Αίγυπτος: Ο ΕλΜπαραντέι καλεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στη μετάβαση

Ο νομπελίστας της Ειρήνης, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, δήλωσε πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πρέπει να ενσωματωθούν στο πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου, σε συνέντευξη την οποία έδωσε στο γερμανικό περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ” πριν αμφισβητηθεί ο διορισμός του στη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού.

Ο ΕλΜπαραντέι δηλώνει στο “Ντερ Σπίγκελ”, το οποίο δημοσιεύει σήμερα τη συνέντευξη, ότι τα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κόμματος του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες. “Καλώ για την ενσωμάτωση των Αδελφών στη διαδικασία του εκδημοκρατισμού”, δήλωσε.

“Κανένας δεν πρέπει να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης χωρίς πειστική αιτία. Ο πρώην πρόεδρος Μόρσι πρέπει να αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια”, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί αυτές τις αρχές “προϋποθέσεις για την εθνική συμφιλίωση”.

“Έθεσα στον εαυτό μου ως κόκκινη γραμμή να μην εργαστώ με οποιονδήποτε δεν σέβεται την ανεκτικότητα και τη δημοκρατία”, πρόσθεσε ο ΕλΜπαραντέι.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ελπίζει ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές “μέσα σ’ ένα χρόνο το αργότερο” και δηλώνει έτοιμος να δεχθεί μια νέα νίκη των Αδελφών Μουσουλμάνων αν σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας.

Κάλεσε επίσης τη Γερμανία, η οποία δεσμεύθηκε να συνεισφέρει μια βοήθεια περίπου 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο μιας “σύμπραξης για την αλλαγή” στις αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, να σεβαστεί την απόφαση για την εκδίωξη του Μόρσι, την οποία το Βερολίνο επέκρινε.

Οι Γερμανοί ξέρουν “πόσο δύσκολο είναι να οικοδομηθεί μια δημοκρατία έπειτα από μια δικτατορία και ήταν οι πρώτοι που επέκριναν την αντιδημοκρατική πολιτική του Μόρσι”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας και μετά σ’ εκείνη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι — στην Αίγυπτο δεν έγινε πραξικόπημα”, υποστήριξε. “Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους επειδή αυτό που συνέβαινε δεν μπορούσε να συνεχιστεί”.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA είχε μεταδώσει χθες πως ο προσωρινός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ διόρισε τον ΕλΜπαραντέι προσωρινό πρωθυπουργό, όμως το γραφείο του ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως δεν έχει ληφθεί καμιά οριστική απόφαση.

δηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για σήμερα έπειτα από εκκλήσεις των οπαδών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, μέσα σ’ ένα κλίμα ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στις δύο παρατάξεις που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας.