Τσίπρας: Κλείνουμε το κεφάλαιο Συνασπισμός και ανοίγουμε νέα σελίδα

Με τη φράση «το πρωί κλείνουμε το κεφάλαιο Συνασπισμός και το απόγευμα ανοίγουμε νέα σελίδα», έκλεισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ, το τελευταίο της ιστορίας του.

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν 513, κατά ψήφισαν μόνο 8, ενώ τα λευκά δεν καταμετρήθηκαν καν. Ετσι αποφασίστηκε η αυτοδιάλυση του κόμματος και η ενσωμάτωσή του στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα, αφού έκανε μακρά αναδρομή στην ίδρυση και την δράση του ΣΥΝ με πρωτοβουλία των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο επί των ημερών του οποίου είχε αρχίσει η διαδικασία συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην προσφορά του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, κορυφαίου στελέχους του ΣΥΝ μέχρι τον θάνατό του.

«Δεν πετάμε τίποτα και προχωράμε έτσι όπως ξέρουμε, ενωτικά, ριζοσπαστικά, αριστερά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε αναφερόμενος στις εργασίες του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ που ξεκινά το απόγευμα: «Δεν διστάζουμε να γκρεμίζουμε για να χτίσουμε. Εμείς είμαστε οι γκρεμιστές, γιατί εμείς είμαστε και οι κτίστες».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «το πρωί κλείνουμε το κεφάλαιο Συνασπισμός και το απόγευμα ανοίγουμε νέα σελίδα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, τον ενιαίο φορέα της ελπίδας που θέλει ξέρει και μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου για τη σωτηρία της κοινωνίας από τη μνημονιακή λαίλαπα, για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας. για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι σήμερα το συνέδριο δεν ήρθε για να βάλει ένα τέλος, αλλά για να επικυρώσει μια νέα αρχή, «μια τομή στη συνέχεια». «Από την άποψη αυτή», πρόσθεσε, «δεν είμαστε αντιπρόσωποι του χτες. Είμαστε αντιπρόσωποι του αύριο».

«Κρατάμε και τα καλά και τα άσχημα και τις χαρές και τις λύπες. Όλα αυτά είναι η ιστορία μας και κομμάτι της ταυτότητάς μας. Τα κουβαλάμε μαζί μας, αλλά ταυτόχρονα προχωράμε μπροστά, κοιτώντας μπροστά και όχι πίσω», συμπλήρωσε.

Ο ΣΥΝ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, του πιο πετυχημένου πειράματος ενότητας της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, «βρήκε την κοινωνική δυναμική που αναζητούσαμε χρόνια για να βάλουμε μπρος τη μεγάλη ανατροπή του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της διαπλοκής, της εξάρτησης, της μίζας, της σαπίλας και της φαυλοκρατίας».