Η “άμεση υπουργία”…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένα νέο είδος πολιτικής επιχειρεί να εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.  Θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει της “άμεσης υπουργίας” κατά το πολίτευμα της  “άμεσης δημοκρατίας”…

Το είδος αυτό συνίσταται στην άσκηση πολιτικής όχι μόνο μέσα από το υπουργικό Γραφείο, αλλά και “επί τόπου”.  Στους χώρους, δηλαδή, τους οποίους αφορά η συγκεκριμένη πολιτική και τα μέτρα με τα οποία επιχειρείται αυτή να επιβληθεί.

Αν μπορούμε να ερμημεύσουμε σωστά τις νυκτερικές επισκέψεις στα νοσοκομεία ή τις αιφνιδιαστικές “εισβολές”, όπως π.χ. στην γενική συνέλευση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, του κ. Υπουργού, θα λέγαμε ότι ένα πράγμα είναι βέβαιο: Δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν σε “χλωρό κλαρί”.

Αξίζει να προβληματισθεί κανείς για το εάν αυτό το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα είδος άσκησης πολιτικής θα αποδώσει. Σε κάθε περίπτωση, το να μιλάει ο αρμόδιος υπουργός απευθείας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το αντικείμενο της πολιτικής του υπουργείου του, είναι απολύτως θετικό στοιχείο. Ίσως και εκτονωτικό.

Αν μάλιστα λάβουμε ως ακριβή το διάλογο που μεταφέρεται στις ειδήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κλινικών και του υπουργού (ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης,  έκατσε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και άρχισε να συζητά μαζί τους)  για το θέμα της επιστροφής χρημάτων, από τον κλάδο, εξαιτίας της υπέρβασης των δαπανών που καταγράφηκε στις ιδιωτικές κλινικές, το ελάχιστο που μπορεί να εκτιμήσει κάποιος, είναι ότι πλέον και οι δύο πλευρές ξέρουν “από πρώτο χέρι”  η μία τις θέσεις της άλλης πλευράς.
Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των κλινικών επεσήμαναν στον υπουργό Υγείας, ότι η επιστροφή χρημάτων σε ποσοστό που αγγίζει και το 33% των εσόδων τους μπορεί να οδηγήσει σε πολλά λουκέτα αρκετών κλινικών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δαπάνες στις νοσηλείες είχαν ξεφύγει κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα η τρόικα να ζητήσει άμεσα ισοδύναμα μέτρα.
Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τον κλάδο πως θα πράξει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές του παρελθόντος και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.

Αν ανατρέξουμε σε άλλες περιόδους και σε άλλους υπουργούς, δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ενδιαφερόμενοι συνδικαλιστές ορισμένου κλάδου επιζητούσαν μάταια επί μήνες μία συνάντηση με τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους και να μάθουν τη θέση του υπουργείου επ΄αυτών… Για να γίνει, δηλαδή, το αυτονόητο!

Ευελπιστούμε ότι ο κ. Γεωργιάδης θα συνεχίσει την τακτική που ο ίδιος εγκαινίασε. Αναγνωρίζουμε ότι περικλείεει κάποιους θεωρητικούς κινδύνους να “παγιδευτεί” από τις “επί τόπου” απαντήσεις στα διάφορα αιτήματα ή στις διαφορετικές τοποθετήσεις. Ωστόσο το κέρδος θα είναι, σε κάθε περίπτωση, πολύ μεγαλύτερο από την όποια ενδεχόμενη “ζημιά”.

Μάλιστα, μια καλή ιδέα -και σε καμία περίπτωση υπόδειξη- θα ήταν, ίσως, να επισκεφθεί και ορισμένα φαρμακεία όπου θα μπορούσε, συνομιλώντας με τους φαρμακοποιούς,  να αποκτήσει μια πιο άμεση εικόνα πάνω στην “διαμάχη” ΕΟΠΥΥ-Φαρμακείων και κυρίως να λάβει κάποιες εμπεριστατωμένες απαντήσεις πάνω στο θέμα: Φάρμακο.  Την τιμή και την εξαφάνισή του από την ελληνική αγορά.