Απορρίπτει ο Μόρσι το τελεσίγραφο του Στρατού- Παραιτήθηκε ο Υπ. Εξωτερικών

Κλιμακώνεται σε επικίνδυνο σημείο η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο: Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απορρίπτει, όπως ήταν αναμενόμενο, το τελεσίγραφο του στρατού να παραιτηθεί εντός 48ωρου λέγοντας πως θα συνεχίσει τη δική του πορεία για να επιτευχθεί «εθνική συμφιλίωση». Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο είχε ο Μόρσι.Ο στρατός, ο οποίος είχε δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια «παρών» κατά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, έδωσε τελικά διορία δύο ημερών στον Μόρσι να «ακούσει τα αιτήματα του λαού» -ειδάλλως θα εφαρμόσει τον δικό του «οδικό χάρτη» για την σταθερότητα στην Αίγυπτο.Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος, μίλησε κατ’ ευθείαν για πραξικόπημα. Σε ανακοίνωσή του τη νύχτα προς Τρίτη πάντως, ο Μόρσι χρησιμοποίησε πιο ήπιους τόνους.

«Ο πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε το γραφείο του Μόρσι. «Η προεδρία θεωρεί πως ορισμένες από τις δηλώσεις στην ανακοίνωση περιέχουν σημασίες που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο περίπλοκο εθνικό περιβάλλον» συνεχίζει.

«Η προεδρία επιβεβαίωνει πως συνεχίζει στην πορεία που έχει σχεδιάσει για την πρώθηση συνολικής εθνικής συμφιλίωσης… ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε δηλώσεων που μπορεί να μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση Μόρσι.

Οι ήπιοι τόνοι στις αναφορές του Μόρσι για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα δύσκολα δείχνουν το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Αίγυπτο: Τις ογκωδέστατες διαδηλώσεις εναντίον του σε όλες τις πόλεις της χώρας την Κυριακή συνόδευσαν αιματηρές συγκρούσεις με υποστηρικτές του προέδρου και τις ακολούθησε τη Δευτέρα έφοδος και πυρπόληση στα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο.

Τα πρώτα εμφανή σημάδια αποδιοργάνωσης στην κυβέρνηση έχουν ήδη έρθει, με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας είναι το σημαντικότερο στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτείται. Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, ανάμεσά τους του υπουργού Τουρισμού, έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Το πρωί της Τρίτης, ο Μόρσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η πάγια θέση της Ουάσινγκτον είναι πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τη νομιμότητα της εκλογής του Μόρσι και προσβλέπουν παραδοσιακά στην Αίγυπτο για τη διαφύλαξη των ισορροπιών στην περιοχή. Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, χωρίς να είναι σαφές, όπως μεταδίδει το Reuters, τι ειπώθηκε.

*Φωτογραφία: Ο Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ.

Newsroom ΔΟΛ- Newpost.gr