Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Ιουλίου 2013

Ο διορισμός ποινικών ανακριτών για την έναρξη ερευνών με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα, που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία, καθώς και η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού, που αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Γεώργιο Πική κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η έκδοση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιού του στην Ελλάδα, η κατάθεση του Γιάννη Κυπρή στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, η κατάσταση στην Αίγυπτο και η επιχείρηση της Υπηρεσίας ΦΠΑ

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί;», γράφει  ότι σε διορισμό ποινικών ανακριτών προβαίνει η Γενική Εισαγγελία για τη διερεύνηση των υποθέσεων της οικονομίας, ενώ οι πρώτες υποθέσεις που θα διερευνηθούν είναι η μεταφορά κεφαλαίων από τη Λαϊκή στην Ελλάδα και παροχή δανείων, αξιόγραφα, ελληνικά ομόλογα, Uniastrum και Transylvania. Σε άλλο θέμα, η «Α» γράφει ότι έφτασε η ώρα της απόφασης για ΚΡΕΤΥΚ-ΔΕΦΑ, με την Κυβέρνηση να σκέφτεται επιτροπή-ομπρέλα υπό τον Γ. Χειμώνα. Επίσης, γράφει ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της έκδοσης του Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Τέσσερις πτυχές υπό ποινική διερεύνηση», γράφει ότι σε τέσσερεις άξονες θα περιστραφούν οι ποινικές έρευνες γύρω από τους λόγους που συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Εισαγγελία. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι κρίνονται πολλά από την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου από την KPMG, ενώ κάνει λόγο και για πολιτική σύγκρουση μεγατόνων για τη συνάντηση της Φρανκφούρτης. Επίσης, αναφέρει ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι έκρυθμη.

Με τίτλο «Ανακρίσεις σε δύο μέτωπα», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Γεώργιο Πική θα συνεχίσει την αποστολή της, ενώ παράλληλα ποινικοί ανακριτές αρχίζουν έρευνες με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα και ειδικά τις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου. Εξάλλου, ο «Φ» γράφει για αχτίδα φωτός για μειώσεις επιτοκίων, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, τα επιτόκια της Ευρωζώνης θα μείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο. Ακόμη, αναφέρει ότι περιπτεράδες προχωρούν σε μποϊκοτάζ συγκεκριμένης μάρκας τσιγάρων, αντιδρώντας στην αναγραφή τιμής στα πακέτα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της, με τίτλο «ΔΗΣΥ: Εκδώστε τον Ντίνο Μιχαηλίδη», ότι με μια ανακοίνωση που προκάλεσε εντύπωση, ο ΔΗΣΥ ζήτησε χθες την έκδοση στις ελληνικές Αρχές, του πρώην ΥΠΕΣ Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιού του, μετά τα ευρωπαϊκά εντάλματα για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει «σκιές στην ακεραιότητα του νέου Προέδρου των ΚΑ ρίχνουν επενδυτικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το Sigmalive». Αλλού, γράφει ότι ο Γιάννης Κυπρή, μιλώντας στην Ερευνητική Επιτροπή, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στους Ηλιάδη και Καρυδά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily”, με τίτλο «Εφόρμηση για το ΦΠΑ», γράφει στο κύριο θέμα της ότι υπάλληλοι της Υπηρεσίας ΦΠΑ προέβησαν σε ελέγχους δεκάδων επιχειρήσεων ανά το παγκύπριο, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Επίσης, γράφει ότι τα χρηματικά ωφελήματα αιτητών ασύλου μπορεί να τερματιστούν σύντομα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που οδηγείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα δίνονται κουπόνια αντ’ αυτού. Αλλού, γράφει για νέα προσπάθεια εγγραφής του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, με τίτλο «Ο στρατός βάζει στο στόχαστρο την Αδελφότητα», αναφέρεται στην κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά το πραξικόπημα του στρατού και την ανατροπή του Προέδρου Μόρσι, ενώ προσθέτει ότι δεν επηρεάζονται από την κατάσταση οι αεροπορικές συνδέσεις Κύπρου-Αιγύπτου. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση του πρώην ΥΠΕΣ Ντίνου Μιχαηλίδη, λόγω συντάγματος. Επίσης, αναφέρει ότι η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνες για την υπόθεση της Madeleine McCann, που εξαφανίστηκε πριν από έξι χρόνια στην Πορτογαλία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο θέμα της για «Εισβολή Αμερικανών» στο αεροδρόμιο Πάφου την περασμένη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους ΝΑΤΟϊκούς. Ακόμη γράφει για χορήγηση άδειας οικοδόμησης στη ΣΠΕ Δάσους Άχνας, για υφιστάμενο σταθμό βενζίνης με διαδικασίες εξπρές. Ακόμη. Αναφέρεται στο 26ο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Η ώρα των δικαστών», γράφει για τρεις αυτοκτονίες πολιτών τον περασμένο μήνα, λόγω χρεών και προσθέτει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Επίσης, γράφει για αναταραχή στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Εξάλλου, στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα γράφει ότι η Λευκωσία θα αποκτήσει επιβλητικό «πύργο» 29 ορόφων με γραφεία, πολιτικά διαμερίσματα και καταστήματα.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)