ΣτΕ: Παρελθόν η ΕΡΤ

Στο κλίμα της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος κινείται η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ. Το ΣτΕ αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση μόνο επί του σκέλους εκείνου που παύει τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, θεωρεί ότι η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί και ζητά τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα, περιλαμβανομένης και της πρόσληψης «του αναγκαιούντος προσωπικού», για τη μετάδοση προγράμματος από μεταβατικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα «στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πρέπει:
1) Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ
2) Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

Παράλληλα οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «μέχρι τη σύσταση και την λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να ληφθούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου και τον ειδικό διαχειριστή, τα αναγκαία εκείνα οργανωτικά μέτρα περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού για την εκ μέρους μεταβατικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στο συντομότερο δυνατό χρόνο, του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της καταργηθείσης ΕΡΤ ΑΕ».

Ακόμη το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει αν έλαβε χώρα συμμόρφωση προς τα ανωτέρω.
Σύμφωνα με τη γνώμη της συμβούλου επικρατείας Μαρίας Καραμανώφ, η οποία μειοψήφησε στη συνεδρίαση, η κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ ΑΕ χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου, αντίστοιχου φορέα δυναμένου ως εκ της νομικής του φύσεως να τη διαδεχτεί στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ως διαχειριστή δημόσιας υπηρεσίας, έχει ως σφόδρα πιθανολογούμενη συνέπεια να αποστερηθεί η ΕΡΤ των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τα οποία θα ηδύνατο να ασκήσει κατά το μεσολαβούν μέχρι την ίδρυση του νέου δημόσιου φορέα διάστημα.

[], [], []