Κυβέρνηση μειωμένης πλειοψηφίας μεγαλύτερης όμως συνοχής και αποτελεσματικότητας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε κυβέρνηση μειωμένης μεν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενδεχομένως, όμως, μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και συνοχής, οδήγησε, εν τέλει, η μακρά “διαπραγμάτευση” μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την τύχη της πρώην (και με απόφαση του ΣτΕ) ΕΡΤ.  Σε μία κίνηση στην οποία ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.  επεδίωξε να προσδώσει  δραματικό παρασκήνιο. Η εξέλιξη αυτή, σηματοδότησε ουσιαστικά (και εκτός νέου απροόπτου) την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση, ενώ μένει να φανεί εάν θα αποσύρει και την εμπιστοσύνη του προς το κυβερνητικό σχήμα ή αν θα ακολουθήσει τακτική παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την κρίση που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν έχουν στο ελάχιστο αρθεί -παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί προς την σωστή κατεύθυνση- οι σοβαροί λόγοι τους οποίους είχε επικαλεσθεί ο κ. Κουβέλης ακριβώς πριν ένα χρόνο, αποδεχόμενος τότε να συμμετάσχει σε τρικομματική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θα μπορούσε να αποκληθεί.

Ωστόσο, η νέα δικομματική κυβέρνηση θα πορευθεί, όπως κατέστησαν σαφές, τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. (125 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (28), ενώ θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό έως βέβαιο ότι στήριξη στην νέα κυβέρνηση θα παράσχουν εκ δεξιών οι κ. Κ. Μαρκόπουλος και Θεόδ. Σολδάτος (σ.σ. που βρίσκονταν ήδη σε τροχιά ένταξης στη Ν.Δ.) όσο και εξ αριστερών οι κ. Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Σπ.Λυκούδης   της ΔΗΜ.ΑΡ. απέφυγε, ενόψη της σύκλισης της Κ.Ο. του κόμματος,  να ξεκαθαρίσει την εικόνα, σημείωσε πάντως: «Είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης». Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στην κυβερνητική κρίση, σημείωσε: «Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και η Αριστερά της Δημοκρατίας».

Πάντως ούτε ο κ. Λυκούδης ούτε οποιοσδήποτε άλλος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. τοποθετήθηκε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στην ξεκάθαρη δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η σύσκεψη της Τετάρτης είχε καταλήξει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που είχαν γίνει αποδεκτές και από τον κ. Κουβέλη. Παραμένει, έτσι προς διερεύνηση ποιές ήταν οι πιέσεις εκείνες  που -προφανώς- δέχθηκε ο κ. Κουβέλης και μάλιστα είχαν καθοριστική επιρροή ώστε να αλλάξει από το ένα βράδυ στο άλλο τη στάση του.  Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωϊ της Παρασκευής, ο Φώτης Κουβέλης θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του τον πρωθυπουργό και ίσως με κάποια δήλωσή του δώσει περισσότερα στοιχεία γύρω από το όλο παρασκήνιο.

Από την πλευρά του πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στο τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ορίζοντα 4ετίας και χαρακτήρισε θαρραλαία τη στάση του Ευ.Βενιζέλου να “βάλει πλάτη” τούτη την κρίσιμη ώρα παραμένοντας στην κυβέρνηση (λέγεται το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στη νέα σύνθεση με πολιτικά πρόσωπα σε υπουργικές θέσεις) ώστε να ελαχιστοποιηθούν  κατά το δυνατόν οι “κραδασμοί” από τον διεθνή οικονομικό περίγυρο εξ αιτίας της κυβερνητικής αστάθειας που προμήνυε η αποχώρηση του σκέλους της ΔΗΜ.ΑΡ. από το κυβερνητικό σχήμα.  “Κραδασμοί” που, αν αφήνονταν να ξεσπάσουν  ανεξέλεγκτα, μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση…

Γι αυτό και το έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο δια νυκτός και οι ταυτόσημες δηλώσεις των μελών του περί συνέχισης του έργου της κυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ του Αντ.Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου προκειμένου να εξετασθεί το μέλλον της δικομματικής κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των επαφών των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ανασχηματισμού (εφόσον ως προεξοφλείται, μετά την Κ.Ο. του κόμματος παραιτηθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ), των αμέσως επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι ο Ευ.Βενιζέλος έχει εξουσιοδοτηθεί (πριν και μετά την “κρίση”) από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Με κάποια στοιχεία από Neoskosmos.com – in.gr.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε