Διπλό Συνέδριο της Παμμεσηνιακής τον Ιούλιο σε Σικάγο και Καλαμάτα! Πρόεδρος ΑΗΕΡΑ-Ελλάς: Να βρουν λύση!

 ο Διοικητής της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 25 κ. Νίκος Παπαδόπουλος έδωσε το παρόν στη διανομή των δεμάτων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, έχοντας την ευκαιρία να δει από κοντά το έργο της «Αποστολής» και να γίνει μέτοχος της προσφοράς και της αγάπης με προορισμό εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ο Διοικητής της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 25 κ. Νίκος Παπαδόπουλος (δεξιά) ως εκπρόσωπος της ΑΗΕΡΑ, ενισχύει  οικονομικά το έργο  της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στα δύο είναι χωρισμένη αυτή τη στιγμή η Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά! Μάλιστα, το ένα κομμάτι της, που το ελέγχει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Μπεμπόνης (Bill Bebonis) και δυό-τρεις ακόμη οργανώσεις του Σικάγου, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν το 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στο Σικάγο (27-28 Ιουλίου) ενώ την ίδια ημερομηνία, το δεύτερο κομμάτι της Ομοσπονδίας, του οποίου ηγείται ο αντιπρόεδρος  Θεόδωρος Τζαλαλής (Theodore Tzalalis) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει  το ίδιο Συνέδριο στην Καλαμάτα!

Υπενθυμίζεται ότι την σχετική είδηση αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ηγεσίας της Παμμεσηνιακής για τον τόπο διεξαγωγής του 35ου Συνεδρίου, έχει ήδη δημοσιεύσει η Panhellenic Post.

Ήδη η κόντρα αυτή εξελίσσεται σε ανοικτή διάσπαση με ό,τι οδυνηρό αυτό συνεπάγεται για τους Ομογενείς,  τους Μεσσήνιους, την γενέτειρα και για κάθε λογικά σκεπτόμενο Έλληνα. Μάλιστα,  ο Κυβερνήτης ΑΗΕΡΑ Ελλάδος κ. Νίκος Παπαδόπουλος (στη φωτογραφία δεξιά), με δηλώσεις του στην ΡΗΡ,  εκφράζει την απογοήτευση και τη λύπη του για το γεγονός αυτό. Μεσσήνιος ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα δύο “αντιμαχόμενα” μέρη έπρεπε να έχουν βρει κοινό τόπο συνεννόησης, για να αποφευχθούν οι ακρότητες που εκθέτουν άπαντες.

Ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι θα αποστείλει επιστολές στα δύο “εμπόλεμα” μέρη με σκοπό παρεμβαίνοντας να “σπρώξει” τα πράγματα προς την κατεύθυνση έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Η πληροφορίες έχουν φθάσει και σε κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών που δείχνουν δυσαρεστημένα από μία τέτοια εξέλιξη που, όπως λένε, διασπά την Ομογένεια και, μάλιστα, σε μία περίοδο όπου ο ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και συμπαγής. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι πρόκειται για την Οργάνωση των Μεσσηνίων, της  γενέτειρας, δηλαδή, του Πρωθυπουργού,  Αντ. Σαμαρά!

Όπως είπε στην ΡΗΡ ο κ. Παπαδόπουλος, σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, αναφέρεται πως το Συνέδριο θα γίνει στην Καλαμάτα και όχι στις ΗΠΑ και πως ο δικηγόρος της Οργάνωσης,  κ. Gregory Politis, γνωμάτευσε ότι το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην Καλαμάτα “διότι αυτή ήταν η απόφαση της ολομέλειας του προηγούμενου Συνεδρίου”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  κ. Μπεμπόνης έχει δηλώσει ότι η πλειοψηφία των Συλλόγων ήθελαν να κάνουν το Συνέδριο στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου ελήφθη ανακοίνωση από την Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία  όπου αναφέρεται πως 11 Σύλλογοι θέλουν το Συνέδριο  να γίνει στην Καλαμάτα.  Αναφέρονται, μάλιστα, και τα ονόματα των Συλλόγων.  Ένας από τους Συλλόγους αυτούς, είναι “ο Αριστομένης” της Νέας Υόρκης.  Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πραγματικά αποφασίσανε  το Συνέδριο να γίνει στην Καλαμάτα. Αντίθετα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τρείς σύλλογοι θέλουν να γίνει το Συνέδριο στο Σικάγο. Δύο ακόμη Σύλλογοι δήλωσαν πως δεν ενδιαφέρονται μέχρι να τελειώσει αυτό το θέμα…

Σχετικά με το πως οργανωτικά και καταστατικά θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει η απόφαση του προηγούμενου Συνεδρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε στην ΡΗΡ: “Θα μπορούσε ο κ. Μπεμπόνης επειδή η Παμμεσηνιακή είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει εγκριθεί κάτω από αμερικανικούς νόμους,  αν ήθελε να αλλάξει το μέρος όπου θα γίνει το Συνέδριο, θα μπορούσε, θα επαναλάβω, να συγκαλεσει μία έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών και να το συζητήσουνε.  Ε, δεν το κανε αυτό, δεν ξέρω για ποιούς λόγους, και είπε εγώ σαν πρόεδρος λέω θα γίνει στο Σικάγο. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να είναι από Συνέδριο. Από Ολομέλεια. Για να ακυρωθεί αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί πάλι άλλη απόφαση, από Ολομέλεια. Όχι από τον Πρόεδρο!”

Απογοήτευση

Να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα έχει γίνει γνωστό και στην Καλαμάτα και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Αυτό δεν άφησε καλή εντύπωση. Όσοι ξέρουν την Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία -οι περισσότεροι από όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός το 1985)  ξέρανε τον Τάσσο Κοκκαλιάρη ο οποίος δραστήριος όπως ήτανε έτρεξε δεξιά και αριστερά και βοηθήσε πολύ κόσμο. Τώρα λοιπόν, το όνομα της οργάνωσης, που επίσης είναι γνωστή από τους ομογενείς φοιτητές που φέρνει κάθε καλοκαίρι και παρακολουθούν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Μεσηνίας, χάνει την αίγλη του.  “Δυστυχώς, είπε ο Κυβερνήτης ΑΗΕΡΑ Ελλάδος κ. Παπαδόπουλος, όπως πάμε θα έχουμε δύο Παμμεσηνιακές Ομοσπονδίες Αμερικής. Όπως έχουμε δύο Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Μεσσηνίων Απανταχού της γης”.

Σημειώνεται πως υπάρχει μία Ομοσπονδία  που έχει οργανωθεί από τον Θανάση Σωτηρόπουλο, από την περιοχή του Σικάγο και μία άλλη που έχει οργανωθεί με πρωτοβουλίες από μέλη του Προεδρείου της παρούσης Συνομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Αναφορικά με την δικαιολογία που προβάλει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μπεμπόνης για τη μη διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Ελλάδα, ότι, δηλαδή η άσχημη οικονομική κατάσταση της Αμερικής δυσκολεύει ορισμένα μέλη να ταξιδέψουν στην πατρίδα,  αυτό, είπε ο κ. παπαδόπουλος, θα μπορπούσε ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί σε συνεννόηση με το Δήμαρχο της Καλαμάτας. “Ενδεχομένως ο Δήμος να μπορούσε να καλύψει κάποια έξοδα, θα βρήσκαμε κάποιο τρόπο. Το ουσιώδες είναι πως πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των  Συνεδρίων και εάν για όποιο λόγο έπρεπε να αλλάξει η συγκεκριμένη, αυτό έπρεπε να γίνει με καταστατικές διαδικασίες και όχι αυθαίρετα”.

Όπως πρόσθεσε ο Κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ-Ελλάς, Νίκος Παπαδόπουλος, “εγώ θα είμαι στην Καλαμάτα.  Προβληματίζομαι αν θα πάω σαν απλός επισκέπτης γιατί δεν είμαι Σύνεδρος.  Πρόσκληση δεν έχω λάβει. Θα νόμιζε κανείς ότι σαν Κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ-Ελλάς που είμαι θα έπρεπε να έχω λάβει πρόσκληση.  Εν πάση περιπτώσει,  αποψή μου είναι ότι αυτά θα πρέπει να σταματήσουν. Δεν είναι σωστά πράγματα. πρέπει να βρεθεί κάποιος τρίτος και να τους καθίσει κάτω και να τους πει τι κάνετε εδώ πέρα.  Η διάσπαση δεν είναι καλό για την  οργάνωση. Το Συνέδριο πρέπει να γίνμει στην Καλαμάτα διότι αυτή είναι η απόφαση του Συνεδρίου του προηγούμενου.  Έχουμε ένα σωρό εχθρούς να  μας πολεμάνε. Μην βγάζουμε και μόνοι τα μάτια μας! Εμείς ως ΑΗΕΡΑ- Ελλάδος θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Μεσσήνιους, με τους Αρκάδες, με τους Καφαλλήνες, με  όλους, σε κοινά προγράμματα, να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό. Όχι να τσακωνόμαστε!”.

Το ιστορικό

Η διαφωνία έχει προκύψει στο προεδρείο της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά για τον τόπο πραγματοποίησης του 35ου Συνεδρίου της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και η οποία είχε προσδιοριστεί από το προηγούμενο (34ο) Συνέδριο -Μόντρεαλ 2011-, αλλά και από τρία Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και την πλειοψηφία των συλλόγων-μελών, να γίνει στην Ελλάδα, στην Καλαμάτα, 27-28 Ιουλίου 2013.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεόδωρος Τζαλαλής (Theodore Tzalalis), και υπογράφεται και από τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Γιαννέτο (Bill G. Giannetos), εγκαλείται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Μπεμπόνης (Bill Bebonis), ότι με πρόσχημα “την άσχημη οικονομική κατάσταση της Αμερικής” θεωρεί πως πολλά μέλη δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και …Ως εκ τούτου πρέπει (το Συνέδριο) να γίνει στο Σικάγο ή το Ντιτρόϊτ”.

Ο αντιπρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας θεωρούν εντελώς προσχηματική την άποψη αυτή και πιστεύουν ότι “είναι τελείως αβάσιμη και αποβλέπει σε προσωπικούς στόχους”. Τα δύο εξέχοντα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας εκτιμούν -αντίθετα- ότι το επικείμενο Συνέδριο είναι αναγκαίο να γίνει, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, στην Καλαμάτα για δύο λόγους:

1. Διότι, όπως γράφουν, πρέπει να σεβόμαστε το καταστατικό και τη δημοκρατική διαδικασία. Και, για τον επιπρόσθετο λόγο:

2. “Για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση συμπατριώτες μας, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας”.

Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας εγκαλούν τον Πρόεδρο να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία, ο οποία, όπως γράφουν, “…αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία όλων των οργανισμών, και να μην προβεί σε αντικαταστατικές ενέργειες, που ίσως να οδηγήσουν στη διάσπαση του ιστορικού μας οργανισμού, που στο Συνέδριο του Μόντρεάλ τον εξέλεξε Πρόεδρο και επωμίστηκε το μέλλον του”.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε και στον ομογενειακό Τύπο της Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την εκλογή του (2011) ο Πρόεδρος κ. Μπεμπόνης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων και ότι “…We will support with all our strength our homeland and keep our optimism for the future of Hellenism. It is up to us to turn the crisis into an opportunity to lay foundations for a better future”.

Το Προεδρείο

Bill Bebonis (Chicago) President
Theodore Tzalalis (Toronto) First Vice President
Katherine Iliopoulos (Montreal) Second Vice President
Bill G. Giannetos (Chicago) General Secretary
Vasiliki Spyropoulos (Montreal) Assistant Secretary
George Vlahakis (Toronto) Treasurer
Tasos Tomaras (Detroit) Assistant Treasurer
Gregory Elias Polites (Chicago) Legal Advisor
Maria Stasinopoulou (Vancouver) Governor of the British Columbia District
George Konstantopoulos (San Francisco) Governor of the U.S. Western States District
Tassos Dimopoulos (Toronto) Governor of the Ontario District
Vasilis P. Giannetos (Chicago) Governor of the U.S. Midwest District
Nikos Kremmydiotis (Montreal) Governor of the Quebec District
Gina Chreppas (Toronto) Youth Governor