Ο Πειραιάς το 2015 Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Ο Πειραιάς, το 2015 θα είναι η Ναυτική Πρετεύουσα της Ευρώπης. Την ευχάριστη αυτή είδηση, που ανακοινώθηκε σήεμετα στις Βρυξέλλες, μετέφερε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλο,  η  Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και  Αλιείας Μαρία Δαμανάκη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, στη δήλωσή της στους δημοσιογράφους η Ελληνίδα Επίτροπος είπε:
“Εύχομαι στον Υπουργό, μιας και είμαι από τους πρώτους επισκέπτες του, να έχει μία καλή θητεία προς όφελος της Ελλάδας, αλλά, θα έλεγα, και της Ευρώπης. Είμαι πολύ ευτυχής που η Ελληνική Πολιτεία έχει από τώρα αρχίσει την προετοιμασία για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τον Υπουργό για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπάρξει μία ιδιαίτερη agenda, με θέμα τη θάλασσα. Η Ελλάδα, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει το πλεονέκτημα να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το χώρο της ναυτιλίας και της λεγόμενης γαλάζιας ανάπτυξης που είναι η καινούρια πρόταση, η καινούρια πολιτική της Επιτροπής για να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τον Υπουργό και για την απόφαση που θα ανακοινωθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, για το γεγονός ότι ο Πειραιάς το 2015 θα είναι η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα παραλάβει τη σκυτάλη από τη Γερμανία. Το 2014 η Γερμανία θα είναι στην καρδιά της ναυτιλιακής κοινότητας. Η Ελλάδα και ο Πειραιάς τον αμέσως επόμενο χρόνο μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και χαίρομαι που αρχίζουμε από τώρα την προετοιμασία, ώστε η Ελλάδα να κάνει πραγματικά τη διαφορά”.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε:
” Ήταν πολύ ευχάριστα τα νέα που μας έφερε η Επίτροπος, η κυρία Δαμανάκη, για την ανακήρυξη του Πειραιά ως ναυτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Χαίρομαι γιατί αυτό συμπίπτει με την απόφασή μας η θάλασσα, η θαλάσσια πολιτική, να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Γιατί θάλασσα σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, σημαίνει όλη τη ζωή της Μεσογείου, σημαίνει για την Ελλάδα πως αναδεικνύει το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα. Και όταν φυσικά μιλάμε για θάλασσα, μιλάμε για ασφάλεια, μιλάμε για ενέργεια, μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για αλιεία, μιλάμε για τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβουν μέσα στα σπλάχνα τους οι φυσικοί μας πόροι. Αυτό θα το αναδείξουμε από τώρα μέχρι και το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας”.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε, ακολούθως, τον Πειραιά “πρώτο βήμα” και τόνισε: “Υπάρχει η Θεσσαλονίκη που πρέπει να είναι ο άλλος μεγάλος λιμενικός πόλος και τα περιφερειακά μας λιμάνια. Αυτές είναι σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, τώρα, που η έμφασή μας είναι στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλα αυτά αυτόν το σκοπό έχουν, να δώσουν δουλειά, να δώσουν ευκαιρίες, να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας και ανάκαμψης, μετά από τρία χρόνια σκληρών θυσιών”

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με “μεμονωμένες δηλώσεις”  (σ.σ. υπονοούσαν τις γνωστές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Βορίδη περί ευθύνης των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου στην σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδος) και αν αυτές μπορούν να απειλήσουν την πολιτική σταθερότητα που δημιουργήθηκε από τη δικομματική Κυβέρνηση, είπε:
“Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα αγαθό που το αντιλαμβάνονται και το αποζητούν όλοι οι Έλληνες. Γι’ αυτό και όσοι δεν επικρότησαν ρητά, στην πραγματικότητα σιωπηρά κατανοούν πόσο σημαντική ήταν η απόφαση που πήραμε να σχηματίσουμε την Κυβέρνηση αυτή και να πορευτούμε με σταθερότητα, προοπτική, συναίνεση. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό και υπονομεύει τις ψυχολογικές ή συμβολικές προϋποθέσεις σταθερότητας, πλήττει την καρδιά του δημοσίου συμφέροντος και δε βοηθάει ούτε τον εαυτό του ούτε το κόμμα του ούτε τη χώρα”.

Τέλος, σε άλλη ερώτησε αναφορικά με το κλίμα  που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη μετά την συγκυβέρνηση και εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μέσα από την πολιτική σταθερότητα, η κυρία Δαμανάκη απάντησε: “Το κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνεται με βάση τις προσπάθειες που γίνονται συνεχώς και πιστεύω και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται και που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε όλα να πάνε καλά. Μπορούμε να αισιοδοξούμε”.