Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Ιουνίου 2013

Ποικίλα είναι τα θέματα τα οποία προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα και αφορούν την αξιολόγηση που θα κάνει το κλιμάκιο της Τρόικας που φτάνει στο νησί τον Ιούλιο, τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, τις συνέπειες της κρίσης στην αποπληρωμή των δανείων, τις τοποθετήσεις της ΕΚΤ για την εξασφάλιση βοήθειας από τον ELA στην Λαϊκή αλλά και την κατάσταση στην ΑΗΚ με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις για μείωση του προσωπικού και εκσυγχρονισμό. Όλες σχεδόν οι εφημερίδες φιλοξενούν στις σημερινές τους εκδόσεις συνεντεύξεις από πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

«Πού πάμε καλά και πού όχι» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι η πρώτη αξιολόγηση για υλοποίηση των μνημονιακών στόχων θα γίνει με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο στις 17 Ιουλίου και ότι σε γενικές γραμμές η υλοποίηση είναι εντός πλαισίων. Αλλού αναφέρει ότι η αυριανή σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στην Αθήνα για την ΕΡΤ θα κρίνει το μέλλον της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι ετοιμάζεται σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού από την ΑΗΚ.

Με τίτλο «Παλεύουν για να γλιτώσουν τις εκποιήσεις» η «Σημερινή» αναφέρει ότι προκαλείται έντονη ανησυχία από οδηγία της ΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή καθώς πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ για την δίκη για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή και την καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου την περασμένη βδομάδα . Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Σ» αναφέρεται στην παραχώρηση ιδιωτικού τζετ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από Ρώσο μεγιστάνα για να ταξιδέψει στο Παρίσι για την συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Ενοχοποιεί Κεντρική ο Ντράγκι» και αναφέρει ότι η ΕΚΤ δακτυλοδείχνει την ΚΤ της Κύπρου για την αλόγιστη παραχώρηση έκτακτης  ρευστότητας στη Λαϊκή και αυτό φαίνεται σε γραπτές τοποθετήσεις της ΕΚΤ στην επιτροπή νομισματικών υποθέσεων του ΕΚ τις οποίες εξασφάλισε ο «Φ». Αλλού αναφέρει ότι διεθνείς παράγοντες έχουν βάλει στην ατζέντα τους Κυπριακό, κρίση και αέριο με στόχο να βρεθεί κοινός παρονομαστής για να συνδεθούν τα τρία αυτά ζητήματα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θέτουν ως προτεραιότητα την αναδιάρθρωση δανείων.

«Η φτώχεια κτυπά την ενέργεια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι λόγω κρίσης η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά 20%. Αναφορά γίνεται και στις τοποθετήσεις της ΑΗΚ στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησεων. Αλλού αναφέρει ότι προκαλούνται νέες αντιδράσεις από τους κατοίκους Πέρα Χωρίου Νήσου λόγω της απόφασης για το εργοστάσιο ΒΙΟΧΡΩΜ. Σε άλλο δημοσίευμα η «Χ» γράφει ότι βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί η Κυβέρνηση στην Ελλάδα εξαιτίας των εξελίξεων στην ΕΡΤ.

Η αγγλόγλωσση «Synday Mail» με τίτλο «Ενεργήστε τώρα για να μην το μετανιώσετε» αναφέρεται στις τοποθετήσεις χθες της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό. Αλλού αναφέρει ότι προκαλούνται αντιδράσεις στους κατοίκους Πάφου από τις ενδυματολογικές και άλλες συνήθειες των Βρετανών τουριστών και ότι ακόμη και επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν λάβει μέτρα εναντίον του φαινομένου. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι λόγω της κρίσης τα ιδιωτικά σχολεία προχωρούν σε αναδιάρθρωση των διδάκτρων τους.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Σε ναρκοπέδιο ο Εισαγγελέας» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο εισαγγελέας αγνόησε αίτημα της ΚΤ στις 4/12/2012 για ποινική έρευνα λόγω διαγραφής στοιχείων από υπολογιστή της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι με βάση εσωτερικό σημείωμα της ΚΤ τα μετατρέψιμα αξιόγραφα εγγυημένου κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου ήταν τίτλοι εξαιρετικά πολύπλοκοι για άπειρους επενδυτές. Επίσης η «Κ» πρωτοσέλιδα γράφει ότι από σήμερα έρχονται αλλαγές στο κομματικό πεδίο καθώς η Συμμαχία Πολιτών θεωρείται νέο κόμμα με μια βουλευτική έδρα. Σήμερα διεξάγεται  η εκλογική και καταστατική συνέλευση της Συμμαχίας.

«Επιστολή Φωτιά» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η Μάχη» που γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της `Μ` η Deutsche  Bank απέστειλε επιστολή στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 Ιουνίου στην οποία εκφράζονται παράπονα γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση στην ετοιμότητα της Τράπεζας να δανείσει την Δημοκρατία με ευνοϊκούς όρους για ανέγερση του τερματικού φυσικού αερίου. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να απαλλαχτούμε από τα βαρίδια του ρουσφετιού της αναξιοκρατίας και του χρηματισμού. Επίσης προβάλλονται δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για ‘μυστικές συμφωνίες’ με την Τουρκία που προκαλούν, όπως αναφέρει, εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΑΡ)