Νέα ένταση στις σχέσεις της Κυβέρνησης και των δύο εταίρων της

Σε κλίμα νέας κυβερνητικής κρίσης προσέρχονται αύριο Τετάρτη στο ραντεβού τους με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ Ευάγ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η αποκλιμάκωση της Δευτέρας, μετά την χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αποδείχτηκε πρόσκαιρη.  Διότι οι πολιτικοί αρχηγοί μπορεί να συμφώνησαν στο ότι πρέπει εκπέμπψει σήμα άμεσα, ωστόσο ο καθένας ερμηνεύει τη απόφαση του ΣτΕ διαφορετικά και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο εξέδωσε τρεις φορές διευκρινίσεις επί του θέματος!

Η κυβέρνηση επιμένει στη λειτουργία ενός μεταβατικού σχήματος μέχρι να βγει στον αέρα ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και σε αυτό το πλαίσιο επεξεργαζόταν τα σενάρια που θα παρουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην νέα σύσκεψη των εταίρων της τρικομματικής κυβέρνησης η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 18:00.

Μεταβατικός φορέας για να φύγει το «μαύρο»

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το νέο σχήμα που επεξεργάζονται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός τω πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου θα προβλέπει την λειτουργία ενός μεταβατικού φορέα με μικρό αριθμό εργαζομένων ώστε να φύγει το «μαύρο» από τις οθόνες, και εκπομπές εκτός ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή.

Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα, ενώ περιλαμβάνονται και τρία δελτία ειδήσεων, ενώ πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι δύο εταίροι εάν θέλουν μπορούν να συμφωνήσουν να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα-, ο οποίος θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Επιμένει στη σκληρή… γραμμή το ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το ενδεχόμενο αντέδρασε έντονα η Ιπποκράτους, η οποία μάλιστα ανέβασε εκ νέου τους τόνους, με ένα ιδιαίτερης σκληρότητας άτυπο σχόλιο του γραφείου Τύπου.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ επιβάλει την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και σε αυτό το πλαίσιο κάνει λόγο για «προσβολή της Δικαιοσύνης και αφελή και επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας», απορρίπτει τις νέες διευκρινήσεις που δώθηκαν σήμερα από το Συμβούλιο.

Ειδικότερα, στο σχόλιο τονίζεται ότι:

«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν “συμμόρφωσης” στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη».

Αλλά και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, ζητώντας και αυτή με τη σειρά της την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί κύκλοι, η απόφαση του ΣτΕ ΔΕΝ βάζει χρονικό όριο ως προς το πότε πρέπει να εκπέμψουν και πάλι σήμα οι συχνότητες της πρώην ΕΡΤ.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι δεσμευτική ως προς τη σύνθεση του σχήματος του μεταβατικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Αντίθετα, είναι ολοκάθαρο ότι θεωρεί την ΕΡΤ ως “παρελθόν” και ως μη υφιστάμενη πλέον ως  νομικό πρόσωπο.