Κουμουτσάκος: Προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για αλλεπάλληλες απαξιωτικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με το ψήφισμα για την κατάσταση στην Τουρκία που υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 13 Ιουνίου.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υιοθέτηση του ψηφίσματός του σχετικά με τις σοβαρές εξελίξεις του τελευταίου μήνα στην Τουρκία, χαρακτηρίζονται από αμετροέπεια. Είναι αδικαιολόγητες και προκλητικές, καθώς απευθύνονται προς τον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι αποτέλεσμα μιας επιφανειακής διαδικασίας, αλλά σοβαρής εργασίας δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται με τον απαραίτητο σεβασμό» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προφανώς αναγνωρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι καθήκον του να εκφράζει την ανησυχία του όταν η εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης τίθεται σε κίνδυνο. Κατά συνέπεια, οι κατηγορίες κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίποτα ουσιαστικό δεν προσφέρουν. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και καχυποψίας» σημείωσε.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι: έχει μπροστά της μια σημαντική ευκαιρία για ειρήνη, ελευθερία, και εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω της ανάληψης θαρραλέων πρωτοβουλιών για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, και της μεταρρύθμισης του Συντάγματός της. Για να ανταποκριθεί σε αυτές και άλλες σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, χρειάζεται μετριοπάθεια και πνεύμα συνεννόησης. Αυτό ακριβώς το κλίμα θα πρέπει να χαρακτηρίζει και τη στάση της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα δε υπό το φως της νέας δυναμικής που αναπτύσσεται στην ενταξιακή της πορεία» επισήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Η σημερινή συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει ως χρήσιμος θεσμός διαλόγου για την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων βουλευτών με στόχο την αμοιβαία κατανόηση. Ως τέτοιος ελπίζω ν’ αντιμετωπισθεί με την δέουσα σοβαρότητα και προσοχή από την τουρκική πλευρά» κατέληξε.