Διαφαίνεται συμφωνία των τριών αρχηγών- Νέα σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συμφωνία των τριών αρχηγών στο θέμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης διαφαίνεται από τις δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, αμέσως μετά την διάρκειας 3.30 ωρών Συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τα όσα δήλωσαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ  Ευαγ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, συνάγεται ότι τρία είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία που εν μέρει προδικάζουν και την άρση του αδιεξόδου:

1. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης απέφυγαν επιμελώς στις δηλώσεις τους να αναφερθούν στην ΕΡΤ. Αντίθετα κατά κόρο μίλησαν για την “Δημόσια Ραδιοτηλεόραση” και την ανάγκη να εκπέμψει πρόγραμμα από όλες τις συχνότητες.

2. Και οι δύο αρχηγοί απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν σήμερα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και στην τύχη τους.

3. Ήταν και οι δύο αρχηγοί προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Τρίτης.

Έτσι, αν και αναφέρθηκαν στην ανάγκη να εφαρμοσθεί η απόφαση του ΣτΕ, απέφυγαν να επαναλάβουν ότι πρέπει άμεσα “να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με όλο το προσωπικό της”, κάτι που συνεχώς έλεγαν και επαναλάμβαναν στις δηλώσεις τους, της Τρίτης.

Κατά τα λοιπά, είπαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ότι θα επαναληφθεί η Σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στις 8.30 το βράδι της Πέμπτης και αφού προηγουμένως και οι δύο συγκαλέσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες μστις οποίες θα εκθέσουν τα θέματα που θα συζητηθο΄πυν στην νέα σύσκεψη.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης, στις δηλώσεις τους, που έγιναν τη φορά αυτή όχι έξω από το Μαξίμου, αλλά στα γραφεία του κόμματός τους, λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης, έδωσαν μεγάλη έμφαση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής; συμφωνίας συνεργασίας των τριών κομμάτων σε κυβερνητικό επίπεδο. Υποστήριξαν ότι πρέπει να είναι κοινές, οι θέσεις και οι αποφάσεις και να μην δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για μονοκομματική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (Συμβούλιο Αναστολών) προκειμένου να κρίνει την προσφυγή της ΠΡΟΣΠΕΡΤ για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση έκελισε την ΕΡΤ και απέλυσε το σύνολο των υπαλλήλων της.

Οι εξελίξεις αυτές συνηγορούν στο ότι το σχέδιο που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δύο κυβερνητικούς εταίρους,  κατ΄αρχήν αντιμετωπίζεται θετικά, ότι το σχέδιο αυτό αντικατροπτίζει  υποχωρήσεις και των τριών μερών για την εξέυρεση κοινού τόπου καθώς δύο είναι τα σημεία επί των οποίων συμφωνούν και τα τρία μέρ. Αυτά είναι:

α. Στο ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Και,

β,. ότι χρειάζεται ένας νέος νόμος που θα προσδιορίζει την λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η οποία θα διευθύνεται από νέο φορέα, επικεφαλής του οποίου θα τεθεί υφυπουργός της κοινής αποδοχής ενώ το ΔΣ του φορέα θα στελεχωθεί με στελέχη και των τριών κομμάτων, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή στελέχους της ΝΔ, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Πρωθυπουργός.

Όπως ‘αλλωστε δήλωσε αμέσωε μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, «υπήρξε μία σύνθετη συζήτηση σήμερα . Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ».

Ο Σίμος Κεδίκογλου συνέχισε λέγοντας ότι τέθηκαν επί τάπητος και θέματα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη σύσκεψη, ενώ έδωσε διευκρινήσεις για το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βιέννη για τη σύνοδο του ΕΛΚ, λέγοντας ότι θα αναχωρήσει το πρωί, και θα γυρίσει στις 19:15 για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις των δύο αρχηγών έγιναν δεκτές με δυσαρέσκεια στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής όπου εις μεν το εσωτερικό του βρίσκονται οι υπάλληλοι οι οποίοι ανησυχούν για την μη αναφορά της “ΕΡΤ” από τους δύο αρχηγούς,  εις δε τ0ν περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο πραγματοποίησαν το βράδυ συγκέντρωση  συμπαράστασης η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενώ στο τόπο έφθασε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του ο τελευταίος κάλεσε την κυβέρνηση , τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους δύο συνεργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ  “να σεβαστούν τη νομιμότητα” να εφαρμόσουν άμεση την διαταγή του ΣτΕ και να αποκαταστήσουν το σήμα και τους  εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με μήνυμά του από την Σερβία όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει «η ανορθωτική πορεία να μην ανακοπεί από κάποιο γεγονός και κυλήσουμε πίσω».

Φαίνεται ότι οι τρεις αρχηγοί -και ιδιαίτερα οι κ.κ. Βενιζλέλος και Κουβέλης- έκαναν βήματα πίσω γεγονός που διευκόλυνε το διάλογο και την εξεύρεση λύσης η οποία θα επισφραγισθεί (κατά πάσα πιθανότητα) στην αυριανή τελευταία (όπως είπαν) επί του θέματος συνάντηση των τριών αρχηγών.

Τέλος, από το βράδυ της Τετάρτης, εκπέμπει ξανά το κανάλι της Βουλής από τη συχνότητα EΡT HD.  Σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα της Βουλής Θάνο Παπαϊωάννου, προηγήθηκε συμφωνία ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη και το υπουργείο Οικονομικών.