Συνεχίζεται ο άγριος καυγάς και μεταξύ των Κεφαλλονητών, στην Αμερική

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ στα πρόθυρα της διάσπασης φαίνεται ότι βρίσκεται, δυστυχώς, η “Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά”, συνεχίζεται, με “ξένες δημοσιεύσεις” στον Ομογενειακό Τύπο, δηλαδή πληρωμένες καταχωρήσεις, και η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ¨Ο Οδυσσάς” (“Odysseus” Fedaration of Cephalonnian & Ithacian Societies) και του συλλόγου «ΑΙΝΟΣ» Νέας Υόρκης ο οποίος -όπως σημειώνει- “για δικούς του λόγους, που δυστυχώς σήμερα επαληθεύονται, δεν επιθυμεί να είναι μέλος της Ομοσπονδίας”.

Σύμφωνα με τον ¨Αίνο” και όπως συνάγεται από την σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 10 Μαίου 2012 προς τον καλεσμένο του Συλλόγου “Αίνος” ομιλητή καθηγητή κ. Πετράτο (την επιστολή  ο “Αίνος” δημοσιεύει σε ομογενειακή εφημερίδα) η Ομοσπονδία  “γνώριζε” στον ομιλητή  ότι την ίδια μέρα και ώρα της δικής του ομιλίας (19 Μαίου)  με θέμα τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς, ήταν προγραμματισμένη η ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας ( την συνδιοργάνωναν, όπως αναφέρει, εννέα Κεφαλλονήτικοι σύλλογοι) με συναυλία της Χορωδίας Αργοστολίου και ομιλία της επίσης καθηγήτριας,  Ελπινίκης Μαζαράκη. Και οι δύο εκδηλώσεις ήταν ενταγμένες στα πλαίσια των εορτασμών για την Ένωση των Επτανήσων με τηνΕλλάδα οι δε αίθουσες απήχαν μόλις λίγα τετράγωνα μεταξύ τους.

Παρά το ότι ευγενώς παρατηρεί, στην επιστολή, η Ομοσπονδία πως “δεν σας ζητάμε να αναβάλλετε την εκδήλωσή σας, αν και γνωρίζοντας και εκτιμώντας το επιστημονικό σας έργον, θα θέλαμε να είχαμε και εμείς την ευκαιρία” να παραβρεθούμε…” εντούτοις η αμέως επόμενη φράση είναι που δημιουργεί ζήτημα καθώς  …προειδοποιεί τον διακεκριμένο καθηγητή ότι “…το μόνο που θέλουμε είναι να σας ενημερώσουμε για να μην είστε απληροφόρητος και εν αγνοία σας χρησιμοποιηθείτε για τους αντιπερισπασμούς και τα διχαστικά παιχνίδια που εξυφαίνονται στο χώρο μας.”

Η επιστολή υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χιόνη και τον Γραμματέα Κώστα Ευαγγελάτο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επιστολή, όπως δημοσιεύθηκε, επαναλαμβάνεται δύο φορές αυτούσια η ίδια (προτελευταία)  παράγραφος, κάτι ασύνηθες για ένα έγγραφο το οποίο πριν υπογραφεί εξετάζεται ενδελεχώς…

Με αφορμή την επιστολή αυτή, ο σύλλογος «Αίνος» Νέας Υόρκης, εγκαλεί την Ομοσπονδία ότι προσπάθησε να ματαιώσει την εκδήλωσή του “τρομοκρατώντας” τον καλεσμένο του ενώ -παράλληλα- υποστηρίζει ότι ουδέποτε και από κανέναν είχε προσκληθεί να παραβρεθεί στην ταυτόχρονη εκδήλωση της Ομοσπονδίας, όπως η τελευταία υποστηρίζει στην ως άνω επιστολή της προς τον κ. Πετράτο.

Στο βασικό επιχείρημα του “Οδυσσέα” ότι, δηλαδή, ο “Αίνος” είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και το αντεπιχείρημα του Αίνου ότι ουδείς τον είχε ενημερώσει για την συγκεκριμένη εκδήλωση της Ομοσπονδίας και πολύ περισσότερο προσκαλέσει σ’  αυτήν, παρενέβη (πάλι με πληρωμένη καταχώρηση στον ομογενειακό Τύπο) η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής στις 26 Ιουνίου, 2013.

Στην συγκεκριμένη καταχώρηση η Ιόνιος επισημαίνει:

“Σχετικά με τις αιτιάσεις του συλλόγου “Αίνος”, όσον αφορά τις Επτανησιακές εκδηλώσεις του περασμένου Μαΐου, ότι δήθεν δεν καλέστηκαν, θα τους διαψεύσουμε.
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι (όπως σωστά αναφέρουν στην επιστολή τους ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας “ΟΔΥΣΣΕΥΣ”) στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου, ο υποφαινόμενος, ως πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, παρουσία του κ. Τάσου Μουζάκη από τον Σύλλογο των Ζακυνθίων, ενημέρωσα τον κ. Μενεγάτο και του μετέφερα τη δεδομένη επιθυμία όλων των Επτανησίων για τη συμμετοχή του “Αίνου” στις φετινές εκδηλώσεις για την Ένωση των Επτανήσων.
Όταν οριστικοποιήθηκε ο ερχομός της χορωδίας και επρόκειτο να συναντηθούμε για πρώτη φορά όλοι οι Επτανήσιοι για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, επικοινώνησα πάλι ο ίδιος με τον κ. Μενεγάτο ο οποίος μου απάντησε: “όπου συμμετέχει η Ομοσπονδία, ο “Αίνος” δεν συμμετέχει, εμείς έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δική μας εκδήλωση”.
Ήταν μια ξεκάθαρη απάντηση που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και φυσικά δεν νομίζουμε ο κ. Μενεγάτος να ενεργούσε εν αγνοία του κ. Κοκόση.
Προς τι λοιπόν οι άδικες διαμαρτυρίες και επιθέσεις του κ. Κοκόση;
Για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε ότι στις Επτανησιακές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, όλοι είναι καλεσμένοι και ευπρόσδεκτοι, ουδέποτε αποκλείσαμε, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκλείσουμε κάποιον,
όποιος σύλλογος απέχει, απέχει από δική του επιλογή.
Αυτά για την αποκατάσταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και τη διόρθωση των λανθασμένων εντυπώσεων.
Με τιμή,
Νίκος Μπάρδης
Μαρίκα Παλαιού
Πρόεδρος
Γραμματέας”
Στην πληρωμένη καταχώρηση της “Ιονίου” υπάρχει και το ακόλουθο υστερόγραφο από τον … “ODYSSEUS” FEDERATION OF CEPHALONIAN & ITHACIAN SOCIETIES :
<27 Ιουνίου, 2013
Δυστυχώς για τον πρόεδρο του “Αίνου”, μετά την παρέμβαση της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας απεδείχθη ποιος “ψευδολογεί ασυστόλως” (η φρασεολογία σε εισαγωγικά από την ανακοίνωσή του).
Εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζεται πλέον να αντικρούσουμε τις συκοφαντίες του και γιατί κατέρρευσαν και γιατί – όπως ξαναγράψαμε – δεν μας εκπλήσσουν, “έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν”.
Με τιμή,
Γιάννης Χιόνης
Κώστας Βαγγελάτος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ -ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ”
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ανταπάντηση από τον “Αίνο”:
Τονίζει ο “Αίνος” στις 28 Ιουλίου: <Ο κ. «γραμματέας», συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο της «Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής», που μόνο σε χαρτιά και σφραγίδες υφίσταται σαν ομογενειακή
οντότητα, προσπαθούν – μάταια- να αποπροσανατολίσουν τους συμπατριώτες μας με τη νέα ανακοίνωσή τους. Οι λόγοι που δημιούργησαν την κρίση μεταξύ Ομοσπονδίας και «Αίνου» έχουν αφετηρία τις ενέργειες του κ. Βαγγελάτου ο οποίος για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει, δεν απαντά σε ερωτήματα που καλοπροαίρετα επαναδιατυπώνουμε:
Γιατί απέστειλε επιστολή στον καλεσμένο μας κ. Πετράτο, προσπαθώντας να τον αποτρέψει, να έλθει στην εκδήλωσή μας του περασμένου Μαΐου που έγινε με την ευκαιρία την επέτειο της Ένωσης των Ιονίων Νήσων με τη Ελλάδα;
Γιατί όταν πήρε την πρώτη αρνητική απάντηση, προσπάθησε μάταια και αυτή τη φορά, με τηλεφωνική συνομιλία να τον «συνετίσει» προβάλλοντας το άθλιο επιχείρημα ότι «γίνεται, ο κ. Πετράτος, μέρος διασπαστικών κινήσεων, αν συμμετάσχει στην εκδήλωση του «Αίνου»;
Ο Σύλλογος «ΑΙΝΟΣ» Νέας Υόρκης από καιρό έχει κάνει γνωστό ότι για δικούς του λόγους, που δυστυχώς σήμερα επαληθεύονται, δεν επιθυμεί να είναι μέλος της Ομοσπονδίας. Συνεχίζει την αυτάρκη δράση και πορεία του στην ομογένεια της ευρύτερης Νέας Υόρκης, χωρίς να έρχεται σε αντιπαλότητα (θεμιτή άμιλλα ναι!) με άλλες ομογενειακές οργανώσεις και συλλόγους.
Στο χορό των διαψεύσεων που με την τελευταία ανακοίνωση επιχειρείται, τόσο από τον πρόεδρο της «Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής» όσο και από τον κ. «γραμματέα», απαντάμε με αυτό που μικρά παιδιά λέγαμε στην Κεφαλονιά. «Ναι, ναι, ρώτησες τον μπάρμπα σου τον ψευτάκια».
Ίσως χρειαστεί και μια δημόσια απάντηση από ορισμένα μέλη – συλλόγους που απαρτίζουν την Ομοσπονδία ή και από τον πρόεδρο αυτής. Ενώ τα στελέχη αυτά σε επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων καταδικάζουν τις ξετσίπωτες ενέργειες του κ. Βαγγελάτου, δυστυχώς η φωνή τους παραμένει «άτονη», με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το «ξεσάλωμα» του διχασμού των Κεφαλλονιτών, που
εκπέμπει σε κάθε ενέργεια του ο «γραμματέας» της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ο «Οδυσσέας».
Ο πρόεδρος
Βασίλης Κοκκόσης>.