Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Ιουλίου 2013

Οι αναφορές του Νικόλα Καρυδά , τέως διευθυντή της διεύθυνσης διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, οι εξελίξεις με το ρωσικό δάνειο προς τη Λευκωσία, ο απόηχος της απόφασης του Κακουργιοδικείου για τα Μαρί και η πρόταση στη Βουλή για τροποποίηση του Συντάγματος για έκδοση Κυπρίων υπηκόων είναι από τα βασικότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

 

«Ο Μιλτής και η Ομόνοια, η σύζυγος και το ρουσφέτι» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει για τις αναφορές του Νικόλα Καρυδά στην ερευνητική για την οικονομία και ειδικότερα για τα όσα σχετίζονται με τις καταθέσεις του πρώην Προέδρου της Ομόνοιας και παρεμβάσεις, όπως υποστήριξε, του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΑΚΕΛ . Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τουρκική Μιλιέτ για το Κυπριακό και το ρόλο της Αγκυρας. Πρωτοσέλιδα επίσης η «Α» αναφέρεται στην πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος από τη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για έκδοση Κυπρίων υπηκόων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αδικήματα πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

 

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Στο τελικό στάδιο η αναδιάρθρωση…» και φιλοξενεί συνέντευξη του Πρέσβη της Ρωσίας Vyacheslav Shumskiy ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς τη Λευκωσία και η αποπληρωμή θα αρχίσει το 2021. Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται σε ‘κεραυνούς’ του Νικόλα Καρυδά στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΔΕΚ, με απόφαση του πολιτικού της γραφείου,  απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για σύμπηξη συνασπισμού δυνάμεων.

 

Με τίτλο « Πιο κοντά στην έκδοση Ντίνου» ο Φιλελεύθερος γράφει στο κύριό του θέμα για την τροποποίηση του άρθρου 11 του συντάγματος από την Βουλή η οποία επιτρέπει την έκδοση Κυπρίων υπηκόων σε τρίτες χώρες για αδικήματα πριν το 2004 και ότι με αυτή τη κίνηση η Δημοκρατία κάνει ένα βήμα για έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη και του υιού του στην Αθήνα. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί ρεπορτάζ με δηλώσεις και αναφορές για τα πρώτα λεπτά της φονικής έκρηξης στο Μαρί, δύο χρόνια μετά. Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Συγκοινωνιών που κατατέθηκε στο Υπουργικό, οι 13 λιμουζίνες που πάνε για αντικατάσταση, βρίσκονται σε μη ικανοποιητική κατάσταση.

 

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αποπροσανατολίζει ο Νικόλας Καρυδάς» γράφει στο κύριό του θέμα ότι ο πρώην ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Κύπρου κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως αναφέρει, για απόσειση τυχόν δικών του ευθυνών και μεταφέροντάς τις σε άλλους. Φιλοξενούνται και απαντήσεις στις καταγγελίες Καρυδά από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Εκπρόσωπο Τύπου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στον απόηχο της απόφασης για το Μαρί και τις δηλώσεις που έγιναν χθες από κρατικούς και κομματικούς αξιωματούχους. Η «Χ» προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ της ΠΕΟ σε συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ για ‘στραγγαλισμό’ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Daily» με τίτλο «Ανακηρύχθηκαν ήρωες» αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανακήρυξη των 13 πεσόντων στο Μαρί ως ηρώων, δύο χρόνια μετά την καταστροφή. Επίσης σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα προβάλλει τις αναφορές του Νικόλα Καρυδά χθες στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις των συντεχνιών και άλλων φορέων για την απόφαση για επιμήκυνση του ωραρίου των καταστημάτων και ανακήρυξη της Κύπρου ως ενιαίας τουριστικής αγοράς.

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Weekly» με τίτλο «Εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα του ΑΚΕΛ» αναφέρεται στις τοποθετήσεις του Νικόλα Καρυδά της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία ότι γίνονταν παρεμβάσεις προς όφελος του κόμματος. Αλλού αναφέρει ότι περίπου 200 άτομα στην Βρετανία κατάθεσαν αγωγή εναντίον της Alpha Bank και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για παρατυπίες στα συμβόλαιά τους για αγορά κτηματικής περιουσίας στην Κύπρο. Σε άλλο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Προέδρου Μόρσι.

 

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)