Χωρίς ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων παραμένουν τα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ δε θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, που επικαλείται την ιρλανδική προεδρία…

Στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί η δυνατότητα ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόνο για τη Σερβία και η υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με το Κόσοβο.
Όπως μεταδίδει το ΜΙΑ, από την ιρλανδική προεδρία αναφέρθηκε ότι στους κόλπους των κρατών – μελών της Ε.Ε. εκτιμάται πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουν τα δεδομένα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ. Η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε στην ΠΓΔΜ με τα γεγονότα στα τέλη Δεκεμβρίου 2012, λειτούργησε αρνητικά για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παρά την αποκλιμάκωση της έντασης το τελευταίο διάστημα.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δε μπορεί να λάβει θετική απόφαση για την ΠΓΔΜ διότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες.
Ως εκ τούτου, σημειώνει το ΜΙΑ, η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. μεταφέρεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει τέσσερις φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είχε υιοθετήσει τις προηγούμενες συστάσεις της Επιτροπής, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και επιδείνωση στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ