε το Κακουργιοδικείο τη μαρτυρία του Φάνου Χατζηγεωργίου. Το δικαστήριο σημειώνει στην απόφαση του ότι ο μάρτυρας απάντησε με υποδειγματική σταθερότητα σε όλες τις ερωτήσεις και ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέδειξε την υπόθεση πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Αλλού γράφει ότι νέα αναβολή για τη μείωση των ενοικίων ζήτησε ο ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φθηνότερα κατά 7.000 ως 30.000 ευρώ είναι τα σπίτια και διαμερίσματα του ΚΟΑΓ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Καταδικαστική απόφαση για τους δολοφόνους του Χατζηκωστή”, γράφει ότι την ποινή της διά βίου φυλάκισης στους τέσσερεις κατηγορούμενους στην υπόθεση της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή επέβαλε την Πέμπτη με ομόφωνη απόφασή του το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι η ανδρική προτίμηση για νεαρές συντρόφους οδηγεί στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με ερευνητές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το “παιγνίδι” του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Με το τζετ Ρώσου μεγιστάνα ο Αναστασιάδης στο Παρίσι!”, γράφει ότι “καυτά ερωτήματα υπάρχουν για τις σχέσεις που φαίνεται να εξακολουθεί να έχει ο Πρόεδρος με πελάτες των επιχειρήσεων του από τις οποίες με την εκλογή του (νομικά τουλάχιστον) αποχώρησε. Αλλού γράφει ότι “στα σκαριά και δεύτερο μνημόνιο” για την οικονομία. Σε άλλο θέμα χαρακτηρίζει “προμελετημένη δολοφονία” το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος”, υπό τον τίτλο “Καυτό μνημονιακό Καλοκαίρι”, γράφει ότι “όλα στο πιάτο της Τρόικας” και πως “δοκιμάζονται οι αντοχές του λαού και της Κυβέρνησης”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “αυτή που ξελόγιασε τον Πούτιν”, η Αλίνα Καμπάεβα, είναι το κορίτσι πίσω από το διαζύγιο του Ρώσου Προέδρου. Αλλού γράφει ότι ο “Αντίλογος” μπήκε στον 15ο χρόνο της ζωής του και ότι “το όμορφο ταξίδι συνεχίζεται”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Προβληματισμός για την εικόνα της Κυβέρνησης”, γράφει ότι σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση γιατί, εκτός των άλλων καίριων ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, είναι και αυτό των χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας των μελών της ανάμεσα στην κοινή γνώμη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για ισόβια κάθειρξη στους τέσσερεις κατηγορούμενους στην υπόθεση δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή. Αλλού γράφει ότι έντονες προσπάθειες καταβάλλονται από στελέχη του ΔΗΚΟ στην κατεύθυνση αποπυροδότησης της ατμόσφαιρας μεταξύ Μάριου Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλου.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ)