Κινδυνεύει με εμφύλιο η Αίγυπτος

Βαθαίνει επικίνδυνα η κρίση στην Αίγυπτο, μετά την σφαγή στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Για εκδίκηση κάνουν λόγο οι ισλαμιστές, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους της χώρας. Ο στρατός από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί καμία απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ο αιγυπτιακός στρατός έδωσαν εντελώς διαφορετική εκδοχή για το πως ξεκίνησε το αιματηρό περιστατικό. Στο συγκεκριμένο σημείο διαδηλώνουν εδώ και αρκετές ημέρες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σύμφωνα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο στρατός άνοιξε πυρ την ώρα που ορισμένοι ισλαμιστές διαδηλωτές έκαναν την πρωινή προσευχή έξω από το στρατόπεδο όπου κρατείται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Μάλιστα, ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι το νοσοκομείο του Καΐρου ήταν γεμάτο και ότι τραυματίες βρίσκονταν στοιβαγμένοι μέσα στα δωμάτια, με τα ρούχα τους να είναι γεμάτα με αίματα. Όλοι οι τραυματίες περιέγραψαν την ίδια ιστορία, ότι δηλαδή ήταν ξημέρωμα, προσεύχονταν, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν πυροβολισμοί εναντίον τους από τις ένοπλες δυνάμεις.

Από την άλλη μεριά, ο στρατός της Αιγύπτου ανέφερε ότι μια «τρομοκρατική οργάνωση» αποπειράθηκε να εισβάλει στο αρχηγείο. «Κάποια άτομα άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες εναντίον φρουρών μιας στρατιωτικής μονάδας. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και όλοι οι διεθνείς νόμοι σε κάθε χώρα του κόσμου επιτρέπουν στις δυνάμεις να απαντήσουν στα πυρά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες τα ξημερώματα τραυματίστηκαν 40 στρατιώτες.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία απειλή εναντίον της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας υπό οιεσδήποτε συνθήκες», καλώντας τους ισλαμιστές διαδηλωτές να σταματήσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι οι συγκεντρωμένοι σε διάφορες πλατείες του Καΐρου «δεν θα αντιμετωπίζουν διώξεις» από την δικαιοσύνη.

Ωστόσο, οι Μουσουλμάνοι φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, καθώς κάνουν λόγο για εξέγερση και αναφέρουν ότι μετά το αιματηρό περιστατικό, έχουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να εναντιωθούν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Διώχτηκαν από την αίθουσα εργαζόμενοι του AlJazeera

Η συνέντευξη του εκπροσώπου του στρατού σημαδεύτηκε ωστόσο από το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο AlJazeera του Κατάρ διώχτηκαν από την αίθουσα. «Απορρίπτουμε την παρουσία των εκπροσώπων του AlJazeera στην συνέντευξη Τύπου», είπε ένας δημοσιογράφος. Επικράτησε χάος στην αίθουσα, με πολλούς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να φωνάζουν «το Αλ Τζαζίρα έξω», ώσπου το τηλεοπτικό συνεργείο του δικτύου αποχώρησε. Οι εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας δεν παρενέβησαν.

Πηγή: Real.gr