Τρεις νεκροί, ένας αγνοούμενος από πλημμύρες στον Καναδά-Ανησυχία για ομογενείς

Εκκενώθηκε το κέντρο της πόλης Κάλγκαρι, της πετρελαϊκής πρωτεύουσας του Καναδά, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες.

Τρία πτώματα βρέθηκαν στην τοποθεσία Χάι Ρίβερ, νότια του Κάλγκαρι, όπου ο ποταμός Χάιγουντ πλημμύρισε εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ανακοίνωσε η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC. Αγνοείται η τύχη ενός τέταρτου προσώπου.

Στο Κάλγκαρι, περίπου 100.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το δήμαρχο της πόλης αυτής του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, τον Ναχίντ Νένσι.

“Το κέντρο έχει σχεδόν αδειάσει, δεν βλέπει κανείς παρά μερικούς σπάνιους περαστικούς και λίγα αυτοκίνητα”, δήλωσε ο Άνταμ Κλάμαρ, ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης: “Η αστυνομία δεν αφήνει κανένα να περάσει”.
Να σημειωθεί ότι στηνξ πόλη αυτή ζουν και πολλοί Έλληνες ομογενείς. Μέχρι στιγμής πληροφορίες για την παροικία δεν υπάρχουν.

Η ηλεκτροδότηση χρειάστηκε να διακοπεί στις συνοικίες του κέντρου που βρίσκονται κοντά στους ποταμούς Μπόου και Έλμποου, οι οποίοι πλημμύρισαν σε πολλά σημεία. Πολλοί δρόμοι και γέφυρες έκλεισαν για την κυκλοφορία, τα καταστήματα και τα σχολεία δεν άνοιξαν. Το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι έκλεισε. Δόθηκε εντολή να εκκενωθούν συνολικά 26 συνοικίες της πόλης.

Η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη σε πολλές πόλεις νότια του Κάλγκαρι, καθώς σε κατάσταση ανάγκης έχουν κηρυχθεί περίπου είκοσι κοινότητες. Τα καναδέζικα τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες σπιτιών και αυτοκινήτων να παρασύρονται από τα νερά.

Αξιωματούχοι του Κάλγκαρι δήλωσαν πως ο χώρος του ροντέο στο κέντρο της πόλης έχει πλημμυρίσει ενώ το νερό στη γειτονική αρένα του χόκεϊ Σάντλντομ έχει φτάσει στη 14η σειρά των καθισμάτων.

Περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένα σημεία της νότιας Αλμπέρτα μέσα σε μόλις δύο ημέρες και οι μετεωρολόγοι λένε πως οι βροχοπτώσεις δεν θα μειωθούν πριν από σήμερα.

Περίπου 1.300 στρατιώτες και δέκα ελικόπτερα του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των απομονωμένων πληθυσμών και κυρίως στην εκκένωση των νοσοκομείων του Κάνμορ και του Χάι Ρίβερ.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε