Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της ΝΔ

Με προσκλητήριο του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά προς όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις στη μάχη για τη Νέα Ελλάδα και με απόλυτη επικράτηση των «σαμαρικών» στελεχών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η μάχη για την κατάκτηση μιας θέσης στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία από χθες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στους διαδρόμους του 9ου Συνεδρίου.

Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι μεταξύ των 200 αιρετών που θα εκλεγούν θα υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα τα οποία ασπάζονται το μεταρρυθμιστικό όραμα του πρωθυπουργού και που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου, θα εκλέξουν σε μία εβδομάδα  τον νέο Γραμματέα του κόμματος.

Σε γενικές γραμμές, οι δύο πρώτες ημέρες του Συνεδρίου επιβεβαίωσαν ότι η πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών εμφανίζεται τουλάχιστον απρόθυμη να δημοσιοποιήσει τις  ενστάσεις – που πάντως υπάρχουν – για τον σφικτό κυβερνητικό εναγκαλισμό με το ΠΑΣΟΚ.

Η  ηχηρή παρέμβαση του κ. Μάκη Βορίδη, ωστόσο, η οποία είχε ένα σκληρό ιδεολογικό περίβλημα και άναψε φωτιές στα …τόπια της δικομματικής με τη φράση του ότι «ο Α. Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα»  αλλά  και  η ευθεία κριτική του Νικήτα Κακλαμάνη δείχνουν ότι το εσωκομματικό τοπίο δεν είναι ανέφελο για τον κ. Σαμαρά και ότι στο εσωτερικό του κόμματος αρχίζουν να αναδεικνύονται πόλοι, που υπό συνθήκες, μπορεί να εκφράζουν ένα ευρύτερο ρεύμα αμφισβήτησης, αν και όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.

Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης έβαλε ευθέως εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Γιαννη Στουρνάρα λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών, αλλά τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα.  

Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης, ζήτησε εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο,  να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια και  να ξεκαθαρίσει η ΝΔ τη θέση της με το ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα των παραπάνω κινήθηκε ο υπουργός Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, παρά τις φήμες περί έντονης δυσαρέσκειας του για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όχι μόνο εξέπεμψε μήνυμα ενότητας, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει με έμφαση τον ηγετικό ρόλο του κ. Σαμαρά, στηρίζοντας χωρίς περιστροφές την επιλογή της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη που πήραν τον λόγο.

Από τις αρκετές ομιλίες των συνέδρων, ξεχώρισε του κ. Ι. Οικονόμου, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και νυν αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, που αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πολιτικό αφήγημα.