Αυστραλοί επιστήμονες αναθεωρούν ότι «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία»…

Για 12 χρόνια επιστήμονες του πανεπιστημίου Deakin της Μελβούρνης προσπαθούν να βρουν τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος.  Βέβαια οι έρευνές τους αφορούσαν τους Αυστραλούς και την κοινωνία στην οποία ζούμε. Αλλά ποιος ξέρει; Η συνταγή μπορεί τελικά να δουλεύει για τους ανθρώπους όλου του πλανήτη όπως ακριβώς δουλεύει και για μας εδώ. Και το «δουλεύει» οι επιστήμονες του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, ως είθισται, το λένε πάντα με κάποια σχετική επιφύλαξη.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρόμπερτ Κάμινς που δούλεψε άοκνα για 12 χρόνια, για να βάλει την συνταγή της ευτυχίας στη ζωή μας, αν στη ζωή κάποιου υπάρχει μία ανθρώπινη σχέση την οποία χαρακτηρίζει η αγάπη (φιλική ή ερωτική δεν έχει σημασία), μία κοινωνική δραστηριότητα που τον ευχαριστεί και δίνει στη ζωή του αξία και (βεβαίως, βεβαίως) $100,000 ετήσιο εισόδημα, τότε οι πιθανότητες να είναι ευτυχισμένος είναι πολύ αυξημένες.

Και ο καθηγητής Κάμινς δεν κατέληξε τυχαία στην μαγική αυτή συνταγή. Έκανε 29 έρευνες αυτά τα 12 χρόνια που ασχολείται με το θέμα.

Αν και η συνταγή της ευτυχίας δεν δίνει πολλές ελπίδες στους χαμηλόμισθους, δίνει πολύ περισσότερες στους ηλικιωμένους. Όπως διαπίστωσε ο κ. Κάμινς οι ηλικιωμένοι αν δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια που συνοδεύεται από πόνο όπως π.χ. αρθρίτιδα και έχουν βέβαια όλα τα συστατικά της χρυσής συνταγής στη ζωή τους, είναι πιο ευτυχισμένοι από τους μεσήλικες ή τους νεώτερους. «Τα ποσοστά ευτυχίας στους άνω των 55 ετών είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Δεν ξέρω αν οι λόγοι σχετίζονται με το γεγονός ότι τα παιδιά τους έχουν πλέον φύγει από το σπίτι ή σχεδιάζουν συνειδητά να παρατήσουν τη δουλειά τους για άλλες δραστηριότητες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κάμινς.

Πάντως εκείνο που κατάφερε ο καθηγητής Κάμινς ήταν πέρα από το να βρει τη χρυσή συνταγή, να καταρρίψει τη σοφία των προγόνων μας που έλεγαν ότι «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία». Μήπως πρέπει να το αλλάξουμε λίγο το ρητό προσθέτοντας το ποσοτικό πολύ κάπου ενδιάμεσα;

Πηγή: Neoskosmos.com