ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ενωτικό μήνυμα από τον στρατό της Αιγύπτου – Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρος και θα γίνουν νέες εκλογές

– Έντονη η παρουσία του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου
– Σύμβουλος του προέδρου ανακοίνωσε το πραξικόπημα
– Απαγορεύτηκε στον Μοχάμεντ Μόρσι η έξοδος από τη χώρα
– Το Κονγκρέσο του ζητά να παραιτηθεί
– Δείτε LIVE όσα συμβαίνουν στην πλατεία Ταχρίρ
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενωτικό μήνυμα από τον στρατό της Αιγύπτου – Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρος και θα γίνουν νέες εκλογές

Όσο περνάει η ώρα, η παρουσία του στρατού είναι και πιο έντονη στους δρόμους του Καΐρου, ενώ υπάρχουν φάλαγγες πάνω σε δυο γέφυρες που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας της χώρας, ο πρόεδρος έχει τεθεί εκτός κυβερνητικής διαδικασίας, ενώ υπάρχουν φήμες ότι έχει συλληφθεί.

Οι ένοπλες δυνάμεις κατευθύνονται προς την πλατεία Ταχρίρ για να περικυκλώσουν και να αποκλείσουν τους οπαδούς του Μόρσι.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Μοχάμεντ Μόρσι ανέφερε ότι ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν δια της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ πρόσθεσε ότι το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία.

Όπως ανήρτησε στο Facebook: “Έχω πλήρη επίγνωση ότι αυτές μπορεί να είναι οι τελευταίες γραμμές που έχω τη δυνατότητα να δημοσιεύσω. Για το καλό της Αιγύπτου και για την ιστορική ακρίβεια, ας ονομάσουμε αυτό που συμβαίνει με το πραγματικό όνομα: Στρατιωτικό πραξικόπημα”.

Στο μεταξύ πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Λίγο μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε δώσει ο στρατός στον Μόρσι, η προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την επίσημη σελίδα της στο Facebook, στην οποία αναφέρει: “Δεν μπορώ να αποδεχτώ ως πρόεδρος τη βία (του στρατού;) από τη μία πλευρά στην άλλη”, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μόρσι επανέλαβε απλώς την προσφορά του για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι να παραιτηθεί.

Αυτή την ώρα χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί κατά του Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ μία άλλη συγκέντρωση υπέρ του Αιγύπτιου προέδρου πραγματοποιείται στο ανατολικό Κάιρο.

Πηγή: NewsIt/gr- ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ