Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν νικητή τον Ράμα

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία αναδεικνύουν νικητή το συνασπισμό της αντιπολίτευσης του Έντι Ράμα έναντι του συνασπισμού της δεξιάς,του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Με καταμετρημένο περίπου το 16% των ψήφων,το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ηγείται της “Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Αλβανία” (αποτελείται απο 37 κόμματα) εξασφαλίζει ποσοστό 58% ή 82 έδρες στην 140μελή Βουλή, ενώ η “Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη” (25 κόμματα), της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, εξασφαλίζει το 42% η 57 έδρες.

Οι δυνάμεις υπό τον Ράμα εμφανίζονται στο 58% ενώ ο συνασπισμός της κυβέρνησης βρίσκεται κοντά στο 42%, αν και μένει ακόμη μεγάλο μέρος των εκλογικών τμημάτων να προσμετρηθούν.Συγκεκριμένα,με καταμετρημένο περίπου το 16% των ψήφων, η «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», που αποτελείται από 37 κόμματα και ηγείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα εξασφαλίζει ποσοστό 58% ή 82 έδρες στην 140μελή Βουλή.

Από την άλλη, η «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη» των 25 κομμάτων υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα εξασφαλίζει το 42% η 57 έδρες.

Δύο exit poll που είχαν δημοσιοποιηθεί αφότου έκλεισαν οι κάλπες έδιναν αντικρουόμενα αποτελέσματα, και σε κάθε περίπτωση ανάλογες μετρήσεις δεν έχουν αποδειχθεί ακριβείς στο παρελθόν.

Τις διαδικασίες παρακολυθεί στενά η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το βάρος των ανησυχιών για νοθεία. Τις εκλογές αμαύρωσε ήδη το αιματηρό περιστατικό στο Λατς, στα βόρεια της Αλβανίας, με το θανάσιμο πυροβολισμό ενός εκλογικού αντιπροσώπου του κόμματος της αντιπολίτευσης και των τραυματισμό ενός υποψηφίου με τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ