Σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι καλεί η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται να κατέβουν για άλλη μία φορά την Κυριακή στο δρόμο σε διαμαρτυρία για τις πολιτικές της ισλαμιστικής κυβέρνησης και του προέδρου.

Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες -ενόψει και της επετείου- και ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ τους και έναν νεαρό αμερικανό, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Η αντιπολίτευση (που δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο) ζητά ισχυρή συμμετοχή στις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα της Κυριακής. Πολλοί δηλώνουν ότι θα κατασκηνώσουν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι να φύγει ο Μόρσι.

Υποστηρίζει ακόμη η αντιπολίτευση ότι σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα (22 εκατ. άνθρωποι) έχει υπογράψει αίτημα για αλλαγή.

«Αισθανόμαστε ότι βαδίζουμε σε αδιέξοδο και ότι η χώρα θα καταρρεύσει» λέει ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην διευθυντής της IAEA, και ζητά προσφυγή στις κάλπες.

Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, θρησκευτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου.

Ο στρατός μάλιστα, σε κάθε περίπτωση μια πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη, δηλώνει ότι θα παρέμβει αν τα πράγματα παρεκτραπούν, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή θέληση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερμηνεύουν διαφορετικά τη στάση του στρατού, με την κυβέρνηση να διαβάζει έμμεση υποστήριξη και την αντιπολίτευση ένδειξη ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πάρουν εντέλει το μέρος των πολιτών, όπως συνέβη το 2011.

Από την πλευρά του ο Μόρσι κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι δεν γνωρίζουν να χάνουν και ότι, ακόμη, υποστηρίζονται από μπράβους που στήριζαν και τον Μουμπάρακ. Με το πλευρό του έχει ισλαμιστές που δηλώνουν ότι θα τον προστατέψουν.

Φαίνεται δε, σημειώνει το Reuters, να περιμένει ο Μόρσι και να αποδιοργανωθεί ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός και άρα να γίνει λιγότερο επικίνδυνος για τον ίδιο.

Όλες οι πλευρές δηλώνουν κατά της βίας, αλλά τα -βίαια σε πολλές περιπτώσεις- επεισόδια δεν ήταν εύκολο να αποφευχθούν.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον και η διεθνής κοινότητα, ανησυχώντας κυρίως για την κλιμάκωση της βίας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απομακρύνει το μη αναγκαίο προσωπικό από την διπλωματική αποστολή τους ενώ εξέδωσαν και οδηγία προς τους πολίτες τους.

Newsroom ΔΟΛ