Ο Κυπριακός Τύπος, 23 Ιουνίου 2013

Οι οικονομικές εξελίξεις που αφορούν το Eurogroup και την ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κυριαρχεί στον κυριακάτικο Τύπο. Ξεχωρίζουν επίσης οι συνεντεύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ΥΠΕΣ, του Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και πολιτικών αρχηγών που φιλοξενούν οι εφημερίδες. Δημοσιεύματα αναφέρονται και στις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο, την δημιουργία τερματικού και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου.

 

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Δύο δις για την Κύπρο» κάνει λόγο σε καλά νέα και αναφέρεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην οποία φαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δύο περίπου δις υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του ΥΠΕΣ, Σωκράτη Χάσικου στην «Α» που δηλώνει ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν και μιλά για νέα έρευνα που διέταξε για νέες καταγγελίες εναντίον υπαλλήλων του Υπουργείου του, αλλά και για το ΡΙΚ. Σε άλλο θέμα γράφει πως σήμερα είναι η μεγαλύτερη πανσέληνος του έτους και μιλά για σούπερ Σελήνη που θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

 

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Ώρες αγωνίας για τη ρευστότητα» γράφει πως το “roll over” διατηρεί το κράτος ζωντανό από το χρέη του και ότι μαραθώνιες είναι οι προσπάθειες για την ρευστότητα των τραπεζικών οργανισμών και τιτάνιες οι προσπάθειες για την διάσωση του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο θέμα που αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές γράφει ότι πετούν στα όριά τους σε μια πτήση διαρκών αναταράξεων. Αλλού αναφέρει ότι οικονομική κρίση αναδεικνύει και επιβάλλει νέες επιλογές και πως τώρα πλέον πωλούνται ρούχα με το κιλό.

 

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Χίλιοι στην έξοδο Τρ. Κύπρου» αναφέρεται σε συνέντευξη στον «Φ» του Προέδρου του ΔΣ, Σοφοκλή Μιχαηλίδη, ο οποίος – μεταξύ άλλων – δήλωσε πως προωθείται το άμεσο κλείσιμο 20 καταστημάτων (μέχρι τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου), η ολοκλήρωση της συστέγασης υποστηρικτικών υπηρεσιών και συστημάτων, ενώ υπάρχει πλάνο 3ετίας για επιπρόσθετη μείωση προσωπικού. Αλλού γράφει για νέα τρύπα στα δημόσια ταμεία, αφού μόλις το 10% των εγγεγραμμένων εταιρειών στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών κατέβαλε το ειδικός τέλος των 350 ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι παρασκηνιακά συζητείται νέο σενάριο για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου: τερματικός σταθμός και μεταφορά μέσω Τουρκίας.

 

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Ο Ασμουσεν τα έψαλλε στον Αβέρωφ» γράφει πως αιτία γι’ αυτό ήταν οι απειλείς του Προέδρου του ΔΗΣΥ πως θα ενάγει τον Διοικητή της ΕΚΤ και για προσπάθειες χειραγώγησης της ΚΤ και αναφέρεται στο ταξίδι του κ. Νεοφύτου στην Φραγκφούρτη και τη συνάντησή του με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν. Αλλού γράφει ότι στον αέρα βρίσκεται το τερματικό καυσίμων και πως η διαπραγματευτική ομάδα πρότεινε τερματισμό της διαπραγμάτευσης με την εταιρεία VOPAK. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΠΕΠ, Χριστάκη Πασχάλη που λέει ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε κατάργηση των στεγαστικών δανείων για τους πρόσφυγες.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο «Κοινή ηγεσία ΕΔΕΚ – Συμμαχίας προτείνει ο Λιλλήκας στον Ομήρου» αναφέρεται σε συνέντευξη του Γιώργου Λιλλήκα στην «Κ» όπου μεταξύ άλλων δήλωσε πως έχει ήδη συναντηθεί τρεις φορές με τον Πρόεδρο της Βουλής και δύο με τον Γιατρό, εννοώντας τον Βάσο Λυσσαρίδη. Αλλού γράφει πως το μνημόνιο υπαγορεύει περαιτέρω κόψιμο εξόδων και μισθών στα Υπουργεία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι είναι γρίφος η διάσωση της Κύπρου από την ΕΚΤ, καθώς ενώ όλοι δείχνουν να έχουν αποδεχτεί πως το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου χρειάζεται και το ίδιο διάσωση, το ζήτημα είναι πώς θα βρεθεί μια λύση για τα προβλήματα της Τρ. Κύπρου χωρίς να αναγκαστεί η ΕΚΤ να παραδεχτεί λάθος στον ELA.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» με τίτλο «Εξυγίανση τώρα» φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δηλώνει – μεταξύ άλλων – ότι η έναρξη συνομιλιών χάριν συνομιλιών, δεν είναι αποδεκτή οδός, λέει όχι σε αποκοπές κοινωνικών παροχών, μισθών και νέες φορολογίες και λέει ναι σε κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων και απόδοση φορολογικών ελαφρύνσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ετοιμότητα της Deutsche Bank να δανειοδοτήσει αποκλειστικά την ανέγερση και λειτουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτών και συνδιαχειριστών του τερματικού. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, Γιώργου Γεωργίου ο οποίος είπε ότι με αδιαφανείς διαδικασίες δόθηκαν 541.985,51 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης σε υμετέρους επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

 

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα “Sunday Mail” με τίτλο «Προειδοποίηση για τις κινέζικες τιμές» γράφει ότι ο Πρόεδρος του συνδέσμου Κινεζο-κυπριακής φιλίας, Huali Che δήλωσε στην εφημερίδα πως πολλοί Κινέζοι που έχουν επενδύσει σε ακίνητα στην Κύπρο και έχουν αγοράσει σπίτια, κυρίως στην επαρχία Πάφου, αισθάνονται ότι τους έχουν κοροϊδέψει όσον αφορά τις τιμές αγοράς. Αλλού γράφει πως αναμένεται με ενδιαφέρον το περπάτημα σε σχοινί πάνω από τον Γκράντ Κάνιον του Νίκ Βαλέντα,μια προσπάθεια που θα ξεκινήσει σήμερα από τον 34χρονο που είναι η έβδομη γενιά των «ιπτάμενων Βαλέντα», όπως είναι γνωστή η οικογένεια ακροβατών, όπου ανήκει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο φεστιβάλ του Αγίου Ιωάννη στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, όπου σε παρέλαση παρουσιάστηκε άρμα με τη μορφή της Μέρκελ ως Παναγία να κρατά στα χέρια της τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, ως το θείο βρέφος.

 

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΑΝ)