Απαιτούν την παραίτηση του Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο

Ένα σκάνδαλο με τις υπηρεσίες πληροφοριών, συγκλονίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του Λουξεμβούργου και απειλεί την κυριαρχία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από 18 χρόνια στην πολιτική ηγεσία του δουκάτου.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο 58χρονος Γιούνκερ σε σχολική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του την περασμένη Παρασκευή.

Όλα έγιναν από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που έχει συσταθεί πριν από έξι μήνες, και η οποία αποφάνθηκε ότι ο Γιούνκερ έπρεπε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Γιούνκερ βετεράνος των μεγάλων πολιτικές μάχες στην ευρωπαϊκή σκηνή, δεν αναμένεται πάντως να πέσει χωρίς μάχη.
Έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μιλήσει συζήτηση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Ωστόσο, αναμένεται ότι ο συνασπισμός θα πέσει, αναγκάζοντας τον αρχηγός του κράτους, Δούκα Ανρί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να καλέσει σε εκλογές οι οποίες πιθανολογείται ότι θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ήδη έχει ζητήσει ένα “νέο ξεκίνημα” στην πολιτική του Μεγάλου Δουκάτου, ενώ και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν την παραίτηση Γιούνκερ.