Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Ιουλίου 2013

Η σημερινή απόφαση του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί, η σύλληψη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχηαλίδη και του γιου του, Μιχάλη, για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, οι έρευνες για τις ενέργειες της ΚΥΠ όσον αφορά την αγοραπωλησία τουρκοκυπριακών περιουσιών, και τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία σε σχέση με τις αμοιβές και τα φιλοδωρήματα αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Η ώρα της κρίσης”, γράφει ότι πέρασαν δύο χρόνια παρά δύο ημέρες από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 παλληκαριών, και σήμερα το Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λάρνακα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, θα εκδώσει την ετυμηγορία του για τους έξι κατηγορούμενους. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι θα προχωρήσει μέχρι τέλους στη διερεύνηση της “στημένης κομπίνας” με την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ στο Δρομολαξιά. Επίσης, γράφει ότι εκτάκτως σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας αποφασίζει αν θα υπηρετεί 14 μήνες και ο μεγαλύτερος αδελφός από οικογένεια με τέσσερα παιδιά, ανεξαρτήτως του αριθμού των αρρένων τέκνων.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Καθορίζουν γραμμή μετά την απόφαση του Δικαστηρίου”, γράφει ότι καθοριστική για την καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών διώξεων κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια θα είναι για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί η σημερινή ιστορική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, στην υπόθεση της φονικής έκρηξης που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα. Γράφει, επίσης, ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού θα αποφασίσει στις 18 Ιουλίου για την έκδοση ή όχι του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, Μιχάλη, σε σχέση με πιθανή εμπλοκή τους στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου για τις αμοιβές από την προμήθεια των πυραύλων TOR-M1. Επίσης, γράφει ότι σοβαρό επεισόδιο μεταξύ θαμώνων καζίνο και αστυνομίας Βρετανικών Βάσεων στο Τραχώνι.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Στελέχη της ΚΥΠ στη μίζα”, γράφει ότι στο μάτι του κυκλώνα για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών μπαίνει τώρα και η ΚΥΠ, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος θα ζητήσει έρευνα για όλες τις εκθέσεις που ετοίμασε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους που πώλησαν γη στις ελεύθερες περιοχές κατά την τελευταία πενταετία. Γράφει, επίσης, ότι ο τα όσα περίεργα συνέβησαν με την επένδυση της ΑΤΗΚ στη Δρομολαξιά, καταγγέλλει ο πρόσφυγας που διαχειριζόταν το τεμάχιο, δηλώνοντας έτοιμος να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης που τον κατέστρεψε οικονομικά. Επίσης, γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του, Μιχάλης, συνελήφθησαν χθες με δικαστικά εντάλματα.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ζητούν δίκη στην Κύπρο”, γράφει ότι με μια ομάδα πέντε δικηγόρων και χωρίς χειροπέδες, παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του, Μιχάλης, οι οποίοι ζήτησαν την απόρριψη της έκδοσής τους και ζήτησαν όπως δικαστούν στην Κύπρο για να μπορέσουν να ετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Γράφει, επίσης, ότι οι αμοιβές και τα φιλοδωρήματα των ηγετικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου αυξάνονταν μεσούσης της κρίσης, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής. Επίσης, γράφει ότι άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, η κατάταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών της κλάσης 2013 Β ΕΣΣΟ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο ” `Χρυσοί μισθοί` της Τράπεζας Κύπρου”, γράφει ότι λέχθηκε χθες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας Κύπρου λάμβαναν ψηλούς μισθούς και φιλοδωρήματα την ίδια ώρα που ο τραπεζικός τομέας βρισκόταν σε χάος και η χώρα βρισκόταν υπό οικονομική κρίση. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με αιματοβαμμένη αιγυπτιακή σημαία να κυματίζει πάνω από μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρικτών του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας χθες στο Κάιρο. Γράφει, επίσης, ότι αποφασίζει σήμερα το Κακουργιοδικείο στην υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί και ότι οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν την απονομή δικαιοσύνη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την απόφαση για το Μαρί”, γράφει ότι δύο χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, το τριμελές Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λάρνακα θα αποφασίσει σήμερα εάν ήταν υπεύθυνοι οι έξι κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη πυρομαχικών στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία της Ολίβιας Μιχαηλίδου, συζύγου του Ντίνου Μιχαηλίδη, την οποία παρηγορεί η Ελίζα Βόζεμπεργκ, νομική εκπρόσωπος του συζύγου της στην Ελλάδα, χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Γράφει, επίσης, ότι η Ζάρα Φίλιπς, εγγονή της Βασίλισσας Ελισάβετ, και ο σύζυγός της, παίχτης του ράγκμπι Μάικ Τίνταλ, περιμένουν το πρώτο τους παιδί με το νέο χρόνο, όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΧΡ)