Τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα από την υπόθεση”ΕΡΤ”.

Προφανώς στη χώρα μας δεν υπάρχει πολιτική προπαιδεία για την άσκηση εξουσίας με τη στήριξη περισσότερου του ενός κόμματος.Η επόμενη πολυκομματική κυβέρνηση θα έχει προ οφθαλμών τα έργα και τις ημέρες της λεγόμενης Κυβέρνησης Σαμαρά και ενδεχομένως θα διδαχθεί από τις συγνωστές αβλεψίες της. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να επαναλάβουμε πως η χώρα δεν πρέπει να κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή με εξωθεσμικά όργανα, όπως το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία το θεσμικό όργανο που νομοθετεί εντέλει είναι το Κοινοβούλιο,με την ψήφο του.Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει και μορφοποιεί με σχέδια Νόμου τις πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης,τις οποίες εγκρίνει ή απορρίπτει το Κοινοβούλιο. Έτσι παράγεται πολιτική στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και έτσι πρέπει να πολιτευθεί εφεξής η κυβέρνηση Σαμαρά.

Πέραν του συμπεράσματος αυτού,πρέπει να γίνει κατανοητό πως η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι θέμα νομής της εξουσίας ή επιβολής της άποψης του πλειοψηφούντος κόμματος στην τρικομματική κυβέρνηση,αλλά η παραγωγή πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας. Και με αυτήν την έννοια η παραγωγή πολιτικής στη χώρα συνοψίζεται στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων έναντι των δανειστών μας, ενώ τα μείζονα θέματα της ανεργίας και της κατάρρευσης των κοινωνικών δομών μετατίθενται στο άδηλο μέλλον.

Άρα, αν διατηρούμε, έστω, και μικρές ελπίδες για την ανάκαμψη της χώρας, πρέπει να περιμένουμε διαφορετικό βηματισμό της Κυβέρνησης την επομένη του ανασχηματισμού της. Τι εννοούμε είναι προφανές.Τόσο προφανές που και ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός το αντιλαμβάνεται, όταν ,κατά μόνας, συνειδητοποιεί το μέγεθος της ευθύνης. Καιρός είναι λοιπόν να μοιραστεί με το Κοινοβούλιο αυτή την ευθύνη και να μην καταφεύγει σε πολιτικά κλισέ που τον εκθέτουν.