Πολύ σημαντική κρίνεται η επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με Ομπάμα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αλλεπάλληλα -και εν πολλοίς αλληλοσυγκρουόμενα ή αλληλοεπικαλυπτόμενα- είναι τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν την αναγγελία της επίσημης πρόσκλησης και της επίσκεψης του Ελληνα  Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, όπου, ως γνωστόν, θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου 2013, ημέρα Πέμπτη. (Για την απρόσκοπτη προετοιμασία της επίσκεψης, παρατείνει την παραμονή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Σμίθ).

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, που θεωρείται πολύ σημαντική για τις διμερείς σχέσεις και, κυρίως, για την ευρύτερη περιοχή της Λέκανης της Μεσογείου, οφείλεται και εντάσσεται στα πλαίσια των έντονων προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών και ιδιαίτερα από τον Υπουργό Δημ. Αβραμόπουλο και, εν μέρει και τον Υφυπουργό Κώστα Τσιάρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα γραφόμενα ακόμη και σε έγκυρες εφημερίδες, η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον για τους γνωρίζοντες εθεωρείτο δεδομένη τουλάχιστον από τα μέσα Μαϊου και δεν ανακοινώνετο μόνον επειδή  έπρεπε να οριστικοποιηθεί το Πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου. Ούτε υπήρξε “μελετημένη άρνηση” μηνών να προσκαλέσουν τον κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον όπως ανέγραψε ομογενειακή εφημερίδα επικαλούμενη “πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο”. Αντίθετα,  δυο φορές ήταν προγραμματισμένη να γίνει η επίσκεψη -τη μία τον Μάρτιο- και τις δύο φορές είχε αναβληθεί εξαιτίας σημαντικού απρόοπτου γεγονότος, την πρώτη, μάλιστα, φορά, που είχε απασχολήσει έντονα τον Αμερικανό Πρόεδρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος  στη διάρκεια της μονοετούς θητείας του στο ΥΠΕΞ,  χρειάστηκε να ταξιδέψει επτά με οκτώ φορές στην Αμερική…

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, και προ ενός και πλέον μηνός συνέντευξη του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τσιάρα, στο ραδιόφωνο του Χατζηνικολάου, όπου είχε αναφερθεί στην δεδομένη, από τότε, επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Να σημειωθεί ότι τα γραφόμενα, εξάλλου, περί “παρεμβάσεως ” του επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ  και φίλου της Ελλάδας  Ρόμπερτ Μενέντεζ (σχετικά αναδημοσίευσε και η PanhelleniocPost)  και διαμεσολάβησής του να “πεισθεί” ο Ομπάμα να δεχθεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν απηχούν την πραγματικότητα τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το σκέλος της προετοιμασίας του ταξιδιού στο οποίο αναφερόμαστε.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η αμερικανική πλευρά επενδύει σημαντικά στην επίσκεψη Σαμαρά. Ιδιαίτερα μετά την υπογραφή και το ξεκίνημα των έργων προετοιμασίας  στην Έδεσσα για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) οι σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες. Το αντίθετο συμβαίνει με τις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας οι οποίες βρίσκονται στο ναδίρ με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι οι διπλωματικοί παρατηρητές που εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναθέσουν “ρόλο παίκτη” στην περιοχή, στην ελληνική πλευρά. Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι φανερό και από τις τελευταίες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ότι ανησυχούν για την εντεινόμενη οικονομική κρίση στην ΕΕ φοβούμενοι γενικότερες αποσταθεροποιητικές κινήσεις ειδικά τώρα που η νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου βρίσκεται σε αναταραχή. Είναι προφανές ότι θεωρούν και επιθυμούν την Ελλάδα σημείο σταθερότητας όχι μόνο στα πλαίσια των γεωπολιτικών αλλά και  οικονομικών τους στόχων.

Από ελληνικής πλευράς, ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να αντλήσει τα περισσότερα πλεονεκτήματα της κατάστασης αυτής και θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο να υποστηρίξει τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι Έλληνες προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Παράλληλα θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει δήλωση-στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και τον εξορθολογισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» το οποίο επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό  τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ακόμη, όπως σημειώνεται και σε άλλα δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με την αμερικανική στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, το Κυπριακό, την αμυντική συνεργασία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα ασφαλείας στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος τονίζει τη «δύναμη της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα σήμερα» και το γεγονός ότι «τις δυο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO». Τέλος, προβάλλεται η υπογράμμιση του Λευκού Οίκου στη «συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία».